Η Φίλια Αραπάκη μας παρουσιάζει την “υπνωτιστική” εφαρμογή Dream-app

photo4

Με την ψυχολόγο Φίλια Αραπάκη γνωρισόμαστε αιώνες. όταν μου μίλησε για τη νέα της εφαρμογή “υπνωτισμού”, ομολογουμένως, εντυπωσιάστηκα. Γιατί, όπως και να χει. η δυνατότητα του να επιβάλλεσαι στον εαυτό σου και παράλληλα να τον βοηθάς με πολλούς τρόπους. Ενας από αυτούς….Dream-app, διαβάστε και θα καταλάβετε τι “εννοεί ο ποιητής”!!!

The K-magazine: Dream-app, είναι η εφαρμογή στο κινητό που θα μας αλλάξει τη ζωή;
Φίλια Αραπάκη: Η αλήθεια είναι το dream-app δεν έχει την ικανότητα  από μόνο του ν αλλάξει την ζωή μας. Όπως στο παρελθόν δεν υπήρχαν μαγικά φίλτρα/λυχνάρια  ούτε τώρα υπάρχουν μαγικές εφαρμογές.Η δύναμη βρίσκεται στο χρήστη και όχι στην εφαρμογή.Το dream-app μπορεί να δείξει τον δρόμο,τον τρόπο, να καθοδηγήσει  όσους θέλουν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στις επιλογές τους στα συναισθήματα τους  στην ζωή τους στην θεραπεία του. Κάνοντας το υποσυνείδητο συνειδητό.

The K-magazine: Πώς σου ήρθε η ιδέα; Υπάρχει ήδη στο εξωτερικό;
Φίλια Αραπάκη:Η αφορμή ήταν οι θεραπευόμενοι μου – πολλές φορές μου είχαν εκφράσει την επιθυμία  να μου μιλήσουν αργά το βράδυ καθώς βίωναν π.χ μια κρίση πανικού. Αυτή η αδυναμία που αισθανόντουσαν εκείνη την στιγμή, με προβλημάτισε. Θέλησα να τους  δώσω ένα εργαλείο που θα τους βοηθήσει  να αναλάβουν ενεργό ρόλο  στη θεραπεία τους,  να αποκτήσουν περισσότερη  δύναμη  πάνω στην υγεία τους και να μην με χρειάζονται – άλλωστε και ως ψυχοθεραπεύτρια αυτό που με ενδιαφέρει είναι  να δώσω στους θεραπευόμενους μου τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να γίνουν αυτοεξαρτωμενοι. H  ύπνωση έχει κερδίσει εντυπωσιακά την αποδοχή ως μέρος της εξέλιξης του Ιατρικού συστήματός  στο εξωτερικό, κυρίως στην Αμερική και στην Αγγλία. Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές  στην αγγλική γλώσσα, ίσως όχι τόσο εξιδεικευμένες… οι περισσότερες, όμως, έχουν στόχο να αλλάξουν κυρίως την συμπεριφορά και όχι τις πεποιθήσεις ή τα συναισθήματα.

Το πλεονέκτημα του dream_app είναι ότι είναι το μοναδικό app με θεραπευτικούς οραματισμούς στην ελληνική γλώσσα και ένας οραματισμός για να είναι θεραπευτικός πρέπει να είναι στην μητρική σου γλώσσα.

The K-magazine: Ποια είναι η διαδικασία για να φτάσει κανείς στον υπνωτισμό και στη συνέχεια στη θεραπεία, μέσα από την εφαρμογή σου;
Φίλια Αραπάκη: Η  ύπνωση έχει συσχετιστεί λάθος με το μυστηριώδης η υπερφυσικό –η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση της ύπνωσης είναι κάτι το φυσικό για όλους μας. Χιλιάδες φορές έχουμε βρεθεί σε κατάσταση ύπνωσης κυριολεκτικά. Καθώς για παράδειγμα οδηγούμε σε ένα οικείο δρόμο να φτάνουμε ξαφνικά στον προορισμό μας χωρίς να το έχουμε συνειδητοποιήσει. Αυτό συμβαίνει όταν η γνώση για οποιαδήποτε δραστηριότητα μας έχει αποθηκευτεί στο υποσυνείδητο. Το υποσυνείδητο αναλαμβάνει δράση αφήνοντας το συνειδητό στις  σκέψεις του και μόνο όταν έχει να αντιμετωπίσει κάτι καινούργιο επιστρέφει ο συνειδητός νους. Στην εφαρμογή αυτή ο χρήστης είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας. Η αλλαγή λαμβάνει χώρα μόνο μέσα από την προσωπική του προσπάθεια.Ο χρήστης χρειάζεται να γνωρίζει σε ποιους τομείς  χρειάζεται καθοδήγηση,βοήθεια- να μπορεί να προσδιορίσει τις ανάγκες του ώστε να επιλέξει την ανάλογη άσκηση.

