Η Σουηδία ψηφίζει φεμινισμό, από την Ανδριάνα Σακκά

 

feminism på pride 2 med färgbakgrundΑυτή την Κυριακή αντιμετωπίσαμε αρκετές εκλογικές εκπλήξεις, εκ των οποίων όχι και όλες ευχάριστες. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών στη Σουηδία, όπου το κόμμα «Φεμινιστική Πρωτοβουλία» (Feministiskt Initiativ) κατάφερε μια σημαντική νίκη. Πώς συνέβη αυτό;

Οι υποψήφιες του κόμματος «Φεμινιστική Πρωτοβουλία»  γιόρτασαν πιο χαρούμενα από κάθε άλλο σουηδικό κόμμα τα αποτελέσματα των εκλογών: Με ποσοστό 5,3% η παράταξη των Σουηδών φεμινιστριών κατάφερε να διαθέτει και αυτή εκπροσώπηση ανάμεσα στους 20 ευρωβουλευτές που θα στείλει η Σουηδία στις Βρυξέλλες. Η ιδρύτρια του κόμματος Gudrun Schyman δηλώνει ενθουσιασμένη: «Ως το πρώτο φεμινιστικό κόμμα του κόσμου καταφέραμε να κερδίσουμε θέση σε ένα Κοινοβούλιο όπως αυτό των Βρυξελλών!». Τα media μίλησαν για μια μεγάλη έκπληξη, μια που στις τελευταίες Ευρωεκλογές το 2009 το ποσοστό του κόμματος ήταν μόλις 2,2%, ενώ στις εθνικές βουλευτικές εκλογές ήταν μόλις 0,4%.

Με το σύνθημα «Έξω ο φασισμός, μέσα ο φεμινισμός» η Φεμινιστική Πρωτοβουλία σκοπεύει να παλέψει για την ίση μεταχείριση των γυναικών και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ένας από τους στόχους της παράταξης είναι η κατάργηση της ποινικοποίησης της πορνείας που ισχύει ήδη στη Σουηδία, αλλά και η δημιουργία ενός ειδικού Ευρωπαϊκού Επιτρόπου για θέματα ίσης μεταχείρισης και καταπολέμησης των φυλετικών διακρίσεων.

Η γυναίκα που έχει αναλάβει αυτόν τον νέο ευρωπαϊκό ρόλο ονομάζεται Soraya Post, μια μέχρι στιγμής άγνωστη υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών, και εκτός του ότι αποτελεί την πρώτη εκλεγμένη φεμινίστρια στο Ευρωκοινοβούλιο διαθέτει και ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Ως Roma η ίδια έχει πολεμήσει χρόνια για την ενσωμάτωση των Roma στην Ευρώπη.

rasisternaΓιατί όμως ψήφισαν τόσοι Σουηδοί «φεμινιστικά»; Η Σουηδία είναι από τις χώρες που έχουν πρωτοστατήσει στον αγώνα της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά τα τελευταία χρόνια πολλοί Σουηδοί ένιωθαν απογοητευμένοι από τα μεγάλα κόμματα ως προς την εκπροσώπησή τους σε αυτόν τον τομέα. Ολοένα και περισσότεροι θεωρούσαν ότι οι εξελίξεις σε αυτό το επίπεδο κινούνταν υπερβολικά αργά και η πεποίθηση πως αν ένα κόμμα όπως η Φεμινιστική Πρωτοβουλία εκλεγεί θα αναγκαστούν σε αλλαγές και τα υπόλοιπα κόμματα έσπρωξε πολλές γυναίκες αλλά και άντρες σε αυτή την ψήφο. Βέβαια στην Σουηδία ο φεμινισμός θεωρείται ως κάτι το καθιερωμένο, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη θεωρείται ως κάτι το ακραίο.

Στόχος της παράταξης είναι να συνεισφέρει έτσι και στην διάδοση του νέου προσώπου του φεμινισμού και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Μένει να παρακολουθήσουμε την πορεία αυτής της φιλόδοξης κίνησης, αλλά σίγουρα το ξεκίνημα δείχνει δυναμικό!

You may also like