Κριθαρότο με γαρίδες, από τη Νιόβη Αναζίκου

ΥΛΙΚΑ:
-500γρ. γαρίδες χωρίς κέλυφος
-700 ml ζωμός λαχανικών
-8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
-300 γρ. κριθαράκι μέτριο
-1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-1 κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
-2 καρότα σε κυβάκια
-1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
-2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
-1/2 φλιτζάνι (100 ml) λευκό κρασί
-400γρ. χυμό ντομάτας
-Λίγο κόλιανδρο τριμμένο
-1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος
-αλάτι, πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Βάζουμε το ζωμό σε μια μέτρια κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τις γαρίδες και τις βράζουμε για 5 λεπτά, από τη στιγμή που ο ζωμός θα ξαναπάρει βράση. Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε ένα πιάτο. Κρατάμε το ζωμό για να τον χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Σε μια άλλη, φαρδιά και ρηχή kritharotoκατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το κριθαράκι για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί περιμένοντας να εξατμιστεί. Προσθέτουμε ύστερα, τον πελτέ και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει το μείγμα. Μετά ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε μια δόση βραστού ζωμού και ανακατεύουμε. Σιγομαγειρεύουμε, μέχρι το κριθαράκι να απορροφήσει όλο το ζωμό. Στην τελευταία δόση ζωμού λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τις γαρίδες.

Στην ουσία μαγειρεύουμε το κριθαράκι με την τεχνική του ριζότο, δηλαδή ρίχνοντας μια δόση ζωμού, κάθε φορά που απορροφάται η προηγούμενη. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20 – 25 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει και να χυλώσει. Στο σερβίρισμα διακοσμούμε το πιάτο με ψιλοκομμένο άνηθο.

Αν θέλουμε για περισσότερο γεύση, αντικαθιστούμε τον ζωμό λαχανικών με ζωμό κοτόπουλου και στο τέλος προσθέτουμε τριμμένη φέτα.

You may also like