Καταπολεμάμε την ακμή… με γυμναστική!

Το λένε κι οι δερματολόγοι!

Λογικά η έντονη εκγύμναση θα ήταν το τελευταίο που θα σκεφτόμασταν προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την ακμή, αυτό το “δαίμονα”! Συνήθως καταργούμε από τη διατροφή μας τροφές που μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα, όπως η ζάχαρη, η στρεφόμαστε σε εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης. Στην ουσία, όμως, η ακμή είναι αποτέλεσμα φλεγμονής και οι φλεγμονές, ως επί το πλείστον, καταπολεμούνται με τη γυμναστική.

Πώς βοηθά ακριβώς;
Σύμφωνα με τους δερματολόγους, κάθε τύπος γυμναστικής μειώνει τις ορμόνες που προκαλούν stress, όπως η κορτιζόλη κι η αδρεναλίνη κι αυξάνει τις ενδορφίνες που βελτιώνουν τη διάθεση κι ανακουφίζουν από τον πόνο.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επιλογή του τύπου γυμναστικής που μας ευχαριστεί ώστε να μένουμε πιστοί σε αυτή τη (νέα για κάποιους) συνήθεια. Για παράδειγμα, άλλοι επωφελούνται περισσότερο από μία αερόβια μορφή γυμναστικής, όπως το τρέξιμο, ενώ άλλοι ικανοποιούνται με μεθόδους εκγύμνασης όπως το pilates ή η yoga. Όποια κι αν είναι η επιλογή μας, πρωταρχικός στόχος μας είναι να κινούμαστε.

Τι συμβαίνει αν έχουμε καιρό να γυμναστούμε ή αν είμαστε αρχάριοι;
Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσουμε μία έξαρση του προβλήματος. Αυτό συμβαίνει γιατί στην αρχή, τα επίπεδα της κορτιζόλης μπορούν να αυξηθούν κατά τη γυμναστική. Σταδιακά, όμως, το σώμα προσαρμόζεται, άρα σταδιακά τα επίπεδα της κορτιζόλης θα μειωθούν. Επομένως τηρούμε σταθερή τη ρουτίνα μας και η βελτίωση είναι θέμα χρόνου.

Μία καλή εναλλακτική για όσους δε θέλουν να κάνουν όργανα ή άλλο είδος αερόβιας άσκησης είναι η hot yoga, η οποία εφαρμόζεται σ’ ένα δωμάτιο με θερμοκρασία 40°C και επίπεδα υγρασίας στο 60%. Έτσι ανοίγουν οι πόροι του δέρματος ακριβώς όπως γίνεται σε ινστιτούτα αισθητικής πριν τον καθαρισμό προσώπου. Για τη συγκεκριμένη yoga, όμως, καλό είναι να συμβουλευτούμε πρώτα έναν ειδικό ώστε να μην αποπροσανατολιστεί το σώμα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αίθουσα.

Προσέχουμε, όμως, κι αμέσως μετά τη γυμναστική.
Η περιποίηση του δέρματός μας μετά τη γυμναστική μας είναι εξίσου σημαντική για ένα καθαρό κι υγιές δέρμα. Μόλις τελειώσουμε το πρόγραμμά μας, αλλάζουμε ρούχα αμέσως και κάνουμε ντους. Πλένουμε το πρόσωπό μας και, αν αυτό δε γίνεται, χρησιμοποιούμε ειδικά μαντηλάκια καθαρισμού.

Φυσικά πριν από τη γυμναστική απομακρύνουμε κάθε προϊόν makeup από το πρόσωπό μας, ειδικά αν αυτά περιέχουν σιλικόνη. Η σιλικόνη, σε συνδυασμό με τον ιδρώτα μπορεί να φράξει τους πόρους, πράγμα που με τη σειρά του οδηγεί σε έξαρση της ακμής. Επίσης, αν τα προϊόντα περιποίησης των μαλλιών μας περιέχουν σιλικόνη, ορυκτέλαιο ή βαζελίνη, κρατάμε τα μαλλιά μακριά από το πρόσωπο με λάστιχο ή με μπαντάνα.

Είμαστε έτοιμοι να νικήσουμε τα αντιαισθητικά κι άκρως ενοχλητικά σπυράκια;

You may also like