Κέικ Σοκολάτας με Καραμελωμένα Αχλάδια, από την Ελεάννα Γιαννοπούλου

Τη Δευτέρα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε κάπως καλύτερα την Food blogger Ελεάννα Γιαννοπούλου, ιδρύτρια του  misstravelist.com και σήμερα μας παρουσιάζει μία από τις πιο αγαπημένες της συνταγές!

Υλικά:
* Για την καραμέλα:
1 φλ. μαύρη ζάχαρη
2 κ.σ. βούτυρο
1 κ.γλ. κορίανδρος σκόνη
* Για τη ζύμη κέικ:
2 αυγά
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κ.γλ. baking powder
1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 κ.γλ. υγρή βανίλια ή 2 καψάκια σκόνη
1 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
125 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
5 κ.σ. κακάο σκόνη
1 φλ. γάλα
3 μεγάλα αχλάδια
130 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

10799437_1502867359966603_12520011_nΟδηγίες:
1. Πλένουμε, ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα αχλάδια σε κύβους. Τα τρίβουμε με λεμόνι να μην μαυρίσουν και τα αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.
2. Φτιάχνουμε την καραμέλα: σε μεσαία κατσαρόλα βάζουμε τις 2 κ. σούπας βούτυρο να λιώσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ρίχνουμε τη μαύρη ζάχαρη. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι κι αφήνουμε για 3 λεπτά. Σ’αυτό το σημείο θα έχει πια λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε τον κορίανδρο και αδειάζουμε την καραμέλα στη φόρμα του κέικ.Από πάνω απλώνουμε τα κομμένα αχλάδια.
3. Σπάμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Είτε τη λιώνουμε σε μπαιν μαρί (δηλαδή ένα μπωλ που θα βάλουμε πάνω από νερό που σιγοβράζει σε μικρή κατσαρόλα, χωρίς όμως να ακουμπάει) είτε στον φούρνο μικροκυμάτων (πιο εύκολο και γρήγορο). Την αφήνουμε στο πλάι.
4. Σε μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, το baking powder και τη σόδα. Στο μίξερ χτυπάμε το υπόλοιπο βούτυρο με την κρυσταλλική ζάχαρη να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια. Μόλις ενωθούν τα υλικά προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα του αλευριού εναλλάξ με το γάλα.
5. Περιχύνουμε με το μείγμα τα αχλάδια και την καραμέλα μέσα στη φόρμα. Ψήνουμε για 50-55 λεπτά, ή μέχρις ότου ένα μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ βγει καθαρό. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε 5 λεπτά σε σχάρα να κρυώσει λίγο και το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Μαζεύουμε όσα αχλάδια ή κομμάτια κέικ κόλλησαν στο ταψί και τα βάζουμε πάνω στην επιφάνεια του κέικ. Είναι καλύτερο ζεστό.

You may also like