Κι όμως μπορείτε να τρώτε 7 αυγά εβδομαδιαίως….

Το αυγό αναμφίβολα αποτελεί το πιο παρεξηγημένο και αδικημένο ζωικό τρόφιμο, καθώς θεωρείται υπεύθυνο για την αύξηση της χοληστερόλης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του κρόκου σε χοληστερόλη, στο παρελθόν (πολλές φορές ακόμα και σήμερα) οι γιατροί συνέστηναν στα άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις να αποκλείουν τα αυγά από τη διατροφή τους. Μάλιστα επικρατούσε η σύσταση κατανάλωσης έως 2-3 αυγών την εβδομάδα από το σύνολο του πληθυσμού.

Την ανατροπή των παραπάνω δεδομένων έφερε ένα πλήθος μελετών σε περισσότερα από 5.000 άτομα για χρονικό διάστημα δυόμιση δεκαετιών η οποία έδειξε ότι τελικά δεν είναι η πρόσληψη της χοληστερόλης από τα αυγά και γενικότερα από τις τροφές που αυξάνει τη χοληστερόλη του αίματος αλλά η συνολική διατροφή που είναι υψηλή σε λιπαρά και κυρίως κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται σε ζωικές τροφές. Πιο συγκεκριμένα, μια διατροφή πλούσια σε παχιά κρέατα (όπως πανσέτα, παϊδάκια, μπριζόλα με το ορατό λίπος, λουκάνικα κ.τ.λ.), ζωικά λίπη (όπως το βούτυρο) και τηγανιτά τρόφιμα ευθύνεται για την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα.
Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα είναι απολύτως ασφαλής.

Θρεπτική αξία του αυγού

Το αυγό είναι μια άριστη πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Επιπλέον, είναι μία πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης), ενώ επίσης περιέχει βιταμίνη Β12, βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ), βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ), βιταμίνη Α, και βιταμίνη D.
Η τακτική κατανάλωση αβγών φαίνεται να έχει προστατευτική δράση έναντι παθήσεων των ματιών, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (η κυριότερη αιτία απώλειας όρασης και τύφλωσης των ηλικιωμένων)

Αυγό και αδυνάτισμα

Το αυγό παρέχοντας κατά μέσο όρο 78-90 θερμίδες, είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, που δικαίως εντάσσεται στις δίαιτες, λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε θερμίδες και του κορεσμού που προκαλεί.
Μελέτες δείχνουν πως η ενσωμάτωση του αυγού σε μια υποθερμιδική διατροφή αυξάνει τον ρυθμό απώλειας βάρους.

Ιδέες για το πώς μπορείτε να το καταναλώνετε:
*Αυγό βραστό, 2 φρυγανιές σίκαλης ή ολικής άλεσης, μια φέτα γαλοπούλα, μια φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών, 3-4 ελιές, ντομάτα και αγγούρι.

*Ομελέτα με 1 αυγό (περισσότερα ασπράδια), μανιτάρια, γαλοπούλα, 2 κουταλιές τυρί τριμμένο χαμηλών λιπαρών, λαχανικά (πχ ντομάτα, πιπεριά), 3-4 ελιές, 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και δύο φρυγανιές σίκαλης ή ολικής άλεσης.

*1 αυγό (περισσότερα ασπράδια) με ντομάτα και 40γρ ανθότυρο σε αντικολλητικό τηγάνι με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και δύο φρυγανιές σίκαλης ή ολικής άλεσης.
*2 αυγά ποσέ με πράσινη σαλάτα, 2 κουταλάκια ελαιόλαδο και μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης.
*Σαλάτα με 1 αυγό βραστό (περισσότερα ασπράδια), 2-3 φέτες γαλοπούλα, μια φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών, 2 κουταλάκια ελαιόλαδο, μπαλσάμικο και 2 μικρά κριτσίνια ολικής άλεσης.

Συμπερασματικά, δε χρειάζεται και δε θα πρέπει να αποκλείσετε το αυγό από τη διατροφή σας βασιζόμενοι στους διατροφικούς μύθους γύρω από αυτό. Ακολουθείστε τις καινούργιες συστάσεις για την κατανάλωση αυγών, δηλαδή ως 7 την εβδομάδα, και απολαύστε τα πολύτιμα οφέλη του για την υγεία. Μόνο σε περιπτώσεις όπως η διαπιστωμένη αλλεργία στο αυγό απαιτείται η αποφυγή της κατανάλωσης του.

Πηγή: myworld.gr

You may also like