Το dream-app μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις το σώμα το νου (το συνειδητό) ώστε να έρθεις σε επαφή με το υποσυνείδητο.

Οι ασκήσεις αυτές σε βοηθούν να εντοπίσεις και να αποδεχτείς όλες τις περιοριστικές πεποιθήσεις και τα συναισθήματα που «κουβαλάς» και στην συνέχεια να σου δείξει τον τρόπο να τα τροποποιήσεις.

photo1The K-magazine: Μας παρουσιάζεις 26 υπνωτιστικές ασκήσεις στην εφαρμογή σου, θέλεις να μας μιλήσεις για κάποιες από αυτές;
Φίλια Αραπάκη:

Το dream-app  προσφέρει 26 διαφορετικές ασκήσεις που μπορείς να τις κάνεις στο σπίτι η και στο γραφείο ώστε
Ν΄αντιμετωπίσεις τις φοβίες σου ή μια κρίση πανικού;
Να ξεπεράσεις έναν χωρισμό ή μια απώλεια;
Ν΄αλλάξει τις διατροφικές σου συνήθειες ή να θωρακίσει την υγεία σου;
N΄αποκτήσεις περισσότερη δύναμη και πίστη στον εαυτό σου.
Να δεις τη ζωή σου θετικά, να χαμογελάσεις και να υπερπηδήσεις τα εμπόδια που θέτεις εσύ στον ίδιο σου τον εαυτό.

The K-magazine: Είναι η Ελληνίδα ή ο Έλληνας έτοιμος να δεχτεί ή να μπει στη διαδικασία του υπνωτισμού;
Φίλια Αραπάκη: Η Ελληνίδα και ο Έλληνας σιγά σιγά ενηλικιώνονται, αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους, να γίνουν -δηλαδή- οι ίδιοι δημιουργοί της πραγματικότητας τους. Κουράστηκαν να παίζουν τον ρόλο του θύματος ή του κριτή.Ο Ελληνας είναι έτοιμος πια να δράσει σε όλα τα επίπεδα -πιστεύω πολύ στον Έλληνα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει  ότι θα απευθυνθεί στην ύπνωση η στην ψυχοθεραπεία. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι έχει αλλάξει η ματιά του. Πλέον θέλει να αλλάξει, να βρει την αλήθεια του, την δύναμη του-και υπάρχουν πολλές διαφορετικές διαδρομές που μπορεί να επιλέξει ο καθένας και να τα καταφέρει.

The K-magazine: Ποιες είναι οι διαφορές από το ρεϊκι με τον κλασσικό υπνωτισμό;
Φίλια Αραπάκη: Αν θεωρείς κλασσικό υπνωτισμό το να μην θυμάσαι τι έγινε κατά την διάρκεια της ύπνωσης, καθώς η διαφορά είναι σίγουρα το πιο βαθύ επίπεδο που μεταφέρεται ο θεραπευόμενος. Κατά τη δική μου πάντα γνώμη θεωρώ πιο θεραπευτικό το να μπορείς να θυμάσαι την άσκηση, γιατί έτσι συμμετέχεις στις αλλαγές που γίνονται στο υποσυνείδητο και το συνειδητό. Και αυτό γιατί, για μένα, φτάνεις στην ευτυχία μόνο όταν καταφέρεις το υποσυνείδητο να συμβαδίζει και να ταυτίζεται απόλυτα με το συνειδητό. Η συμφιλίωση  είναι το κλειδί- η σύγκρουση των γνώσεων ανάμεσα στο συνειδητό και το υποσυνείδητο φέρνει τα προβλήματα και όχι η ίδια η γνώση.

