Ιραν: Εθελοντής… αστροναύτης ο Αχμαντινετζάντ!

Ahmadinejad_2356921b«Είμαι έτοιμος να γίνω ο πρώτος άνθρωπος που στέλνουν στο Διάστημα οι επιστήμονες του Ιράν» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, σε έκθεση για τα διαστημικά επιτεύγματα της Τεχεράνης, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Mehr.

«Η εκτόξευση ζωντανών πλασμάτων στο Διάστημα είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του Ιράν και της αφοσίωσης χιλιάδων επιστημόνων» της χώρας, πρόσθεσε ο Ιρανό πρόεδρος, μόλις λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι εκτόξευσε έναν πίθηκο στο Διάστημα – μια αποστολή που κάποιοι υποψιάζονται ότι ήταν «μαϊμού».

Πάντως, ο Αχμαντινετζάντ είναι μάλλον απίθανο να πραγματοποιήσει το όνειρό του, δεδομένου ότι βρίσκεται στη δεύτερη και τελευταία θητεία του στην προεδρία και φέρεται να έχει χάσει την εύνοια του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, πνευματικού ηγέτη του Ιράν.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι είχε πραγματοποιήσει υποτροχιακή πτήση με επιβάτη έναν πίθηκο ρέζους, ο οποίος φέρεται να επέζησε της πτήσης σε ύψος 120 χιλιομέτρων και παρουσιάστηκε θριαμβευτικά στα ΜΜΕ.

Αργότερα όμως ορισμένοι αναλυτές εξέφρασαν υποψίες για το αν πέτυχε η αποστολή, ή αν όντως πραγματοποιήθηκε, αφού ο πίθηκος που φαινόταν σε εικόνες πριν την εκτόξευση ήταν διαφορετικός από αυτόν που φέρεται να επέστρεψε.

Η Τεχεράνη υποστήριξε ότι είχαν δοθεί κατά λάθος στη δημοσιότητα φωτογραφίες ενός άλλου πειραματόζωου.

Σε κάθε περίπτωση πολλές Δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν, καθώς υποψιάζονται ότι το διαστημικό πρόγραμμα του Ιράν είναι στην πραγματικότητα μια συγκεκαλυμμένη προσπάθεια ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, ικανών να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr

You may also like