Κρατήστε ημερολόγιο… κάνει καλό!

Περισσότερο απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε…

Στην εποχή που ζούμε, οι περισσότεροι από εμάς (αν όχι όλοι μας) προσπαθούμε να χτίσουμε την εικόνα της “καλής ζωής” μας στα social media. Υπάρχουν όμως και πράγματα όπως εμπειρίες και συναισθήματα που έχουν μεγαλύτερη αξία όταν δεν τα μοιραζόμαστε με άλλους, γνωστούς ή “άγνωστους”. Για αυτές τις στιγμές χρήσιμη είναι μία συνήθεια που (εμείς τα κοριτσάκια, τουλάχιστον!) είχαμε στην παιδική κι εφηβική ηλικία και που την “παρατήσαμε” με την πάροδο του χρόνου γιατί “δεν έχουμε χρόνο”. Ο λόγος για τη συγγραφή ενός ημερολογίου. Αυτή η συνήθεια μοιάζει να επανέρχεται, έστω και σταδιακά, καθώς επιστήμονες πολλών πεδίων επιβεβαιώνουν μία σειρά πλεονεκτημάτων. Ποια είναι αυτά;

01 Ενισχύεται η δραστηριότητα του εγκεφάλου. Πόσες φορές σε νιώσαμε το μυαλό μας να “κολλάει”; Αυτό είναι συχνό σύμπτωμα για όσους ασχολούνται με τη δημιουργική γραφή, την αρθρογραφία ή το δοκίμιο. Τα άτομα, όμως, που κρατούν ημερολόγιο παρουσιάζουν αυξημένη δημιουργικότητα, καθώς έτσι ενεργοποιούνται ορμόνες που επιδρούν στην εγκεφαλική λειτουργία. Όταν, λοιπόν, νιώθουμε πως “στερέψαμε” από ιδέες, μερικές γραμμές στο ημερολόγιό μας θα μας βοηθήσουν να σκεφτούμε ακόμη καλύτερες ιδέες.

02 Βοηθά στην εξισορρόπηση του σωματικού βάρους. Φαίνεται περίεργο, σωστά; Κι όμως, υπάρχει σχέση! Διαιτολόγοι που παρακολουθούν άτομα με προβλήματα βάρους ζήτησαν από τους πελάτες τους να κρατούν ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφουν ό,τι τροφή κατανάλωσαν στη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η καταγραφή των διατροφικών συνηθειών σε καθημερινή βάση κινητοποιούσε τα άτομα αυτά να περιορίσουν τη λανθασμένη επιλογή τροφών και να τρώνε με σύνεση. Επιπλέον το γεγονός πως αυτή τη λίστα μπορεί να τη δει ο διαιτολόγος ή ο γιατρός τους λειτουργεί ως κίνητρο για να ακολουθήσουν μία σωστή διατροφή.

  03 Βελτιώνεται ο ύπνος. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως όσοι κρατούν ημερολόγιο πριν ξαπλώσουν έχουν καλύτερο ύπνο. Θα δείτε πως σ’ αυτό υπάρχει μία λογική. Καταγράφοντας όλα αυτά για τα οποία είμαστε ευγνώμονες, δημιουργείται μία εσωτερική γαλήνη κι έτσι το βράδυ μπορούμε να κοιμηθούμε με λιγότερους (ή και καθόλου) εφιάλτες. Η συνειδητοποίηση πως κάποιος έχει όσα μπορούν να αποτελέσουν μία καλή ζωή (υγεία, φίλοι, οικογένεια, αγάπη, αρμονία κοκ) βοηθά στο να κοιμηθεί ικανοποιημένος και χαρούμενος. Επιπλέον, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως το ίδιο καλό αποτέλεσμα επιφέρει κι η προσευχή. Ό,τι κι αν επιλέξουμε, ο καλός κι ήρεμος ύπνος είναι εγγυημένος!

04 Εξομαλύνεται η λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Όταν νιώθουμε “φορτωμένοι” (κυρίως από αρνητικά συναισθήματα), μία καλή λύση είναι να γράψουμε όσα νιώθουμε. Αυτό μας ανακουφίζει και μας αποφορτίζει από το άγχος και την αρνητική ενέργεια που μας καταβάλλουν. Αν αφιερώσουμε λίγα λεπτά για να γράψουμε στο ημερολόγιό μας όσα μας απασχολούν, οργανώνουμε τις σκέψεις μας, αποφεύγουμε το ενδεχόμενο να ξεσπάσουμε σε άλλα άτομα και η διαδικασία μας ηρεμεί. Έτσι το νευρικό σύστημα βελτιώνεται κι ομαλοποιείται η λειτουργία του.

05 Είναι εργαλείο στην καταπολέμηση του καρκίνου. Η αλήθεια είναι πως η διάγνωση της ασθένειας μπορεί να γκρεμίσει τη φιλοσοφία για τη ζωή, με επακόλουθο την ψυχολογική κατάπτωση ή ακόμη και την παραίτηση. Όμως ασθενείς που ξεκίνησαν να κρατούν ημερολόγιο όπου εξομολογούνται τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους, εξέφρασαν μεγαλύτερη ανακούφιση. Άρχισαν να αντιμετωπίζουν τη ζωή τους και την ασθένεια διαφορετικά, επανέκτησαν την επιθυμία να καταπολεμήσουν τη νόσο και κάποιοι διαπίστωσαν ακόμη και βελτίωση της υγείας τους. Αν κι οι γιατροί δε δημοσιοποιούν συγκεκριμένα δεδομένα για το πώς η συνήθεια αυτή αλλάζει τον τρόπο που οι ασθενείς βλέπουν τη ζωή τους, εξακολουθούν να το συνιστούν ώστε να βελτιωθεί η ψυχολογία κι η ποιότητα ζωής τους.

06 Γιατρεύει την “πληγωμένη ψυχή”. Η φυσική μας κατάσταση είναι αλληλένδετη με την ψυχολογία μας. Ένα ημερολόγιο μπορεί να μας βοηθήσει όταν αντιμετωπίζουμε συναισθηματική κατάπτωση εξαιτίας, λόγου χάρην, ενός χωρισμού ή μίας απώλειας,  αλλά και σε ψυχολογικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη. Όταν “ακούμε” τον εαυτό μας ενόσω γράφουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας ηρεμούμε, καταφέρνουμε να δούμε τις καταστάσεις διεξοδικά και μας απελευθερώνει από αρνητικές σκέψεις που μας κατακλύζουν.

Πιστεύετε πως θα μπορούσατε να βάλετε στη ζωή σας αυτή τη νέα συνήθεια; Αν ναι, αφιερώστε λίγα λεπτά στο τέλος της μέρας σας και γράψτε ό,τι νιώθετε κι απολαύστε τη φυσική, ψυχολογική και πνευματική ανάταση που θα σας προσφέρει. Κι επειδή προσωπικά από τη νέα χρονιά ξεκίνησα να καλλιεργώ κι εγώ αυτή την (ομολογώ όμορφη) ρουτίνα, είστε ευπρόσδεκτοι να ανταλλάξουμε εντυπώσεις σε βάθος χρόνου! A, παραλίγο να το ξεχάσω! Όχι… “ζαβολιές”! Με χαρτί και μολύβι γίνεται σωστά η δουλειά, όχι στον υπολογιστή, το smartphone ή το tablet!

You may also like