Θυλακίτιδα: Όταν η τρίχα κάνει U-turn, από την Εύη Τσανάκα

hairless_body_500Η αποτρίχωση είναι μια συνήθεια που εντείνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Εκείνους τους μήνες που τα σορτσάκια και τα μαγιό ξεκινάνε τις εμφανίσεις τους και εμείς επιβάλλεται να έχουμε μια καθαρή και απαλή επιδερμίδα. Αυτό όμως που συνοδεύει την αποτρίχωση ακούει στο όνομα θυλακίτιδα, και λίγο πολύ, όλες έχουμε πέσει θύματά της, τουλάχιστον μια φορά στην ζωή μας. Τι είναι όμως και πως αντιμετωπίζεται;
Η θυλακίτιδα είναι μια λοίμωξη. Μια μόλυνση που προκαλείται στα τριχοθυλάκια και που ανεξαρτήτως της έντασης ή της έκτασης που έχει, είναι επικίνδυνη και δυσάρεστη. Εκδηλώνεται με φαγούρα ή ευαισθησία στο πάσχον σημείο και μπορεί να εμφανιστούν από μικρά ερυθρά σημαδάκια στην περιοχή μέχρι φυσαλίδες με πύον, όπου και μιλάμε για μια πολύ σοβαρότερη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί ιατρικά το συντομότερο δυνατό.

Τα πιθανά αίτια που μπορούν να την προκαλέσουν είναι διάφορα όπως ο σταφυλόκοκκος, ο έρπης, η παχυσαρκία, τα στενά ρούχα αλλά και η έντονη υγρασία της περιοχής, η γενικότερη κακή υγιεινή του σώματος αλλά και τα μη αποστειρωμένα ξυραφάκια που δεν εναλλάσσονται όσο συχνά επιβάλλεται.

Λάθη που συνηθίζουν να γίνονται, είναι ο απεγκλωβισμός της τρίχας, που ουσιαστικά έχει κάνει αναστροφή μέσα στο δέρμα, με τσιμπιδάκι. Μην το κάνετε ποτέ αυτό.
c700x420Το μόνο που θα καταφέρετε, είναι να τραυματίσετε και να επιβαρύνετε ακόμα περισσότερο μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή. Οι χλιαρές κομπρέσες στη περιοχή σε συνδυασμό με κάποιο εξειδικευμένο φαρμακευτικό προϊόν, θα σας ανακουφίσουν από τον πόνο, καθώς επίσης και οι πλύσεις με κάποιο αντιβακτηριδιακό σαπούνι 1-2 φορές την ημέρα. Προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα που είναι πολύ πιο φιλικά με το δέρμα σε καθημερινή εναλλαγή.

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν ή εντείνονται, μια επίσκεψη στον δερματολόγο κρίνεται απαραίτητη.

Η Εύη Τσανάκα είναι αισθητικός, make-up artist και blogger και μπορείτε να μάθετε περισσότερα: εδώ

You may also like