Καλοκαίρι στο σπίτι: «μαμά βαριέμαι!», από τη Νέτη Φίλια

??????????????????????????????????????????Στα δικά μας παιδικά χρόνια οι καλοκαιρινές διακοπές ήταν ένας συνδυασμός ανεμελιάς, εποικοδομητικής βαρεμάρας ενίοτε (οι άνω των 30 ξέρουν τι είναι αυτό) μα κυρίως ατέλειωτου παιχνιδιού. Το σχολικό κουδούνι χτυπούσε για τελευταία φορά για να σηματοδοτήσει την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών. Όλη μέρα στους δρόμους, στα πάρκα, στις πλατείες, με τις παρέες, καβάλα στα ποδήλατα και πάνω στα πατίνια και τα σκέιτ μπόρντ. Και μέχρι να πάμε διακοπές με τους γονείς στο εξοχικό ή στο νησί ή στο χωριό, αλωνίζαμε στη γειτονιά.

Κι αν όλα αυτά συνέβαιναν πριν από κάμποσα χρόνια, στην Αθήνα του σήμερα δεν μπορείς να αφήσεις ένα μικρό παιδί να παίζει στο δρόμο χωρίς επίβλεψη. Ούτε όμως μπορείς να το κλείσεις όλη μέρα στους τέσσερις τοίχους Απ’ την άλλη δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό για μια μητέρα από το να περιφέρεται η κόρη της ή ο γιός της από καναπέ σε καρέκλα όλη μέρα, πετώντας ένα: βαριέμαι! Γι’ αυτό και μέχρι να ξεκινήσουν οι διακοπές, τα παιδιά κάπως πρέπει να απασχοληθούν ευχάριστα και δημιουργικά; Πριν απαριθμήσουμε τους τρόπους που τα παιδιά μπορούν να γεμίζουν τις ώρες τους, να ξεκαθαρίσουμε πως καμιά μαμά δεν θα έπρεπε να αισθάνεται ότι είναι «μητρική» υποχρέωσή της να διασκεδάζει τα παιδιά της ή να είναι διαθέσιμη ανά πάσα ώρα και στιγμή, επειδή εκείνα δεν έχουν σχολείο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως επιτρέπουμε στα παιδιά να «λιώνουν» όλη μέρα μπροστά στην τηλεόραση και στο play station. Αυτό που σίγουρα χρειάζονται –και ιδίως τα μικρότερα παιδιά σε ηλικία- είναι λίγη βοήθεια στο πώς να διασκεδάσουν και να γεμίσουν τη μέρα τους, όσο αργούν οι διακοπές.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να περάσετε το χρόνο σας στην πόλη χωρίς γκρίνιες και ατέλειωτα «μαμά, βαριέμαι». 

Τι θα φάμε σήμερα: Η ρουτίνα της ετοιμασίας του φαγητού μπορεί να μετατραπεί σε μια ευχάριστη καθημερινή απασχόληση. Ζητήστε τους να σας φέρνουν τα υλικά από το ψυγείο, να σας βοηθήσουν στο ανακάτεμα των υλικών, στο καρύκευμα και αν δείτε πως τους αρέσει, βάλτε τα να σας λένε τι λείπει από τα ντουλάπια και να το σημειώνουν σε ένα χαρτί για την επόμενη επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ.

da9f4dce01ca997752ae25eb3d871dadΣούπερ μάρκετ: Δώστε τους αρμοδιότητες και εδώ. Ζητήστε τους να διαλέξουν όποια προϊόντα θέλουν από τη λίστα και να βρουν σε ποια ράφια είναι, να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο ίδια προϊόντα ανάλογα με την τιμή, να σας βοηθήσουν να αδειάσετε το καρότσι στον ιμάντα του ταμείου και να τα βάλουν στις σακούλες.

Κάμπινγκ: Τους φτιάχνουμε μια καλοκαιρινή γωνιά μέσα στο σπίτι με ένα μικρό αντίσκηνο, τραπεζάκι και καρέκλες όπου τα αφήνουμε να παίζουν «κάμπινγκ».

Πισίνα στο μπαλκόνι: Σταθερή αξία επίσης είναι η πλαστική πισίνα στο μπαλκόνι για ατέλειωτο παιχνίδι και μπουγέλωμα.

