Κίνα: Ένα ανατρεπτικό συγκρότημα στη λίμνη Τσανγκσά

Στη άκρη της λίμνης Τσανγκσά, στη Κίνα έχει σχεδιαστεί για να κατασκευαστεί ένα πολιτιστικό συγκρότημα. Οι κατασκευές είναι τώρα σε εξέλιξη από το αρχιτεκτονικό γραφείο της Zaha Hadid. Το έργο, το οποίο συγκλόνισε με την παρουσίαση του τον Οκτώβριο, θα διαθέτει 1800 καθίσματα για το θέατρο, ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης και ένα μικρότερο πολυχώρο. Κάθε κτίριο έχει σχεδιαστεί ως ένα μέρος ενός ομαδοποιημένου γενικότερου σχεδίου σε σχήμα πετάλου, μίας καμπύλης όπου το ένα βρίσκεται γύρω από το άλλο για να δημιουργήσει μια κεντρική πλατεία, και όλα αυτά ενώνονται με γκαζόν, βεράντες και μονοπάτια.
dezeen_Changsha-Meixihu-International-Culture-and-Art-Centre-by-Zaha-Hadid-Architects_4

Οι αρχιτέκτονες της Zaha Hadid κέρδισαν ένα διαγωνισμό το 2011 για το έργο που αφορούσε ένα κτίσμα το οποίο βρίσκεται στην άκρη της λίμνης Meixi. Στο πλαίσιο του έργου, οι αρχιτέκτονες προσέθεσαν δύο γέφυρες πεζών που οδηγούν πάνω στο νησί για να εξυπηρετούν τους επισκέπτες. Σε ότι αφόρα τώρα στο νέο τους έργο, το κτήριο του Grand Theatre θα είναι το μεγαλύτερο από τα τρία κτίρια και θα τοποθετηθεί στην είσοδο του χώρου, ενώ το άλλο θα διαθέτει και ένα μικρότερο χώρο με 500 καθίσματα, τοποθετημένα στην αυλή και θα «βλέπουν» προς τα καταστήματα και τα εστιατόρια.
dezeen_Changsha-Meixihu-International-Culture-and-Art-Centre-by-Zaha-Hadid-Architects_5

Το μουσείο έχει σχεδιαστεί να βρίσκεται στην άκρη του δρόμου, το οποίο θα διαθέτει ένα κεντρικό αίθριο που θα χωρίζεται με ένα τρόπο ώστε να σχηματίζονται τρεις πτέρυγες. Από τη μία πλευρά, θα είναι η γκαλερί και θα οδηγεί σε μια εξωτερική πλατεία που θα λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος ή ως προσωρινός χώρος εκδηλώσεων.
dezeen_Changsha-Meixihu-International-Culture-and-Art-Centre-by-Zaha-Hadid-Architects_6
Οι συνεργάτες της Zaha Hadid έχουν εργαστεί και σε μια σειρά από άλλα έργα στην Κίνα. Η εταιρεία ολοκλήρωσε το συγκρότημα Galaxy Soho στα τέλη του 2012 και επίσης προσπαθεί να ολοκληρώσει το Wangjing συγκρότημα. Στα άμεσα σχέδια των αρχιτεκτόνων συμπεριλαμβάνεται ένα σύμπλεγμα πύργων στο κέντρο της πόλης της Μπρατισλάβα και η ανάπλαση ενός παλιού εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας στο Βελιγράδι.
dezeen_Changsha-Meixihu-International-Culture-and-Art-Centre-by-Zaha-Hadid-Architects_7

Οι «ριζοσπαστικές» προτάσεις όμως για τη Τσανγκσά περιλαμβάνουν μία πρόταση για ένα “κτίριο μετασχηματιστή” με σκοπό να και σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί το ψηλότερο κτίριο του κόσμου.

You may also like