Καλωσορίζοντας τη “λατρεμένη” μελιτζάνα!

melanzana_1Για κάποιους ανθρώπους καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα, απέραντο γαλάζιο, ουζάκι σε γραφικά ταβερνάκια εκεί ακριβώς που σκάει το κύμα κ.ο.κ. Για ‘μένα όμως, όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, μυρίζει καλοκαίρι μόνο όταν αρχίζει να υπάρχει στο τραπέζι μόνιμα μελιτζάνα… σε οποιαδήποτε μορφή! Και αυτό γιατί στην οικογένειά μου επικρατεί μία ιδιαίτερη λατρεία στο συγκεκριμένο λαχανικό, γι’ αυτό και την καλλιεργούμε με μεγάλη λαχτάρα κάθε χρόνο.

Όπως καταλαβαίνετε από τον Ιούνιο και ύστερα δεν υπάρχει γεύμα που να μην περιέχει έστω και μια συνταγή μελιτζάνας! Μελιτζανοσαλάτα, μελιτζάνες παπουτσάκια, μελιτζάνες τηγανητές με ντομάτα, ιμάμ μπαϊλντί, μελιτζάνες με μοσχάρι καπαμά, μελιτζάνες μουσακά… Οκ μην τρομάζετε! Δε συνηθίζουμε να γεμίζουμε το τραπέζι με συνταγές μελιτζάνας! Όχι όλες μαζί τουλάχιστον! Απλώς δεν υπάρχει μέρα που να μην περιέχει μια «μελιτζανογεύση», κι αν υπάρχει και ένα διάλειμμα δύο τριών ημερών γρήγορα επανερχόμαστε στη λατρεμένη μελιτζάνα, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε βρε αδερφέ!

Κάτι τέτοιες σκέψεις με έκαναν να αναρωτηθώ τι ακριβώς προσφέρω στον οργανισμό μου τρώγοντας τόση μελιτζάνα… Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι ευεργετικές της ιδιότητες.

ΙΣΤΟΡΙΑ: Το όνομα μελιτζάνα προέρχεται από την παραλλαγή της λατινικής ονομασίας melongena. Με μικρές παραλλαγές προέκυψε η ιταλική λέξη melanzana. Η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή της παγκοσμίως είναι η Κίνα, δεύτερη η Ινδία, τρίτη η Τουρκία. Στην Ευρώπη η πρώτη χώρα σε παραγωγή μελιτζάνας είναι η Ιταλία, ενώ ακολουθούν η Ισπανία και η Ελλάδα. Η μελιτζάνα κυριαρχεί στη μεσογειακή κουζίνα, μέσα από γεύσεις όπως μουσακάς, μελιτζάνα με παρμεζάνα, ιμάμ μπαϊλντί, ενώ πολλοί προτιμούν να τη φάνε τηγανητή, ψητή, βραστή, σαλάτα και ξιδάτη- τουρσί.
Η θρεπτική της αξία συνοψίζεται ως εξής:

*Έχει αντιοξειδωτική δράση:

Η δράση της επικεντρώνεται στην ουσία nasunin, η οποία προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών. Οι τελευταίες δημιουργούνται κυρίως λόγω άγχους, κακής διατροφής, ατμοσφαιρικής ρύπανσης και υπεριώδους ακτινοβολίας στο σώμα μας. Η μελιτζάνα ανήκει στην κατηγορία των τροφών που καταναλώνονται σε αφθονία καθώς προάγει τον αμυντικό μηχανισμό του σώματός μας κατά της επικίνδυνης δράσης των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, η κατανάλωση μελιτζάνας μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Έτσι, οι δύο αυτές δράσεις της στοιχειοθετούν τον καρδιοπροστατευτικό της ρόλο.

melanzana_2*Εγκεφαλική λειτουργία:

Η μελιτζάνα βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, εμποδίζοντας την υπεροξείδωση των λιπών από τις ελεύθερες ρίζες των εγκεφαλικών κυττάρων. Παράλληλα αποτελεί μία πλούσια πηγή μαγνησίου, και προτείνεται σε άτομα με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες, όπως οι μαθητές με αυξημένο στρες σε περίοδο εξετάσεων. Επιπλέον, η μελιτζάνα αποτελεί μία πλούσια πηγή βιταμίνης του συμπλέγματος Β, και ειδικότερα φυλλικού οξέως, θειαμίνης και νιασίνης, βιταμίνες που σχετίζονται με νευρολογικές διαταραχές, εγκεφαλική δυσλειτουργία και διαταραχές ύπνου.

You may also like