Θετικά tips για τις αντιξοότητες

00e8ad1a9ca77d023dd3234cd7e550f6από την Ολγα Παπατριανταφύλλου, M.A., A.C.C, Ψυχολόγος/ Coach*

1. Θυμηθείτε ότι οι δύσκολοι καιροί είναι προσωρινοί. Αν πιστεύετε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε θα είναι παντοτινές, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να παραιτηθείτε από το να προσπαθείτε. Πριν παραιτηθείτε, σκεφτείτε ένα πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά και θα είχε θετικό αποτέλεσμα στην περίσταση.

2. Έρευνες δείχνουν ότι όταν βιώνουμε θετικά συναισθήματα αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε πιο ανθεκτικοί. Η αναλογία είναι 3:1 για τον εργασιακό χώρο και 5:1 για τις σχέσεις μας. Δηλαδή, για κάθε αρνητικό χρειαζόμαστε 3 θετικά μηνύματα στο χώρο της εργασίας. Όσον αφορά στις σχέσεις για κάθε αρνητικό που λέμε στο/στη σύντροφό μας χρειαζόμαστε 5 θετικά για να το εξισορροπήσουμε!

Μια άσκηση που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι: Κάθε μέρα για 15 ημέρες, γράψτε 3 θετικά που συνέβησαν μέσα στην ημέρα σας. Για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ένας καφές που ήπιατε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, ή ένα τηλεφώνημα που σας έφτιαξε τη διάθεση. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο. Προσπαθήστε να βρείτε τα μικρά θετικά πράγματα μέσα στην ημέρα σας.

3. Προσέξτε τις σκέψεις σας! O τρόπος που έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε και να βλέπουμε τον κόσμο έχει επίδραση στα συναισθήματά μας. Αν για παράδειγμα η πρώτη μας αντίδραση σε κάτι που μας συμβαίνει είναι «φταίω εγώ», τότε σκεφτείτε μήπως αυτό που συμβαίνει είναι υπαιτιότητα άλλου ή των συνθηκών. Επίσης αν έχετε την τάση όταν κάτι συμβαίνει να λέτε «δεν φταίω εγώ» τότε προσπαθήστε να δείτε αν και εσείς έχετε μερίδιο ευθύνης.
Όταν σκεπτόμαστε πιο ισορροπημένα, βάζουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, η σκέψη μας είναι πιο ευέλικτη και έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.

 

*Η κα Ολγα Παπατριανταφύλλου, M.A., A.C.C ασχολείται με την ανάπτυξη και το well being των ανθρώπων μέσα από το strengths coaching, την εκπαίδευση, τη συμβουλευτική και τη διαχείριση άγχους. Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ,εδώ

Πηγήhttp://human-touch.gr

You may also like