Κοτόπιτα ανοιχτή με δεντρολίβανο, λευκό κρασί και γραβιέρα

Χρόνος παρασκευής : περίπου 1 ώρα
[check_list]

  • Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο τηγάνι για να φτιάξετε τη γέμιση και ένα μέτριο ταψί για την πίτα ( στρογγυλό ή τετράγωνο )

[/check_list]
ΥΛΙΚΑ: ( Για 7-8 άτομα )
 1 φύλλο σφολιάτα ή κουρού
 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
 1 φλ. λευκό κρασί
 ½ κοτόπουλο βραστό ή ψητό ψιλοκομμένο
 2 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο ή 1 κ.σ. ξερό
 ½ φλ. ελαιόλαδο
 200 γρ. χοντροτριμμένη γραβιέρα
 2 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη ( προαιρετικά )
 ½ φλ. κρέμα γάλακτος ή γάλα πλήρες
 2 κ.σ. τραχανά γλυκό ή ρύζι
 1 αβγό
 2 κ.σ. γαλέτα
 Αλάτι-πιπέρι
 Λίγη μαργαρίνη για το άλειμμα του ταψιού

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Σοτάρουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν διάφανα. Κατόπιν ρίχνουμε το δεντρολίβανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά μέχρι να βγάλει και αυτό τα αρωματικά του έλαια. Ρίχνουμε το κοτόπουλο, ανακατεύουμε να ενωθεί με τα υπόλοιπα και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε το αλάτι ( με προσοχή λόγω τυριού ) και το πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο και τότε προσθέτουμε τη γραβιέρα και τον τραχανά ή το ρύζι. Αλείφουμε με τη μαργαρίνη το ταψί και στρώνουμε το φύλλο.
Χτυπάμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος ή το γάλα. Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο και γυρίζουμε τις άκρες του προς τα μέσα. Αλείφουμε περιμετρικά τη ζύμη με το μείγμα του αβγού και το υπόλοιπο το χύνουμε πάνω από τη γέμιση.
Ρίχνουμε και από επάνω την παρμεζάνα-αν την χρησιμοποιήσουμε- και τέλος πασπαλίζουμε με τη γαλέτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις και στο κάτω ράφι για 45 λεπτά μέχρι η κοτόπιτα να ροδίσει. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε. Περιττό να αναφέρω πως θα ταιριάξει με το κρασί που χρησιμοποιήσατε στη συνταγή.

Υ.Γ. Μην ακολουθείτε πιστά καμία συνταγή- παρά μόνο αν σας κάνει κέφι-Βάλτε τη δική σας έμπνευση και τότε το γευστικό αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο…

You may also like