Θηλασμός-Αλτσχάιμερ, σημειώσατε 1!

d4958287db2547e6f2ee3131160c0fb6Ο θηλασμός, αυτό το «ιερό» δέσιμο με το παιδί μας, δεν είναι καλό μόνο για εκείνο, τελικά, αλλά και για εμάς τις ίδιες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας επιστημόνων του Ηνωμένου Βασιλείου, αποτελεί «ασπίδα» κατά της νόσου Αλτσχάιμερ. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease, αφορά σε 81 γυναίκες οι οποίες παρατηρήθηκε ότι ήταν αντιμέτωπες με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου επειδή θήλασαν τα μωρά τους. Ως επί το πλείστον ωφελήθηκαν από το θηλασμό γυναίκες οι οποίες δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό άνοιας αλλά και εκείνες με ιστορικό.

Όπως αναφέρει η συντάκτρια της μελέτης Δρ. Molly Fox, από το Τμήμα Βιολογικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge, το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή διανοητική διαταραχή στον κόσμο και ήδη προσβάλλει πάνω από 35 εκατομμύρια ανθρώπους. «Είναι, λοιπόν, σημαντικό να αναπτύξουμε χαμηλού κόστους αλλά μεγάλης εμβέλειας στρατηγικές οι οποίες θα προστατεύουν τους ανθρώπους από αυτή την καταστρεπτική ασθένεια».

Η έρευνα εγείρει κάποια ενδιαφέροντα ερωτήματα σε σχέση με το Αλτσχάιμερ. Γνωρίζουμε ότι η νόσος αυτή χαρακτηρίζεται από αντίσταση της ινσουλίνης στον εγκέφαλο, με ορισμένους επιστήμονες να την ονομάζουν διαβήτη τύπου 3. Ο θηλασμός αποκαθιστά την ανοχή της ινσουλίνης σε γυναίκες οι οποίες συνήθως γίνονται ανθεκτικές στην ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι επιστήμονες συνήγαγαν τρία βασικά συμπεράσματα:
1) Οι γυναίκες που θήλασαν τα παιδιά τους είχαν μειωμένο κίνδυνο να προβληθούν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με εκείνες οι οποίες δεν θήλασαν.
2) Όσο πιο πολύ θηλάζει μια μητέρα τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να νοσήσει από Αλτσχάιμερ.
3) Οι γυναίκες που είχαν μεγαλύτερη αναλογία συνολικών μηνών εγκυμοσύνης προς τους συνολικούς μήνες θηλασμού αντιμετώπισαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ.

You may also like