Θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με τη βοήθεια της φύσης (Pt. I)

 

Μπήκαμε επίσημα στο φθινόπωρο, κι ας μην ξεγελιόμαστε από τις ανεβασμένες θερμοκρασίες. Σίγουρα είναι καλοδεχούμενες, εντούτοις οι ήδη αισθητές μεταπτώσεις είναι ο πιο “ύπουλος” παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε κρυολογήματα. Κι επειδή πιστεύω ακράδαντα πως η πρόληψη είναι μακράν καλύτερη της θεραπείας, μπορούμε από τώρα να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να προετοιμάσουμε τον οργανισμό μας με υλικά που ως επί το πλείστον ήδη υπάρχουν στην κουζίνα μας.

01 Φασκόμηλο. Αν κι η έντονη γεύση του δεν το κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές, οι πιο “παλιοί” το χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου και του κοινού κρυολογήματος. Επίσης, έρευνες έδειξαν πως το φασκόμηλο περιορίζει την ακετυλχολίνη, δηλαδή το νευροδιαβιβαστή που προκαλεί συμπτώματα του Alzheimer, οπότε η κατανάλωσή του μπορεί να τονώσει τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Συνήθως το πίνουμε ως τσάι με λεμόνι και μέλι για γεύση, ωστόσο μπορεί να προστεθεί σε κρέατα και σάλτσες.

02 Λεβάντα. Ανήκει στην ίδια κατηγορία με τη μέντα και το έλαιο λεβάντας έχει καταπραϋντικές ιδιότητες βοηθώντας μας στη χαλάρωση αλλά και σε περιπτώσεις αϋπνίας.

03 Κουρκουμάς. Το καρύκευμα με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα ανήκει στην κατηγορία του ginger κι η πιο “διάσημή” του ιδιότητα είναι η αντιφλεγμονώδης του δράση, καθώς μεταξύ άλλων διευκολύνει την πεπτική λειτουργία και αντιμετωπίζει τους μυϊκούς πόνους. Εκτός του ότι μπορεί αν χρησιμοποιηθεί αντί για το κάρυ, ο κουρκουμάς μπορεί να προστεθεί και στο τσάι μας.

04 Δενδρολίβανο. Όπως και η λεβάντα, έτσι και το δενδρολίβανο ανήκει στην ίδια κατηγορία με τη μέντα και κατά βάση χρησιμοποιείται για να εμπλουτίσει τις γεύσεις στα περισσότερα φαγητά. Μισό κουταλάκι του γλυκού, όμως, μπορεί να προστεθεί και στο τσάι μας με μέλι και λεμόνι. Το δενδρολίβανο κι ειδικά το έλαιό του συμβάλλει ιδιαίτερα στη γνωστική λειτουργία και μπορεί να δράσει κι ως ήπιο αντικαταθλιπτικό.

05 Δυόσμος. Συνήθως χρησιμοποιείται σε οδοντόπαστες και τσίχλες για γεύση, όμως ο δυόσμος παίζει ενεργό ρόλο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, ίσως καλύτερα κι από φαρμακευτική αγωγή. Μπορούμε να προσθέσουμε δυόσμο στο τσάι μας, ενώ ακόμη έχει ισχυρή αναλγητική δράση.

Μείνετε συντονισμένοι, γιατί η Μητέρα Φύση φυλάει κι άλλα… χαρτιά στο μανίκι της!

You may also like