Μέλι, ο υγρός “χρυσός” της διατροφής μας…

Το μέλι, αποτελεί έναν θησαυρό, γεμάτο με κρυμμένα μυστικά διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας εδώ και αιώνες. Το χρυσό αυτό υγρό, που προέρχεται από τις κυψέλες, αποτελεί το απόλυτο όπλο απέναντι στα βακτήρια και στην εν τω βάθει ενυδάτωση. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως η Κλεοπάτρα προτιμούσε το μπάνιο με γάλα και μέλι για βελούδινη επιδερμίδα. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε το μέλι, ως θεραπεία σε πολλές ασθένειες. Οι αρχαίοι Ινδοί θεωρούσαν πως η καθημερινή του κατανάλωση, παρατείνει τη ζωή ενώ το γνωστό νέκταρ των Θεών του Ολύμπου, το οποίο και περιείχε μέλι, αποτελούσε την πηγή της αθανασίας τους.

Το μέλι αποτελεί ένα εξαιρετικό φάρμακο για το βήχα καθώς και για την πρόληψη του πονόλαιμου κατά τους χειμερινούς μήνες και όχι μόνο, μιας και δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ που εμποδίζει τα μικρόβια. Οι ειδικοί λένε πως περιέχει μια ουσία που λέγεται δεξτρομεθορφάνη και είναι εκείνη που βρίσκεται στα περισσότερα σιρόπια κατά του βήχα.Στην πληθώρα των ιδιοτήτων του, έρχονται να προστεθούν και οι αντιβακτηριδιακές αλλά και οι αντιμυκητισιακές του δράσεις. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα χρησιμοποιούταν για τους μικροτραυματισμούς, και αντικαταστάθηκε αργότερα από την πενικιλίνη. Ωστόσο οι ερευνητές, τα τελευταία χρόνια, μοιάζουν να το εμπιστεύονται και πάλι. Κάτι που αυτομάτως το μετατρέπει σε βάλσαμο για την επούλωση των πληγών αλλά και των εγκαυμάτων.Ο επαρκής ύπνος και η καλή διατροφή, είναι οι σύμμαχοί μας για μια καλή ζωή.

Αλλά για όλες εκείνες τις στιγμές που θέλουμε μικρές δόσεις έξτρα ενέργειας, μια κουταλιά μέλι, αρκεί για να αυξήσει την αποδοτικότητά μας. Οι αθλητές άλλωστε, το συνηθίζουν μετά από κάθε τους σκληρή προπόνηση. Τυχαίο;Οι αλλεργίες ταλαιπωρούν τη μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού. Δοκιμάστε μια κουταλιά μέλι κάθε μέρα για την πρόληψή τους, καθώς οι ειδικοί ισχυρίζονται πως αυξάνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θωρακίζει τον οργανισμό μας ενάντια στα συμπτώματα.

You may also like