Όσο αφορά το ρείκι,  δεν θα σου πω ποιες είναι οι διαφορές τους (γιατί είναι πολλές) αλλά που συναντώνται:  η δύναμη και στις δυο τεχνικές είναι στο θεραπευόμενο – στην πρόθεση του και στην πίστη του- ότι ο έξω κόσμος είναι ο καθρέφτης μας και όταν δεν μου αρέσει κάτι,  το αλλάζω καταθέτοντας  την δύναμη μου να αλλάξω εμένα και όχι τους άλλους. Αναγνωρίζουν πως η ευτυχία είναι εσωτερική και κυρίως προσωπική υπόθεση.

The K-magazine: Φαντάζομαι ότι αυτές τις ασκήσεις, τις εφαρμόζεις και στο ιατρείο σου;
Φίλια Αραπάκη: Ναι, ο θεραπευτικός οραματισμός είναι ένα από τα πολλά “εργαλεία” που χρησιμοποιώ στο γραφείο αυτό δεν σημαίνει ότι ταιριάζει βέβαια σε όλους. Όταν ο θεραπευόμενος δεν μπορεί να χαλαρώσει και να ακολουθήσει την άσκηση, αυτό σημαίνει ότι είτε δεν εμπιστεύεται την διαδικασία είτε δεν είναι έτοιμος ακόμα να αλλάξει.

The K-magazine: Ποια είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για την οποία σε επισκέπτονται στο γραφείο σου;
Φίλια Αραπάκη: Η αφορμή που ο καθένας με επισκέπτεται συνήθως είναι διαφορετική η αιτία όμως είναι πάντα ίδια. Η αδυναμία τους να ακούσουν την αλήθειά τους να την αποδεχτούν –η έλλειψή αληθινής αγάπης προς τον εαυτό τους.

photo3The K-magazine: Η οικονομική κρίση οδηγεί πιο εύκολα κάποιον στον ψυχολόγο ή θεωρείται ακόμα πολυτέλεια;
Φίλια Αραπάκη:  Δε νομίζω ότι κάποιος θεωρεί ότι είναι Πολυτέλεια να φροντίσεις τον εαυτό σου, ειδικά όταν βιώνεις την έλλειψη,την σύγχυση,το φόβο την μοναξιά. Όταν η ψυχή δεν είναι στο δρόμο της αλήθειας, δεν μπορείς να απολαύσεις τίποτα. Προφανώς και η ψυχοθεραπεία δεν είναι μονόδρομος. Άλλοι  πάνε στον πνευματικό τους, άλλοι γυμνάζονται, άλλοι κάνουν ρεϊκι, άλλοι διαβάζουν, γράφουν τις σκέψεις τους κι άλλοι παίζουν μουσική… Υπάρχουν πολλές διαδρομές για να συναντηθείς με τον εαυτό σου.

The K-magazine: Έχεις ζήσει στο εξωτερικό, έχεις γαλλική παιδεία από το σχολείο..ως λαός είμαστε από τη φύση μας αισιόδοξοι, αλλά και γκρινιάρηδες. Ποια θα είναι η συμβουλή που θα έδινες στις αναγνώστριες μας για να βελτιώσουν τη ζωή τους και να ξεφύγουν από τη μιζέρια που -δυστυχώς- έχει γίνει μέρος της ζωής μας;
Φίλια Αραπάκη: Πρόταση μου είναι να συνειδητοποιήσουν ότι το να είναι ευτυχισμένοι δεν είναι δικαίωμα τους, αλλά είναι υποχρέωσή τους. Η ευτυχία είναι απόφαση. Είναι η επιλογή που κάνεις. Κανείς  δεν ξυπνά και απλά είναι ευτυχισμένος. Μόνο αν κάποιος αναλάβει την ευθύνη του κι ανακτήσει την δύναμη μέσα από την συμφιλίωση με τον εαυτό του, θα κατακτήσει την ευτυχία στην καθημερινότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα του dream-app στο facebook, πατώντας εδώ

You may also like