Πώς είναι σήμερα το κορίτσι “σύμβολο” του Βιετνάμ

Και ποιος δε ξέρει τη φωτογραφία που αποτυπώνει τη φρίκη του πολέμου του Βιετνάμ, όπου ένα μικρό κορίτσι τρέχει έντρομο μαζί με άλλα μικρά παιδιά για να γλιτώσουν από μία βόμβα ναπάλμ.

Πρόκειται για τη φωτογραφία του φωτογράφου του Associated Press, Χιουν Κονγκ Ουτ και ήταν η αφορμή για να αλλάξει για πάντα η ζωή της Κιμ Φούκ, της πρωταγωνίστριας της φωτογραφίας.

Η αγγλική εφημερίδα Daily Mail παρουσιάζει σε δημοσίευμα της, τη λιγότερο γνωστή ιστορία ενός ετοιμοθάνατου παιδιού που ήρθε κοντά με ένα νεαρό φωτογράφο από τύχη.

Ήταν 8 Ιουνίου του 1972. Ένας στρατιώτης φώναζε «πρέπει να φύγουμε, θα βομβαρδίσουν εδώ και θα μας σκοτώσουν». Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα έβλεπε το ναό Cao Dai, όπου η οικογένειά της είχε βρει καταφύγιο, να τυλίγεται στις φλόγες.

Σε κατάσταση σοκ άρχισε να τρέχει πίσω από τον αδελφό της. Δεν είδε τους ξένους δημοσιογράφους καθώς έτρεχε ουρλιάζοντας προς το μέρος τους. Μετά έχασε τις αισθήσεις της. Ο 21χρονος Βιετναμέζος φωτογράφος που τράβηξε τη φωτογραφία τη μετέφερε σε ένα μικρό νοσοκομείο και απαίτησε το κορίτσι να έχει όποια φροντίδα χρειάζεται.

Η Φουκ βγήκε από το νοσοκομείο 13 μήνες μετά το βομβαρδισμό. Είχε δει τη φωτογραφία του Ουτ που είχε εντωμεταξύ κερδίσει βραβείο Πούλιτζερ.

Μετά τον πόλεμο η 49χρονη σήμερα Κιμ Φουκ σπούδασε γιατρός.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

You may also like