Ιβίσκος: αξίζει μία θέση στην κατηγορία των υπερτροφών;

Ειδικά τα τελευταία χρόνια επικρατεί η στροφή σε πιο υγιεινές συνήθειες σε επίπεδο σωματικής κινητοποίησης αλλά και στη διατροφή. Δε μας κάνει λοιπόν εντύπωση που συχνά διαβάζουμε για άγνωστες τροφές που μπορούν να μας ωφελήσουν μακροπρόθεσμα ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουμε μυστικά όσων ήδη γνωρίζαμε και καταναλώναμε ως τώρα. Στην πρώτη κατηγορία προσπαθεί να μπει και ο ιβίσκος.

Το καλλωπιστικό φυτό που για την ανάπτυξή του απαιτεί θερμά κλίματα είναι κυρίως γνωστό χάρη στα βαθυκόκκινα άνθη του  – αν και οι γενετιστές έχουν επιτύχει και χρώματα όπως το κίτρινο ή ακόμη και διχρωμίες. Εδώ και χρόνια όμως, για την ασιατική κουλτούρα είναι κάτι παραπάνω από φυτό προς τέρψην οφθαλμών και πλέον οι επιστημονικές έρευνες δικαιώνουν αυτήν την κουλτούρα.

Για την ακρίβεια οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η τακτική κατανάλωση ιβίσκου μπορεί να βελτιώσει την πεπτική λειτουργία και να ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος αντιμετωπίζοντας την υπέρταση. Ακόμη τα άνθη του ιβίσκου έχουν υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C, η οποία ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό ενώ οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης αλλά και στην πρόληψη δημιουργίας χημικών ενώσεων που οδηγούν σε καρκίνο. Η χρήση του ιβίσκου σε ροφήματα όπως το τσάι μπορεί να συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού, ενώ ολιστικοί θεραπευτές το συστήνουν για τους πόνους περιόδου και την προστασία του συκωτιού.

Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη του ιβίσκου;

Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης είναι ως ρόφημα τσαγιού, ζεστού αλλά και κρύου. Μπορούμε μάλιστα να αντικαταστήσουμε τον καφέ μας με τσάι ιβίσκου, ειδικά το απόγευμα, καθώς ο ιβίσκος δεν περιέχει καφεΐνη. Οπότε μπορούμε να απολαύσουμε ένα γευστικό ρόφημα χωρίς να διαταράξουμε αργότερα τον ύπνο μας. Άλλωστε, η συμβολή του ιβίσκου στην ενυδάτωση επιβεβαιώνει το πλεονέκτημα αυτής της επιλογής.

Παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί συνιστούν προσοχή καθώς η δράση του ιβίσκου στο κυκλοφορικό αντενδείκνυται για όσους έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση ακριβώς επειδή ενισχύει τη ροή του αίματος στο σώμα. Επίσης πρέπει αν αποφεύγεται από εγκύους ώστε να μην ενεργοποιηθεί η έμμηνος ρήση.

Επομένως, όπως κάθε τροφή έτσι κι ο ιβίσκος πρέπει να καταναλωθεί αφότου πρώτα έχουμε συμβουλευθεί κι έχουμε πάρει τις απαραίτητες οδηγίες από το θεράποντα ιατρό μας.

You may also like