“Κτερίσματα” από τον Μισέλ Φάις

Το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ σας προσκαλούν
τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στις 20:00 στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Μισέλ Φάις “Κτερίσματα”
Ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου θα παρουσιάσει το βιβλίο και θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα.
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μαρία Καλλιμάνη και Αλεξία Καλτσίκη.
Έργα ερωτικής θεματικής από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου, της επιλογής του συγγραφέα, θα εκτίθενται την ημέρα της παρουσίασης.

ΥΠΟΘΕΣΗ: Η σαρκική, ενύπνια και γλωσσική περιπέτεια ενός άντρα από την παιδική ηλικία έως την ωριµότητα. Ο Φάις αφουγκράζεται το σεξουαλικό πένθος του ήρωα και αφηγητή του. Φορώντας τη µάσκα του ίµερου, απ’ την καλή και απ’ την ανάποδη, επινοεί και µεταµορφώνει την αφροδισιακή µηχανή του µονήρους πρωταγωνιστή σε µικροϊστορίες, παραληρήµατα, ηµερολογιακές εγγραφές, αναγνωστικές σηµειώσεις, ντοκουµέντα, στιχοµυθίες, παραµύθια, ποιήµατα και τραγούδια.
Μινιµαλισµός και θρυµµατισµένη πρόζα της ερωτικής µνήµης, παραφοράς και απουσίας.
Μια παραβατική µυθιστορία («πλαστή ιστορία ερωτικών παθηµάτων», κατά τον Κοραή), όπου το υψηλό φρόνηµα και η συναρπαστική περιπέτεια καταβυθίζονται στην απόγνωση της σάρκας. Μια μελαγχολική ερωτική μασκαράτα των πιο σωματικών εμμονών του αφηγητή. Μια μαύρη ερωτογραφία υπό το βορειοανατολικό φως της καταγωγής αλλά και της βιβλιοθήκης του συγγραφέα.
Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες που παρεμβάλλονται στο κείμενο δεν τέμνουν µόνο τη ροή του σε άτυπα κεφάλαια, υποδόρια αποτυπώνουν τη θερμοκρασία και την υγρασία της γραφής, δηλαδή τη μέθοδο ανασκαφής/ανακοµιδής ερωτικών κτερισµάτων.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Μισέλ Φάις (Κοµοτηνή, πρωταπριλιά 1957) είναι πεζογράφος. Κατά καιρούς γράφει κριτικά κείµενα, θεατρικά έργα και σενάρια. Βιοπορίζεται από τη δηµοσιογραφία, την επιµέλεια λογοτεχνικών σειρών και τα μαθήματα δημιουργικής γραφής. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να πεζοπορεί.

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ: «Αυτοβιογραφία ενός βιβλίου» (1994), «Απ’ το ίδιο ποτήρι και άλλες ιστορίες» (1999, Κρατικό βραβείο Διηγήματος 2000), «Aegypius Monachus» (2001), «Το μέλι και η στάχτη του Θεού» (2002), «Ελληνική αϋπνία» (2004), «Πορφυρά γέλια» (2010).

Το μυθιστόρημα «Αυτοβιογραφία ενός βιβλίου» μεταφράστηκε στα γαλλικά και στα ρουμάνικα, η συλλογή των διηγημάτων «Απ’ το ίδιο ποτήρι» στα γαλλικά, ισπανικά κα αγγλικά. Διηγήματά του συμπεριλήφθησαν σε ισπανικές, γερμανικές, αγγλικές, τσέχικες και κινέζικες ανθολογίες και δημοσιεύτηκαν σε αμερικανικά περιοδικά.

ΘΕΑΤΡΟ: «Είμαι αριστερόχειρ ουσιαστικά» (Παράσταση για τον Μανόλη Αναγνωστάκη. Δραματουργική επεξεργασία, σκην. Α. Καλτσίκη, Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου 2012, Θέατρο Θησείον, 2012), «Κάποιος να τους πονέσει», «Πουπουλένιο τίποτα» , «Μετά τις τελευταίες μας λέξεις» , «Πέστροφα Δουνάβεως» , «Το κίτρινο σκυλί» (Από Μηχανής Θέατρο, 2009,), «Ελληνική αϋπνία» (Θέατρο Εμπρός, 2006, Ρ. Πατεράκη), «Η πόλη στα γόνατα» (Θέατρο Αμόρε-Δοκιμές, 2006, ), «Αντρόγυνα» (Μονόλογοι Πολιτιστικής Ολυμπιάδας).

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: Συνεργάστηκε με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στο σενάριο «Delivery» (Επίσημη Συμμετοχή Φεστιβάλ Βενετίας και Μόντρεαλ, 2004) και «Αθήνα-Κωνσταντινούπολη»,( 2008).

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: «Ύστερο βλέμμα», 1996 και «Η πόλη στα γόνατα», 2002. Συμμετείχε στην Photosynkyria 2003 και έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας-ζωγραφικής.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ασχολήθηκε με τη φιλολογική και καλλιτεχνική αποκατάσταση του Τζούλιο Καΐμη. Έχει επιμεληθεί πολλούς συλλογικούς τόμους λογοτεχνίας και εικαστικά λευκώματα. Τελευταία διευθύνει: «Η κουζίνα του συγγραφέα/σκηνοθέτη/ιστορικού/αρχιτέκτονα» και το «Hotel-Ένοικοι Γραφής».

Το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία»
Φωκίωνος Νέγρη 16

You may also like