Κοιλιοκακη-εντεροπαθεια λόγω γλουτενης;

 

από τον Νίκο Μαραβέγια-Παθολόγο*

Πρόκειται για ένα από τα συχνότερα αίτια δυσαπορρόφησης (μη απορρόφησης θρεπτικών ουσών των τροφών από το λεπτό έντερο) το οποίο υποδιαγιγνωσκεται διότι:

 

1)πολλές φορές παρουσιάζεται με ήπια –άτυπη μορφή
2)εθεωρείτο ότι ήταν νόσος παιδικής ηλικίας, και
3)υπήρχε η εντύπωση ότι ήταν σπάνια νόσος

Εμφανίζεται σε γεννητικά προδιαθετιμενα άτομα, οπου παρουσιάζεται φλεγμονή του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου ως αντίδραση στην πρωτεΐνη γλουτένη η οποία περιέχεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθαρι-ενδεχομένως και στη βρώμη δεν περιέχεται στο καλαμπόκι. Στην συμ/για κυριαρχεί (στην κλασσική μορφη) το επίμονο –υποτροπιαζον διαρροϊκό συνδρομο και οι επιπτώσεις του, ενώ στην άτυπη μορφή δυνατόν να υπάρχει ήπια σιδηροπενικη αναιμία μη διορθουμενη με χορήγηση σιδήρου από το στόμα-οστεοπενια- νευροψυχιατρικές εκδηλώσεις-εικονα ευερέθιστου (σπαστικου) εντέρου. Η (βέβαια) διάγνωση γινεται με γαστροσκόπηση- πολλαπλές ιστολογικές εξετάσεις 12δακτυλου και επανέλεγχο μετα απο ικανο χρονικό διάστημα θεραπευτικής αγωγής, ενω συνηγορουν και ειδικες ανοσολογικές εξετάσεις.

Η θεραπεία ειναι αποκλειστικά διαιτητική, δια βιου αποκλεισμος απο την καθημερινή σίτιση των τροφών που περιέχουν γλουτενη (και αυτες ειναι πάρα πολλές), ανευρισκονται σε τμήματα μεγάλων αλυσίδων διατροφής και το κόστος καλύπτεται –τουλάχιστον μέχρι τώρα, απο τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μη συμμόρφωση στην ορθή διατροφή οδηγεί σε υποτροπές και τελικά σε επιπλοκές απο την μη απορρόφηση απαραίτητων βιταμινών-σιδήρου-ιχνοστοιχείων-πρωτεϊνών’ μερικές φορές εμφανίζονται και ανθεκτικές μορφές της νόσου οπότε επιπροστίθεται στη διαιτητική αγωγή και φάρμακα ανοσοκατασταλτικά.

Είναι βέβαιο ότι η ανεύρεση ειδικού εμβολιασμού έναντι της γλουτενης θα αποτελέσει επαναστατική μέθοδο στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com

*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος κι εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

You may also like