Καθημερινές «μάσκες», από τη Ρούλα Καρακούση

4bbc12262bd77377a479eae86fada4d4Ό,τι και να κανόνισα για το τριήμερο «επιβάλει» να «ντυθώ». Έκτη δημοτικού. Βασίλισσα της νύχτας. Κάπου εκεί έλαβε τέλος για μένα το αποκριάτικο ντύσιμο. Και δέχτηκα σιωπηρά το γεγονός πως η μαμά μου, όπως όλες οι μαμάδες φαντασιώνονται τις κόρες τους βασίλισσες, πριγκήπισσες, με ένα στέμμα στα μαλλιά τελοσπάντων. Ούτε βασίλισσα, ούτε της νύχτας, αλλά δεν είπα τίποτα. Η μαμά μου, όπως και όλες οι μαμάδες, ήθελε μάλλον να μάθω να δέχομαι «τα σέβη» αντρών και υπολοίπων.

Ακούω πως όλοι θα «ντυθούν». Θα βάλουν έστω μια μάσκα. Έχω την εντύπωση πως κι εσύ φεύγεις με μία «μάσκα» κάθε πρωί από το σπίτι σου. Σε όλα τα «τι κάνεις», απαντάς «καλά». Μάσκα. Πολυφορεμένη και διακριτική. Ένας μέσος όρος διάθεσης, να μην μπαίνουμε και σε λεπτομέρειες. Κατά περιπτώσεις και περιστάσεις καλό θα ήταν το «δεν είμαι καλά», «δεν έχω όρεξη». Άφησε για λίγο τη «μάσκα» στην άκρη. Υπάρχουν σίγουρα άνθρωποι που μπορούν να σε κάνουν να τη βγάλεις. Μεγάλη ξεκούραση.

Θες κάποιον και δεν το παραδέχεσαι. Όχι σε αυτόν. Ούτε λόγος. Ούτε στον ίδιο σου τον εαυτό. Είσαι σε μια σχέση κουρασμένη. Δε θες να μείνεις μόνη και «ντύνεσαι» ενθουσιασμό και αισιοδοξία να την παλέψεις. Μάσκες φόβου.

Σε τσάτισαν οι γονείς σου, σε πίκραναν οι φίλοι σου, σε προσέβαλε ο συνεργάτης, το αφεντικό σου. Κάνεις πως δεν άκουσες, το αφήνεις να περάσει, δεν απαντάς εν βρασμώ. Μάσκες σεβασμού και διπλωματίας.

Είσαι τυχερή αν είσαι και γυναίκα. Και το μακιγιάζ τι είναι; Μάσκα δεν είναι; Να καλύψει ατέλειες, να αναδείξει χαρακτηριστικά, να τονίσει σημεία. Σύγχρονη τέχνη, αναγνωρισμένη, κάνει, όπως λένε και θαύματα. Εάν το κάνεις σωστά βέβαια. Αλλιώς κινδυνεύεις να γίνεις κλόουν. Θέμα αισθητικής αυτή η μάσκα.

07e9c64371c29cb8e1e1e9025f90dabaΞέρεις τι δεν μου αρέσει καθόλου; Να φοράς γυαλιά -ηλίου- όταν μου μιλάς. Και στο δρόμο να με δεις, βγάλε τα γυαλιά σου. Είναι και κατάμαυρα και δεν βλέπω τίποτα. Έχασα τα μάτια από το πλάνο, και δεν κατάλαβα τίποτα από όσα είπες και τι εννοούσες. Τα γυαλιά ηλίου κάνουν την παρουσία σου ομολογουμένως πιο γοητευτική και είναι και ένας από τους λόγους που τα καθιστούν πολύ συνηθισμένη και ευκολοφόρετη μάσκα.

Βαραίνουν το πρόσωπο οι «μάσκες». Θες να γυρίσεις στο σπίτι και να τις βγάλεις από πάνω σου. Σαν το μακιγιάζ. Χρειάζεται, μην το συνηθίσεις μόνο. Πιο αληθινό και πιο όμορφο από το άβαφτο πρόσωπο δεν έχει.

 

Για να μάθετε ποια είναι η Ρούλα Καρακούση, πατήστε  εδώ

Σχετικά άρθρα:

Ο δύσκολος δρόμος, από τη Ρούλα Καρακούση
Η πτώση από τα σύννεφα, από τη Ρούλα Καρακούση
Όνειρα και όνειρα, από τη Ρούλα Καρακούση

You may also like