Λαβράκι ψημένο σε κρούστα αλατιού με sauce εσπεριδοειδών

ΥΛΙΚΑ:
1200 γρ. λαυράκια
120 ml χυμό λεμόνι
15 ml χυμό πορτοκάλι
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού για τη σώς και 2 κ.σ. για την κρούστα
2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού για τη σώς και 4 κ.γ. για την κρούστα
180 ml. ελαιόλαδο
5 φύλλα βασιλικού
φρέσκο δυόσμο 5 φύλλα
8 κ.γ. γλυκάνισος σε σκόνη
1 πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές φετούλες
5 αυγά μόνο τα ασπράδια ελαφρώς χτυπημένα
Αλάτι 4 φλ.τσ.
1/2 ματσάκι μαϊντανό

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

8305fb8f2ea5b7f85aaac2dc3f7e75b1_L*Για τη sauce:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού, το χυμό του λεμονιού, το ξύσμα του πορτοκαλιού και του λεμονιού, το λάδι, το δυόσμο, το βασιλικό και αλάτι. Αφήνουμε το μείγμα για μισή ώρα ώστε να αναμιχθούν τα αρώματα και στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι ώστε να αφαιρέσουμε τα μυρωδικά. Αφήνουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλάτι με το γλυκάνισο, το ξύσμα του λεμονιού και του πορτοκαλιού και τα ασπράδια. Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να πάρουν τη μορφή βρεγμένης άμμου. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Γεμίζουμε την κοιλιά του ψαριού με τις φέτες του πορτοκαλιού και τον μαϊντανό. Βάζουμε το 1/3 από την ποσότητα του μίγματος αλατιού σε ένα μεγάλο ταψί. Τοποθετούμε εκεί το ψάρι και το καλύπτουμε καλά με το υπόλοιπο μείγμα.

Ψήνουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου.

Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο και σπάμε την κρούστα με ένα πιρούνι. Αφαιρούμε το ψάρι από την κρούστα και το φιλετάρουμε. Τοποθετούμε το ψάρι σε μια πιατέλα και το περιχύνουμε με τη σάλτσα που φτιάξαμε. Γαρνίρουμε με δυόσμο και φετούλες πορτοκαλιού αν θέλουμε.

Πηγή: cookbox.gr

You may also like