Κατασκηνώσεις ομορφιάς και πάχους στη Μαυριτανία, από τη Δάφνη Στράτου

3Στην Αφρική, υπάρχει μια χώρα όπου το γυναικείο πάχος είναι ένδειξη ομορφιάς και κύρους. Μακριά από τα πρότυπα του δυτικού κόσμου, στη Μαυριτανία, μια παχύσαρκη σύζυγος είναι ένδειξη πλούτου κι ευημερίας, άρα και πιο ποθητή από τον ανδρικό πληθυσμό.
Μην βιαστείτε όμως, να βγάλετε διαβατήριο, βίζα και να μεταναστεύσετε… Αυτή η μανία με το πάχος είναι σε ακραία μορφή, όπως αντίστοιχα το ανορεξικό πρότυπο της δύσης. Εκεί, τα κορίτσια, από την τρυφερή ηλικία των 8, υποβάλλονται σε αναγκαστική σίτιση για να αποκτήσουν καμπύλες. Η τεχνική ονομάζεται “gavage”, ο ίδιος όρος που περιγράφει τη βίαιη σίτιση της χήνας, για την παραγωγή του φουά γκρα. Όταν, λοιπόν, φτάνουν σε σημείο κορεσμού και έμετου, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά, οι γηραιότερες της οικογένειας, τους δένουν και τους χτυπούν τα πέλματα, με μια άλλη τεχνική που θυμίζει “φάλαγγα”, και τις εξαναγκάζουν να φάνε τη διπλάσια ποσότητα γευμάτων.

Η πιο διαδεδομένη “δίαιτα”, περιλαμβάνει τριμμένη πίτα, μουλιασμένη σε ελαιόλαδο, απίστευτες ποσότητες κατσικίσιου γάλακτος και κρέατος, κους κους, σύκα και ψωμί. Τα κορίτσια στην ενηλικίωση, λίγο πριν το γάμο, φεύγουν σε κατασκηνώσεις “εκ-πάχυνσης”, στην έρημο, όπου και καταναλώνουν 15.000 θερμίδες ημερησίως. Με το θερμόμετρο να δείχνει από 40 βαθμούς και άνω, στη σκιά από αυτοσχέδιες τέντες, τρώνε και ξεκουράζονται ολημερίς.
5Ο παροξυσμός, αυτός, έχει οδηγήσει τις λιγότερο ευκατάστατες κοπέλες να καταναλώνουν φάρμακα, στεροειδή μέχρι και ορμόνες για άλογα, για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα προβλήματα υγείας είναι αυτονόητα, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιακές, νεφρικές και ηπατικές νόσοι, κορεσμός, λιποθυμίες και στειρότητα. Οι ίδιες αναγνωρίζουν την υπερβολή και, μην μπορώντας ή θέλοντας να αντιδράσουν, αυτοαποκαλούνται φώκιες, με τεράστια στήθη και κοιλιά και λεπτά άκρα, αποτέλεσμα των ορμονών και της καθιστικής ζωής. Στο δρόμο οι γυναίκες λιποθυμούν και βαριανασαίνουν, σημάδι υπερκατανάλωσης φαρμάκων, που πολύ σύντομα μπορεί να επιφέρει το θάνατο από νεφρική ανεπάρκεια.

Για όσους δε γνωρίζουν, η Μαυριτανία είναι μια χώρα της Δυτικής Αφρικής, ανάμεσα στη Δυτική Σαχάρα και τη Σενεγάλη, που μαστίζεται από τη φτώχεια και τον υποσιτισμό του πληθυσμού της. Από το 2012 διεθνείς οργανισμοί καλούν για άμεση βοήθεια, καθώς παιδιά και γυναίκες πλήττονται από την επισιτιστική κρίση.
Με λίγα λόγια, υπάρχει θέμα! Μια χώρα που δεν έχει αρκετά τρόφιμα για να θρέψει όλο το λαό της, ενώ ταυτόχρονα η γυναικεία παχυσαρκία εξαπλώνεται σαν επιδημία.

https://www.youtube.com/watch?v=T2CDvlwJ–s

You may also like