Ζωγραφική: Προμηθευόμαστε με καινούργια χρώματα, μαρκαδόρους, ακουαρέλες, νερομπογιές και μεγάλα χρωματιστά χαρτόνια για κατασκευές.

Υπολογιστής, αλλά με μέτρο:  Δεν θέλουμε τα παιδιά να μην ξεκολλάνε από τον υπολογιστή, όμως βρείτε μερικά σάιτ με παιδικά παιχνίδια που να ανταποκρίνονται στην ηλικία τους και βάλτε τους συγκεκριμένο χρονικό όριο κάθε φορά. Αποφύγετε τα βίαια video game και προτιμήστε τα περισσότερο διασκεδαστικά που ενδεχομένως να ακονίζουν και το μυαλό.

Βιβλίο, το σίγουρο:  Η βιβλιοθήκη σας μπορεί να κρύβει θησαυρούς ακόμα και για μικρά παιδιά. Ψάξτε μαζί με τα παιδιά στους τίτλους των βιβλίων σας και κατευθύνετέ τα να διαβάσουν κάτι για την ηλικία τους. Σίγουρα δε θα έχουν ξεμείνει και στη δική τους βιβλιοθήκη, βιβλία που δεν πρόλαβαν να τα διαβάσουν το χειμώνα λόγω μαθημάτων. Ευκαιρία να πιάσουν τόπο.

Μόνο σίδερο-παιχνίδι!!!!

Μόνο σίδερο-παιχνίδι!!!!

Τους αναθέτουμε διάφορες δουλειές του σπιτιού, ανάλογα με την ηλικία τους. Ναι γίνεται, δοκιμάστε το σαν παιχνίδι.

Οργάνωση: Αν το παιδί σας αγαπάει την τάξη ( ναι! υπάρχουν και αυτά τα παιδιά) ευκαιρία να οργανώσει μόνο του την ντουλάπα του και να συγκεντρώσει σε σακούλες όλα τα ρούχα που δεν του κάνουν. Το ίδιο μπορεί να κάνει και με τα παιχνίδια του. Για να τους δώσετε ένα επιπλέον κίνητρο, πείτε τους τα ονόματα κάποιων φορέων που συγκεντρώνουν τέτοια είδη για παιδιά ώστε να διαλέξουν και πηγαίνετε όλοι μαζί ένα απόγευμα για να τα δωρίσετε.

Παιδική χαρά: Αξία σταθερή και ανεκτίμητη. Τα παιδιά εκτονώνουν την ενέργειά τους, αποκτούν συντονισμό κινήσεων, αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες και το καλύτερο… γυρίζουν κατάκοπα στο σπίτι, έτοιμα για μπάνιο, φαγητό και ύπνο.

Φίλοι: επικοινωνούμε με άλλους που θα μείνουν κι αυτοί στην πόλη και οργανωνόμαστε με ανταλλαγές επισκέψεων στα σπίτια.

Δραστηριότητες και προγράμματα δήμων: Οι περισσότεροι Δήμοι κάθε καλοκαίρι οργανώνουν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, αθλητισμού, θεατρικού παιχνιδιού κλπ για τα παιδιά. Αναζητήστε σχετικές πληροφορίες και δηλώστε συμμετοχή.

Σε κάθε περίπτωση γνωρίζετε τα ενδιαφέροντά τους και τι τους αρέσει. Γίνετε λοιπόν δημιουργικοί, προσαρμοστείτε και δώστε σε αυτό το καλοκαίρι στο σπίτι μια ευκαιρία να περάσετε όλοι όμορφα.

Το «μαμά, βαριέμαι» δεν είναι και τόσο κακό τελικά. Μέσα από την πλήξη είναι ευκαιρία τα παιδιά να σκεφτούν, να δραστηριοποιηθούν, να βρουν τρόπους να διασκεδάσουν τον εαυτό τους. Και έτσι με αυτόν τον έμμεσο τρόπο μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και να μην έχουν την πίεση να καλύψουν τις όποιες ανάγκες τους αυτομάτως. Τέλος αυτές οι ώρες στο σπίτι, είναι ευκαιρία να μιλήσουμε με τα παιδιά, να τα ακούσουμε και να γνωριστούμε καλύτερα μαζί τους.

IMG_0350Από τη Νέτη Φίλια
Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Γνωσιακή – Συμπεριφορική Θεραπεία
[email protected]

You may also like