Κολοκύθια στρογγυλά γεμιστά με κιμά light, από τη Νιόβη Αναζίκου

kolokithakia-2

Αγαπημένο φαγητό στην πιο ελαφριά εκδοχή του που ταιριάζει άψογα με την εποχή. Είναι ευπαρουσίαστο, γευστικό και ελαφρύ, συνοδεύστε το με ένα λευκό ξηρό κρασί και απολαύστε ένα καλοκαιρινό γεύμα.

ΥΛΙΚΑ:

8 κολοκύθια στρογγυλά μέτρια
300 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά άπαχο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα τριμμένα
½ μάτσο άνηθο
½ κούπα ρύζι (καρολίνα ή νυχάκι)
½ κούπα τριμμένη ψίχα κολοκυθιού
½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
μισή κούπα ελαιόλαδο (το μισό στο μείγμα της γέμισης, το μισό στην κατσαρόλα)
Αλάτι
Πιπέρι

*Υλικά για την σάλτσα γιαουρτιού:
200 γραμμάρια γιαούρτι 2% λιπαρά
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
χυμό από ένα λεμόνι
λίγο απο τον ζωμό του φαγητού

kolokithakia-1ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Πλένουμε τα κολοκυθιά. Κόβουμε μια μικρή οριζόντια φετούλα για καπάκι, όπως κάνουμε και στις ντομάτες για να τις ετοιμάσουμε για τα γεμιστά μας και αφαιρούμε το κάτω μέρος του κολοκυθιού που μοιάζει σαν κοτσάνι, με προσοχή να μην ανοίξουμε τρύπα για να μπορούμε να το φάμε ολόκληρο Τα ανοίγουμε προσεκτικά και αφαιρούμε εσωτερικά την ψίχα τους.
Τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη την ψίχα τους και τα πιέζουμε με τα χέρια μας να φύγουν τα πολλά υγρά.

Σωτάρουμε σε ένα τηγάνι με δύο κουταλιές ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα καρότα, το κολοκύθι και αφού μαραθούν ελαφρά τα σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον κιμά με τα υλικά που σωτάραμε, τον άνηθο, το ρύζι, το μισό λάδι,το αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα να ενωθούν οι γεύσεις.

Γεμίζουμε τα κολοκύθια, τα καπακώνουμε με το πάνω μέρος τους και τα τοποθετούμε στον πάτο μίας μεγάλης κατσαρόλας. Προσθέτουμε νερό που να φτάνει ως την μέση των κολοκυθιών και το υπόλοιπο λάδι, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 40-50 λεπτά. Ελέγχουμε να δούμε πότε είναι έτοιμα.

*Για την σάλτσα:
Σε ένα μπολ χτυπάμε το γιαούρτι, προσθέτουμε άνηθο, αλατοπίπερο, τον χυμό λεμονιού σιγά -σιγά και προσθέτουμε σταδιακά λίγο απο το ζωμό του φαγητού αναδεύοντας ταυτόχρονα μέχρι να γίνει σαν μία πηχτή σάλτσα και το ρίχνουμε όλο μέσα στην κατσαρόλα. Ανακινούμε το σκεύος να αναμειχθεί καλά.

Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια μας και τα περιχύνουμε με την δροσερή τους σάλτσα.

Tip: Αν θέλετε, μπορείτε να  αντικαταστήσετε τον μοσχαρίσιο κιμά με κοτόπουλο κιμά.

Καλή επιτυχία !

Διαβάστε  εδώ περισσότερα για τη Νιόβη Αναζίκου

You may also like