Κουνουπίδι: Το παρεξηγημένο θαυματουργό λαχανικό

7 πολύ σημαντικοί λόγοι για να το προσθέσετε -αμέσως- στην διατροφή σας.

Όταν μαγειρεύεται, η μυρωδιά του μυρίζει σε όλο το σπίτι και η γεύση του πηγαίνει προς το ουδέτερο, όμως, το κουνουπίδι θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα στον κόσμο και υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από αυτό: Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές, η προστασία από τον καρκίνο, η βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς, αποτελούν μόνο μερικές από τις αιτίες που το έχουν καταξιώσει σε περίοπτη θέση της παραπάνω λίστας.

Πιο αναλυτικά:

  1. Μία κούπα κουνουπίδι περιέχει μόλις 29 θερμίδες, σχεδόν μηδενική ζάχαρη, λίπος και νάτριο, 73% της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας βιταμίνη C, 19% βιταμίνη Κ, 15% φολικό οξύ, 13% παντοθενικό οξύ, 12% βιταμίνη Β6, 11% χολίνη, 11% φυτικές ίνες και 9% Ω3 λιπαρά οξέα.
  2. Αναρίθμητες μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και ειδικά αυτού του μαστού, του καρκίνου στο κόλον, στους πνεύμονες, στο συκώτι και στο στομάχι. Δρα σαν αντιμεταλλαξιογόνο και σταματά τα καρκινικά κύτταρα από περαιτέρω αναπαραγωγή.
  3. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη, που χαμηλώνουν το οξειδωτικό στρες και την παρουσία ελεύθερων ριζών στο σώμα.
  4. Λόγω αυτού, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, διαβήτη και νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.
  5. Χάρις στη σουλφοραφάνη, τη γλυκοβρασικίνη, τη γλυκοραφανίνη και τη γλυκοστρουτίνηπου περιέχει, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Το θείο, επίσης, βοηθά στην πέψη και στην προστασία του στομάχου από διάφορες παθήσεις.
  6. Συμβάλλει στην απώλεια βάρους, δεδομένης της ελάχιστης περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες και ζάχαρη και της μηδενικής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Συνδυαστικά με το υψηλό ποσοστό φυτικών ινών που προσφέρει, αποτελεί μια ιδανική επιλογή για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος και θέλουν κάτι χορταστικό αλλά και μη παχυντικό.
  7. Σύμφωνα με μελέτες, η σουλφοραφάνη έχει την ικανότητα να προστατεύει τους ιστούς του αμφιβληστροειδούςαπό το οξειδωτικό στρες και, κατά συνέπεια, από καταρράκτη, τύφλωση, εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, κ.α.

You may also like