Λαχταράς γλυκό, αλλά σκέφτεσαι τους υδατάνθρακες; Υπάρχει λύση!

Ξέρω, ξέρω, είναι φορές που νιώθεις πως εκείνο το donut στο φούρνο σε κοιτάει σχεδόν λάγνα. Τι γίνεται, όμως, όταν έχεις αποφασίσει να ακολουθήσεις μία ισορροπημένη διατροφή και να δείξεις μία πιο σθεναρή αντίσταση σε τέτοιες… “αμαρτίες”; Από τα παρακάτω tricks θα μπορέσεις να καταλάβεις αν κάνεις κάτι λάθος, αλλά θα σε κατευθύνουν και στο… σωστό μονοπάτι!

01 Κάνε μία “εκτίμηση” των υδατανθράκων που τρως γενικά. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ήδη, αλλά εδώ μας απασχολούν εκείνοι που ναι μεν μας προσφέρουν ικανοποίηση στους γευστικούς μας κάλυκες! Οι “κακοί” αυτοί υδατάνθρακες είναι εκείνοι που αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος και δεν έχουν καμία διατροφική αξία. Τους συναντούμε συχνά στα αναψυκτικά, τις τηγανιτές πατάτες και στα αρτοποιήματα με τεχνικά επεξεργασμένα σάκχαρα – δηλαδή σε ό,τι… λιγουρευόμαστε κατά κόρον! Οι επιστήμονες μάλιστα συμπεραίνουν πως έπειτα από ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες γεύμα, τα επίπεδα της ισνουλίνης πέφτουν απότομα, εξού κι η αναζήτηση για σνακ, ποτό ή γεύμα επίσης πλούσιο σε υδατάνθρακες. Συμπτωματικά, μάλιστα, ενεργοποιείται έτσι και το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις συμπεριφορές εθισμού.

02 Προτίμησε μία πιο υγιεινή επιλογή. Αντί να κόψεις “μαχαίρι” τους υδατάνθρακες, προτίμησε ένα υγιεινό υποκατάστατο. Άλλωστε είναι πιο εύκολο να έχεις δοκιμάσει την εναλλακτική προτού στραφείς στην πλήρη αποχή από αμαρτωλά snacks. Αντί για σοκολάτα, μπορείς να φας ένα φρούτο, να ξεκινήσεις το γεύμα σου με μία σαλάτα ή να στραφείς σε ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης.

03 Περιόρισε τα αναψυκτικά. Όταν διψάς, προτίμησε ένα ανθρακούχο νερό με κάποια γεύση ή έναν χυμό από ένα αναψυκτικό τύπου cola ή σόδα. Επίσης, το ταπεινό νεράκι κάνει θαύματα όταν θες να σταματήσεις μία λιγούρα – αυτό συμβαίνει επειδή όταν διψάμε, ο υποθάλαμος του εγκεφάλου συχνά μπορεί να παρερμηνεύσει τη δίψα ως πείνα. Οπότε… ενυδατωνόμαστε συχνά (νερό, νερό, ΝΕΡΟ!).

04 Μήπως να απέχεις για λίγο από το αλκοόλ; Συνοπτικά γνωρίζουμε πως όταν το παρακάνουμε με το αλκοόλ, χάνουμε το μέτρο, πράγμα που σημαίνει πως όταν καταναλώνουμε αλκοόλ συχνά μπορεί να υποκύψουμε σε λιγότερο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Κι αυτό γιατί και το αλκοόλ ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος και το… ρίχνει εξίσου απότομα με τους “κακούς” υδατάνθρακες. Επομένως, μπορείς είτε να απέχεις για ένα διάστημα από το αλκοόλ για να δεις ιδίοις όμμασι τη διαφορά ή να το περιορίσεις σε, λόγου χάρη, ένα ποτήρι κρασί.

05 Ξεκίνα τη μέρα σου σωστά. Ναι, ναι, σωστά κατάλαβες, θα σου ΞΑΝΑΠΩ για τη σημασία ενός καλού πρωινού. Ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες μειώνει τις λιγούρες και την υπερβολική κατανάλωση φαγητού μέσα στη μέρα. Αναζητάμε τους υδατάνθρακες όταν πεινάμε ή όταν δεν καταναλώνουμε επαρκώς πρωτεΐνες.

                Εντάξει, ο κόσμος δε θα χαλάσει αν μία στο τόσο απολαμβάνεις κι εκείνο το ντόνατ, αλλά σημασία έχεις να ξέρεις (και να μπορείς) να βάζεις φρένο στην υπερβολή. Δεν είναι τόσο δύσκολο, τελικά… τι λες κι εσύ;

You may also like