“Κεφίρ το θαυματουργό!” από τη Γλυκερία Ψαρρά

kefir2

από την δρα.Γλυκερία Ψαρράκλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο (Χαροκόπειος, Ορθοβιοτική)

Το κεφίρ είναι ένα φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν που παρασκευάζεται από οποιοδήποτε είδος γάλακτος (κατσικίσιο, πρόβειο, αγελαδινό, κ.λ.π.) στο οποίο έχουν προστεθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κόκκοι κεφίρ, προκαλώντας ζύμωση.

Οι κόκκοι κεφίρ περιέχουν μια σειρά από ωφέλιμους ειδικούς οξυγαλακτικούς μικροοργανισμούς και ζύμες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και ενισχύουν την φυσική άμυνα του οργανισμού. Συνεπώς, το κεφίρ είναι ένα φυσικό προβιοτικό. Είναι γνωστό από αιώνες στις ανατολικές χώρες (Καύκασος, Ρωσία, Κεντρική Ασία) για την ιδιαίτερα υψηλή βιολογική και θρεπτική αξία.

Το κεφίρ δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των τοξικών μικροοργανισμών του παχέως εντέρου (κολοβακτηρίδια, σηψιγόνοι μικροοργανισμοί) και επαναφέρει τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα του εντέρου. Θεωρείται ο φυσικότερος τρόπος να προστεθούν καλά βακτηρίδια στην πεπτική οδό. Είναι ένα προϊόν το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να χωνέψουν και τελικώς να ωφεληθούν. Ακόμη και άνθρωποι με δυσανεξία στο γάλα μπορούν να πιουν κεφίρ!

Το κεφίρ περιέχει βιταμίνη Α, Β1, Β2, C και σύμφωνα με όλες τις έρευνες έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες όπως :
– Βελτιώνει παθολογικές καταστάσεις όπως η αναιμία
– Βοηθά σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος, χρόνιες εντερίτιδες, ασθένειες νεφρών και ήπατος
– Έχει διουρητικές ιδιότητες
– Υποβοηθά την ανάρρωση από διάφορες ασθένειες και γενικά επιδρά ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό
– Με συχνή χρήση υποβοηθά την καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης και της υπέρτασης.
– Είναι εξαιρετική τροφή για έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουν, για την τρίτη ηλικία και για τα άτομα με προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.
– Βοηθά στην επαναδημιουργία της χλωρίδας του εντέρου μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Είναι ώρα λοιπόν να βάλετε το κεφίρ στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Και αν έχετε χρόνο μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας στο σπίτι:

kefir1Οδηγίες για παρασκευή κεφίρ στο σπίτι
-Βάλτε 50 γραμμάρια κόκκους κεφίρ σε ένα γυάλινο βάζο.
-Προσθέστε 1/2 λίτρο γάλα της προτίμησής σας και κλείστε καλά το καπάκι.
-Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες. Αν το θέλετε ποιο αραιό αφήστε το 12 ώρες. Όσο πιο πολύ το άφήνετε τόσο πιο πηχτό και όξινη η γεύση θα γίνεται. Γενικά μην το αφήνεται πάνω από τρεις μέρες και λιγότερο από 12 ώρες. Φροντίστε επίσης να είναι μακριά απο το άμεσο ηλιακό φώς.
-Περάστε το από πλαστικό σουρωτήρι (όχι μεταλλικό). Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ, ότι μείνει στο σουρωτήρι είναι οι δραστικοί κόκκοι τους οποίους θα ξαναχρησιμοποιήσετε για την επόμενη καλλιέργεια.
-Ξεβγάλτε καλά το βάζο, και τους κόκκους όπως είναι μέσα στο πλαστικό σουρωτήρι, με φρέσκο γάλα ή με κρύο νερό προσέχοντας να στραγγίσει καλά και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία παρασκευής από την αρχή.
-Με την συνεχή καλλιέργεια ο αριθμός των κόκκων πολλαπλασιάζετε και, η τους αφήνετε και με την ίδια ποσότητα γάλατος θα γίνει πιο πυκνό η το απομακρύνεται.

 

Πηγή: http://easyway2health.blogspot.gr/

You may also like