Καραμελωμένα σύκα με κρέμα & σιρόπι της στιγμής, από την Έλενα Σμπώκου

ΥΛΙΚΑ:
4 σύκα μεγάλα, κομμένα στην μέση
150 γρ ξυνόγαλα
200 γρ κρέμα γάλακτος
μια πρέζα αλάτι θαλασσινό, χοντρό
4 γεμάτες κουταλιές ζάχαρη καστανή

figs ypgurtΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
1. Σε ένα μπολάκι ρίχνεις την καστανή ζάχαρη και περνάς το κάθε κομμάτι σύκου για να σκεπαστεί με αυτή από την μέσα μεριά. Τοποθετείς κάθε κομμάτι σε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι και ανάβεις την φωτιά στο μέτριο έτσι ώστε να καραμελώσουν ελαφρώς και να αρχίσουν να βγάζουν υγρά.
2. Μετά από κανένα δεκάλεπτο, τα βγάζεις από το τηγάνι και τα τοποθετείς σε μια μέτρια πιατέλα. Προσεκτικά όμως γιατί καίει το σιρόπι που έχει δημιουργηθεί.
3. Στο τηγάνι ρίχνεις μια πρέζα αλάτι και προσθέτεις και την ζάχαρη που έχει περισσέψει στο μπολάκι. Αμέσως ρίχνεις κ ένα σφηνάκι νερό και αφήνεις να λιώσει η ζάχαρη, ανακατεύοντας πάντα. Μόλις δεις να “εξαφανίζεται”η ζάχαρη βγάζει το σιρόπι από την φωτιά να κρυώσει.
4. Χρησιμοποιώντας μιξέρ ή αν είσαι αρκετά θαρραλέος με το χέρι χτυπάς την κρέμα γάλακτος για να γίνει σαντυγί. Μόλις πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα προσθέτεις στδιακά και το ξυνόγαλα και ανακατεύεις μαλακά να ενσωματωθεί το ξυνόγαλα στην σαντυγί. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι σφικτό σαν σαντυγί.
5. Σερβίρεις δύο κομμάτια σύκου σε κάθε πιάτο, αρκετή κρέμα και απο πάνω ρίχνεις το σιρόπι. Αν θέλεις, ρίξε λίγο πιπέρι …πάει πολύ!

 

Μπείτε στο ανανεωμένο  Elena’s cooking για να διαβάσετε κι άλλες υπέροχες συνταγές της Έλενας Σμπώκου.

You may also like