Καλοκαίρι έρχεται και θέλουμε… bikini body!

 

Πέρασε και το Πάσχα και σχεδόν όλοι απολαύσαμε όλες τις λιχουδιές των ημερών. Αρνί, κατσίκι, κοκορέτσι, μαγειρίτσα, τζιγεροσαρμάδες… Όλα υπέροχα κι όλα νοστιμότατα! Όσο, όμως, βελτιώνεται ο καιρός κι όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι και τις εξορμήσεις στη θάλασσα, λιγοστεύει και… το ύφασμα στα ρούχα! Πράγμα που μας κάνει να θέλουμε να προετοιμάσουμε το σώμα μας ώστε να φαίνεται υγιές και (γιατί όχι;) θελκτικό στην παραλία. Για να γίνει αυτό, όμως, θέλει μέθοδο κι υπομονή κι όχι διατροφές στέρησης κι εξαντλητική γυμναστική.

01 Φροντίζουμε να τρεφόμαστε σωστά. Επικρατεί η λανθασμένη πεποίθηση πως, όσο λιγότερο τρώμε, τόσο πιο εύκολα χάνουμε βάρος. Λοιπόν, όχι. Ένα μήλο και μία σαλάτα την ημέρα δε θα εξασφαλίσει τη σωστή απώλεια περιττού βάρους, αλλά θα μας στερήσει τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά που ο οργανισμός χρειάζεται για να αντεπεξέλθει σωστά μέσα στη μέρα. Επιπλέον, αυτή η “διατροφή” μπορεί να μας κάνει σύντομα να υποκύψουμε σε λιγούρες, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Οπότε, φροντίζουμε τα κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο) να μας εξασφαλίζουν τις βιταμίνες, τις πρωτεΐνες, τα ιχνοστοιχεία και τις φυτικές ίνες που το σώμα χρειάζεται και συνδυαστικά snacks όπως φρούτα και ξηροί καρποί μπορούν να ικανοποιούν το αίσθημα κορεσμού.

Εδώ να συμπληρώσω πως, όσο απλή κι αν είναι η λύση του fast food, ειδικά όταν δεν έχουμε χρόνο για μαγείρεμα, καλό είναι να δίνουμε λιγότερο συχνά την ψήφο εμπιστοσύνης μας στην αγαπημένη μας πιτσαρία! Ιδανικά μπορούμε να κάνουμε μέσα στο σαββατοκύριακο ένα εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής, το οποίο θα περιλαμβάνει και την προετοιμασία των γευμάτων.

02 Μασάμε αργά. Όσο πιο αργά μασάμε την τροφή μας, η διαδικασία της πέψης γίνεται πιο ομαλά, με αποτέλεσμα να νιώθουμε το αίσθημα κορεσμού σωστά και χωρίς να νιώθουμε “φούσκωμα”. Επομένως, τρώμε συνειδητά κι απολαμβάνουμε κάθε μπουκιά στο γεύμα μας ώστε στη συνέχεια να νιώσουμε πως δε φάγαμε λόγω λαιμαργίας.

03 Λέξη – κλειδί η “αποτοξίνωση. Οι τοξίνες που συγκεντρώνονται στο σώμα δε δημιουργούν μόνο περιττό βάρος, αλλά μπορούν να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα και σε άλλα προβλήματα υγείας. Εδώ, σύμμαχός μας είναι η σωστή ενυδάτωση. Χυμοί, smoothies κι ειδικά το “ταπεινό” αλλά θαυματουργό νεράκι μπορούν μας βοηθήσουν να αποβάλλουμε όλες τις περιττές ουσίες από το σώμα μας. Συν του ότι κάνει καλό και στο δέρμα!

04 Γυμναζόμαστε και το χαιρόμαστε. Η καθημερινή εκγύμναση δεν έχει αξία αν την αντιμετωπίζουμε σαν… αγγαρεία. Αν, λοιπόν, ακόμη κι η ιδέα της διαδρομής ως το γυμναστήριο κάθε άλλο παρά ελκυστική μοιάζει, μπορούμε να προτιμήσουμε μία σειρά ασκήσεων στο σπίτι ή, τώρα που βοηθάει κι ο καιρός, να κάνουμε jogging έξω. Επίσης μην ξεχνάμε πως υπάρχουν κι άλλες μορφές εκγύμνασης που μπορεί να μας ικανοποιούν, όπως η κολύμβηση κι ο χορός.

05 Αποφεύγουμε το ξενύχτι και φροντίζουμε να κοιμόμαστε σωστά κι αρκετά. Μπορεί κάθε επεισόδιο της αγαπημένης σας σειράς στο τέλος να σας αφήνει με την απορία “whaaaaaaaaaat?” κάνοντάς σας να πηγαίνετε στο αμέσως επόμενο επεισόδιο. Πόσες φορές, όμως, το… ξημερώσατε κυριολεκτικά; Ακόμη κι αν η αγαπημένη μας σειρά μας χαλαρώνει μετά από μία έντονη μέρα, κι αυτή θέλει μέτρο, οπότε καλό είναι να κλείνουμε νωρίς την τηλεόραση ή τον υπολογιστή και να φροντίζουμε να κοιμόμαστε τουλάχιστον επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Για να μην αναφέρω εκείνον τον ενοχλητικό πειρασμό του… τσιμπολογήματος ενόσω παρακολουθούμε τις περιπέτειες του αγαπημένου μας χαρακτήρα!

Με λίγα λόγια, η εξαντλητική γυμναστική κι οι εξωφρενικές δίαιτες δεν υπόσχονται την επίτευξη και τη διατήρηση του ιδανικού βάρους. Γιατί, λοιπόν, να μην κατακτήσουμε το στόχο σωστά και μεθοδικά;

You may also like