Καλύτερη στάση σώματος για καλύτερη στάση ζωής

Πώς η σωστή στάση του μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας –κι όχι μόνο!

Ένας βασικός κανόνας ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι μεταξύ άλλων η διαρκής κίνηση. Είτε πρόκειται για μία full συνεδρία στο γυμναστήριο, είτε το πρωινό jogging είτε ακόμη και ένας μεγάλος περίπατος, η κινητοποίηση του σώματος μας προστατεύει μακροχρόνια από ένα φάσμα παθήσεων, όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη. Ειδικά όταν η δουλειά μας απαιτεί να περνάμε αρκετό χρόνο στο γραφείο μπροστά σε έναν υπολογιστή. Αυτή η πολύωρη στάση, όμως, μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις στο μυοσκελετικό μας σύστημα. Για την ακρίβεια, ακόμη κι όταν καμπουριάζουμε ενόσω είμαστε όρθιοι, οι επιπτώσεις αυτές συνεχίζουν να υφίστανται. Όταν, για παράδειγμα, σκύβουμε πάνω από το smartphone μας, ακόμη κι αυτή η κίνηση μόνο αθώα δεν είναι.

Εκτός αυτού, όμως, όταν καμπουριάζουμε, κινδυνεύουμε να βιώσουμε αισθήματα νευρικότητας, άγχους, ακόμη και κατάθλιψης.

Γιατί, λοιπόν, να έχουμε ευθυτενές το σώμα μας στην καθιστή θέση;

01 Θα νιώθουμε πιο αισιόδοξοι και ενεργητικοί. Η κακή στάση του σώματος στο γραφείο σε μακροχρόνια βάση είναι ικανή να μας κάνει να αισθανθούμε αχρείαστο άγχος, καθώς έτσι επιβαρύνεται η σπονδυλική στήλη. Η επιβάρυνση αυτή εκδηλώνεται με αίσθημα πόνου, μας κάνει να νιώθουμε “βαρείς”, πράγμα που οδηγεί σε μία συνεχή αίσθηση κόπωσης και ευερεθιστότητας. Σε μία έρευνα διαπιστώθηκε πως, άτομα με ήπια προς μέση εκδήλωση κατάθλιψης, ένιωσαν να βρίσκονται σε μεγαλύτερη εγρήγορση όταν υιοθέτησαν μία στάση σώματος με τη σπονδυλική στήλη και τους ώμους στη σωστή τους θέση, ενώ επίσης ανέφεραν πως ένιωθαν λιγότερο άγχος. Μία άλλη έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα πως όσοι συμμετέχοντες καμπούριαζαν ενόσω περπατούσαν ένιωθαν μεγαλύτερη θλίψη. Στην αντίθετη περίπτωση, εκείνης της ευθυτενούς στάσης, ένιωθαν τα επίπεδα της ενέργειάς τους να αυξάνονται.

02 Νιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Όταν θέλουμε να προβάλλουμε τον εαυτό μας ως ένα άτομο με αυτοπεποίθηση, η σωστή στάση του σώματος είναι ένα σημαντικό μέσο για να το πετύχουμε. Ας το θέσουμε κάπως πιο απλά: όταν καμπουριάζουμε, είναι σα να παραδεχόμαστε πως θέλουμε να κρυφτούμε ή να περάσουμε απαρατήρητοι. Μία σωστή στάση σώματος, όμως, όχι μόνο θα εξωτερικεύσει την πίστη που έχουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας και στις δυνατότητές του, αλλά θα την τονώσει κιόλας.

03 Δεν νιώθουμε την ανάγκη να “κρυφτούμε”. Σκεφτείτε το σαν προέκταση του προηγούμενου point. Ένα μεγάλο μέρος της επικοινωνίας μας με τους γύρω μας βασίζεται στη γλώσσα του σώματος. Ένα σώμα που καμπουριάζει, επομένως, μαρτυρά πως δεν είμαστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο νέων σχέσεων (προσωπικών ή επαγγελματικών), πως δυσκολευόμαστε να αποδεχθούμε ιδέες και προτάσεις και πως προσπαθούμε να κρύψουμε κάτι, πιθανώς κι εμάς τους ίδιους. Φανταστείτε, λοιπόν, τι εικόνα δίνουμε για τον εαυτό μας όταν το σώμα μας, είτε σε όρθια είτε σε καθιστή θέση, είναι ευθυτενές.

Επιγραμματικά, η σωστή στάση του σώματός μας όχι μόνο μας προστατεύει από το άγχος και τα παρελκόμενά του, αλλά μπορεί να είναι κι ένα ατού στη δημιουργία και τη

διαμόρφωση των μετέπειτα κοινωνικών μας επαφών. Να φέρω σαν παράδειγμα μία συνέντευξη για δουλειά; Ποιος εργοδότης δε θέλει να έχει στο team του κάποιον με αυτοπεποίθηση πως μπορεί να αντεπεξέλθει και να το δείχνει χωρίς… λόγια;

You may also like