Κορύφωση των εορτασμών για τα 60 χρόνια βασιλείας της Ελισάβετ

Βασίλισσα Ελισάβετ

Μεγαλειώδη ναυτική παρέλαση πραγματοποίησε αρμάδα 1.000 πλοιαρίων προς τιμήν της Βασίλισσας Ελισάβετ, στο πλαίσιο του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου.

Εκατοντάδες πλοιάρια κάθε είδους διέσχισαν τον ποταμό Τάμεση, κορυφώνοντας τους εορτασμούς για τα 60 χρόνια της Ελισάβετ στο θρόνο. Η ναυτική παρέλαση είναι η εντυπωσιακότερη που λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο εδώ και 350 χρόνια.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν από νωρίς συγκεντρωθεί στις όχθες του Τάμεση για να παρακολουθήσουν την πορεία του βασιλικού στολίσκου, των 1.000 πλοιαρίων κάθε είδους και ηλικίας, που μετέφερε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους όλων των ηλικιών, από όλα τα μέρη του κόσμου και της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Η Βασίλισσα, ο Δούκας του Εδιμβούργου και όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας επιβιβάστηκαν στο σκάφος Spirit of Chartwell, που είχε διακοσμηθεί με 10.000 λουλούδια.

Στις 6 Φεβρουαρίου 1952 ο ξαφνικός θάνατος του πατέρα της Ελισάβετ, Γεωργίου του 6ου, την έφερε στο θρόνο μιας μεγάλης τότε αυτοκρατορίας σε ηλικία 26 ετών.

Οι έξι δεκαετίες που βασιλεύει δεν ήταν ανέφελες για τη χώρα, καθώς η Βρετανία πέρασε σοβαρές οικονομικές και γεωπολιτικές δοκιμασίες που δοκίμασαν την αντοχή του θρόνου.

Μια δύσκολη χρονιά ήταν το 1992, που είχε χαρακτηρισθεί από την ίδια Annus horribilis, τρία παιδιά της πήραν διαζύγιο, ενώ πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του κάστρου του Ουίνδσορ.

Ήταν η χρονιά που άνοιξε η συζήτηση για τη φορολόγηση της βασιλικής οικογένειας.

Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν οι αποκαλύψεις για τη ζωή της Πριγκίπισσας Νταϊάνα στα αδηφάγα βρετανικά ταμπλόϊντς, ο θάνατος της, αλλά και ο γάμος του Πρίγκιπα Γουίλιαμ με την Κέιτ Μιντλετον.

Η Ελισάβετ διαχειρίστηκε σοφά πολλές κρίσιμες καταστάσεις, και παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στους Βρετανούς.

Πηγή: http://www.skai.gr

You may also like