“Καλύτερα να φιλάς…

first kissΤι είναι εκείνο που μας βοηθά να αξιολογήσουμε έναν εν δυνάμει σύντροφο αν, σαν ηρωίδες της Jane Austen, δεν μπορούμε να περιμένουμε αιωνίως για τον Mr Darcy να περάσει από το διάβα μας; Σύμφωνα με έρευνα, το γνωστό και πολύ αγαπημένο όλων των γυναικών, φιλί! Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το φιλί βοηθά τους ανθρώπους να κρίνουν την ποιότητα ενός πιθανού συντρόφου, μέσω της γεύσης, της μυρωδιάς και της σωματικής χημείας.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης βρήκε μάλιστα ότι το φιλί είναι ένας από τους λόγους που κρατούν τα ζευγάρια μαζί. Η έρευνα που έγινε διαδικτυακά σε 900 ενήλικες από την ομάδα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δημοσιεύθηκε στα Αρχεία Σεξουαλικής Συμπεριφοράς (Archives of Sexual Behaviour) έδειξε ότι οι γυναίκες και οι άνδρες που ένιωθαν πιο ελκυστικοί ή είχαν περισσότερο χαλαρούς ερωτικούς συντρόφους ήταν πιο επιλεκτικοί στο να επιλέγουν το ταίρι τους ενώ εκτιμούσαν και το φιλί περισσότερο. Αυτό, σύμφωνα με την έρευνα, υποδηλώνει ότι το φίλημα βοηθά στο να «μετράμε» έναν πιθανό σύντροφο.

Όπως δήλωσε ο Robin Dunbar, καθηγητής του τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας της Οξφόρδης, η ερωτοτροπία στους ανθρώπους είναι σύνθετη και αφορά σε μία σειρά από αξιολογήσεις και εκτιμήσεις πριν τα δύο φύλα αποφασίσουν να συνεχίσουν μία σχέση. «Η αρχική έλξη μπορεί να περιλαμβάνει φυσιογνωμικά, σωματικά και κοινωνικά κριτήρια. Στη συνέχεια η αξιολόγηση γίνεται ολοένα και πιο προσωπική καθώς προχωρούμε στα επόμενα στάδια του φλερτ και τότε είναι που το φιλί μπαίνει στο πλάνο», επισημαίνει και προσθέτει: «στη διαδικασία επιλογής συντρόφου, θα πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει αυτό που ονομάζουμε πρόβλημα της Jane Austen. Πόσο καιρό πρέπει να περιμένεις για τον κύριο Darcy όταν δεν μπορείς να περιμένεις για πάντα ενώ, μάλιστα, μπορεί να υπάρχουν πολλές άλλες που περιμένουν πριν από εσένα; Πότε πρέπει να συμβιβαστείς;»
Ο Dunbar θεωρεί ότι η Jane Austen, συγγραφέας, μεταξύ άλλων, της Περηφάνιας και Προκατάληψης και της Λογικής και Ευαισθησίας έχει συνειδητοποιήσει ότι οι άνθρωποι είμαστε εξαιρετικά καλοί στο να «μετράμε» τους άλλους όταν είμαστε στην «αγορά ταιριού» και να επιλέγουμε ανάλογα με τις απαιτήσεις μας. «Όταν έχεις υψηλές απαιτήσεις νομιμοποιείσαι να είσαι πιο επιλεκτικός», σημειώνει.

8eab879865ddef894f52f4b061867029Φιλί, όπως τρυφερότητα
Σύμφωνα με την έρευνα, το φιλί δεν παίζει σημαντικό ρόλο μόνο στην επιλογή συντρόφου αλλά και πριν το σεξ στις σύντομες σχέσεις αλλά και σε μία ποικιλία διαφορετικών στιγμών στις πιο δεσμευτικές σχέσεις. Οι γυναίκες φαίνεται να το εκτιμούν πολύ περισσότερο στις μακροχρόνιες σχέσεις τους και αυτό, σύμφωνα με τους μελετητές, μπορεί να οφείλεται στο ότι το φιλί αυξάνει τα αισθήματα τρυφερότητας και δεσίματος ανάμεσα στα ζευγάρια.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε δραστηριότητες οι οποίες ενδυναμώνουν τις μακροχρόνιες σχέσεις δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του μεγαλώματος των παιδιών, βοηθά πολύ περισσότερο οι δύο σύντροφοι να είναι παρόντες. Σε μία άλλη έρευνα στο Human Nature, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ισχυρίζονται ότι η στάση των γυναικών απέναντι στο ρομαντικό φίλημα μπορεί επίσης να εξαρτάται από το στάδιο του κύκλου τους. Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες εκτιμούν την αξία του φιλιού στην αρχή της σχέσης ή στις γόνιμες μέρες του κύκλου.

Πηγή: ΒΒC
photo credits :Pinterest

You may also like