Κάνοντας την έξοδο σε εστιατόριο… εξίσου υγιεινή!

Η συνήθεια της σωστής διατροφής δε χρειάζεται να θυσιαστεί για μία βραδιά…

Αποφασίσατε να ακολουθήσετε μία πιο προσεγμένη διατροφή κι εδώ και καιρό στην κουζίνα και στο ψυγείο σας βρίσκονται λιγότερα αμαρτωλά snacks και περισσότερα φρούτα, λαχανικά και κρέατα Α’ διαλογής. Επίσης φροντίζετε να προετοιμάζετε και να μαγειρεύετε τα γεύματά σας ώστε αυτά να είναι, εκτός από νόστιμα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά χωρίς περιττές προσθήκες. Να ξεκινήσω δίνοντάς σας “συγχαρητήρια”!

Δεν είναι λίγοι όμως που φοβούνται πως η νέα τους συνήθεια μπορεί να “απειλήσει” την κοινωνική τους ζωή. Ειδικά μία βραδιά για φαγητό έξω. Κι όμως, η έξοδός σας μπορεί να γίνει απολαυστική χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη νέα σας διατροφική ρουτίνα.

01 Επιλέξτε ένα εστιατόριο που ανταποκρίνεται στις συνήθειές σας. Στην ερώτηση “πού λέτε να πάμε;” αποφύγετε την απάντηση “όπου θέλετε, δεν έχω πρόβλημα”. Αντίθετα, κάντε μία μικρή έρευνα – εδώ μπορούν να βοηθήσουν κι εφαρμογές όπως το FourSquare αν θέσετε ως αναζήτηση προτάσεις που εστιάζουν σε ένα εστιατόριο με προτάσεις που συμβαδίζουν με τις διατροφικές σας συνήθειες. Αν σας δίνει τη δυνατότητα, μπορείτε να ρίξετε μία ματιά στα μενού του κάθε εστιατορίου ώστε να γίνει πιο εύκολη η επιλογή και στη συνέχεια κάντε τις προτάσεις σας στη συντροφιά σας. Αυτό φυσικά θα βοηθήσει και την ώρα της παραγγελίας, αφού θα έχετε μία ιδέα του τι πιάτα θα προτείνει ο εκάστοτε σεφ!

02 Ρωτήστε για τις σπεσιαλιτέ – κι όχι μόνο. Εντάξει, η αλήθεια είναι πως δεν είναι πάντα εύκολο να… προγραμματίζει κανείς την έξοδο για φαγητό μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Ειδικά όταν η πρόταση για φαγητό εκτός σπιτιού είναι έμπνευση της τελευταίας στιγμής και σας περιμένει ήδη κάπου η παρέα σας. Οπότε ο σερβιτόρος είναι εκείνος που θα μπορεί να σας βοηθήσει στις επιλογές σας. Επίσης καλό θα είναι να εστιάσετε σε υλικά, όπως λαχανικά της εποχής. Και γενικά, μη φοβάστε να κάνετε το σερβιτόρο ερωτήσεις που μπορεί να σας απασχολούν, όπως αν στο πιάτο που σας φάνηκε ενδιαφέρον ο σεφ μπορεί να χρησιμοποιήσει απλώς λάδι και ξύδι αντί για dressing. Ακόμη κι εντελώς ψυχρά να το δει κανείς, είναι προς το συμφέρον του εστιατορίου να φύγετε ικανοποιημένοι! Φυσικά αρκεί να έχουμε απαιτήσεις (ή καλύτερα επιθυμίες) σε λογικά πλαίσια κι όχι να καταλήγουμε σε κάτι τέτοιο… https://www.youtube.com/watch?v=cnlm2e3EN78

03 Δε χρειάζονται περιορισμοί. Ναι, η σαλάτα είναι η εύκολη λύση – πόσο βαριά θα μπορεί να την κάνει ο σεφ; Μη μένετε, όμως, εκεί! Προσέξτε στο μενού για επιλογές πιάτων που περιέχουν πρωτεΐνη, όπως ψάρι, κοτόπουλο ή γαλοπούλα και ζητήστε, αντί για μία γαρνιτούρα όπως τηγανητές πατάτες να σας προσθέσουν λαχανικά ψητά ή/και βραστά.

04 Με ρέγουλα το αλκοόλ! Εφόσον δε θέλετε να συνδυάσετε ένα αλκοολούχο ποτό με το γεύμα σας, ιδανική επιλογή είναι το ανθρακούχο νερό ή το ταπεινό νεράκι με λίγο λεμόνι. Μία ελαφριά μπύρα, όμως, ή λίγο κόκκινο κρασί μπορούν να συνδέσουν το γεύμα

σας χωρίς να σας “βαρύνει”. Στην ουσία αυτό που πρέπει να αποφύγετε είναι οποιοδήποτε ποτό περιέχει ζάχαρη όπως αναψυκτικά ή cocktails.

Ποιος είπε πως η υγιεινή ζωή μπορεί να φέρει τη μοναχική ζωή; Επιπλέον, ποιος λέει πως μπορείτε να γίνετε και παράδειγμα για όσους επίσης επιθυμούν να αλλάξουν ρότα στις διατροφικές τους συνήθειες;

You may also like