Μέμος Μπεγνής:Ένας ευγενής άνθρωπος στον κόσμο μας!,από τη Λίνα Γριβογιάννη

5

Συνάντησα τον Μέμο Μπεγνή στο καμαρίνι του λίγο πριν την έναρξη της παράστασης «Θα σε πάρω να φύγουμε». Νομίζω ότι το μόνο που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι δεν θα σταματήσει πότε να με ενθουσιάζει η συζήτηση με ενδιαφέροντες και υπέροχους ανθρώπους, όπως ο Μέμος Μπεγνής. Τα υπόλοιπα σε ότι αφόρα στην παράσταση, στηνοποία πρωταγωνιστεί και άλλα, θα τα διαβάσετε πιο κάτω από τον ίδιο.

Λίνα Γριβογιάννη : Συμμετέχεις σε μία υπερπαραγωγή «Θα σε πάρω να φύγουμε», υποδυόμενος  τον  «Παύλο Μεγαλοπιασμένο», πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η προετοιμασία για αυτό το ρόλο;
Μέμος Μπεγνής: Όταν μιλάμε για ρόλους σε αυτή την παράσταση, δεν μιλάμε για ρόλους που έχουν μία αρχή και μια συνέχεια. Αυτού του είδους η παράσταση είναι επιθεώρηση, είναι μία ιστορία με κομματάκια, κομματάκια, δεν μπορώ λοιπόν να μιλήσω για ένα ρόλο τον οποίο έχτισα. Δεν έχει αρχή, μέση, τέλος, είναι ένας ρόλος αλληγορικός. Αυτό το πρόσωπο, όπως ο «Αριστερός» που είναι ο Μιχάλης Μαρίνος και η «Κυρία Επιθεώρηση» που είναι ο Αντώνης Λουδάρος είναι πρόσωπα μη υπαρκτά. Είναι η Ελλάδα-Επιθεώρηση, προσωποποιημένη, ανθρωποποιημένη στον Αντώνη και όπως και η επιθεώρηση και η Ελλάδα  πάντα φλέρταραν με την Αριστερά λόγω πεποιθήσεων, και με τη Δεξιά λόγω ασφάλειας για την εξουσία, για να είναι μες τα πράγματα. Έτσι φλερτάρει και η «Κυρία Επιθεώρηση» με έναν Αριστερό και έναν Δεξιό.

Όποτε έχουμε έναν δεξιό αυταρχικό λιγάκι, όπως είναι πάντα η δεξιά, αστός , τρυφερός γιατί την αγάπησε πραγματικά, και όταν μιλάμε για το τέλος της παράστασης που είναι το 1967 και είναι η χούντα, με αποκαθιστά λίγο η «Κυρία Επιθεώρηση» λέγοντας ότι : « ο Παύλος, δεν έγινε πότε δικός τους, με αγάπησε με στήριξε, με έβγαζε από τα αστυνομικά τμήματα όταν εγώ πέταγα τις ατάκες μου και με πιάνανε.»   Με αποκαθιστά διευκρινίζοντας ότι δεν είναι ένας δεξιός φασίστας.

Σε ότι αφορά στην πρόκληση του ρόλου, για μένα ήταν προκλήση το χορευτικό κομμάτι του ρόλου, γιατί δεν έχω χορέψει, τόσο πολύ σε παράσταση. Αλλά μου βγήκε σε καλό γιατί ανακάλυψα πόσο μου αρέσει ο χορός και πόσο ψυχοθεραπεύτικος είναι, και δουλεύοντας με τον Φωκά (Ευαγγελινό) που είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και επαγγελματίας.

8a se parw na fygoymeΛίνα Γριβογιάννη: Ποιό  είναι το αίσθημα που εισπράττεις από τον κόσμο, στο τέλος της παράστασης;
Μέμος Μπεγνής: Αυτό είναι κάτι το συγκλονιστικό. Εκτός του ότι έχει πια χαρακτηριστεί «η παράσταση της χρονιάς»  και από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή έχουμε 2500 κόσμο, είναι τέτοια η ενέργεια και η αύρα που έρχεται από τον κόσμο, γιατί χειροκροτά πολύ και συνέχεια, τραγουδάει μαζί μας, σηκώνεται όρθιος, έρχεται στα καμαρίνια συγκλονισμένος να μας συγχαρεί και να μας ευχαριστήσει. Είναι υπέροχο αυτό που συμβαίνει δεν υπάρχει καμιά απόσταση ανάμεσα σε εμάς και το κοινό. Είναι σαν να είμαστε ένα.

Λίνα Γριβογιάννη: Σπουδές σε μουσική, τραγούδι, διατηρείσαι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Είναι ένα είδος πρωταθλητισμού η ζωή σου;
Μέμος Μπεγνής: Όχι. Εγώ το βλέπω ότι είμαι τυχερός γιατί κάνω μία δουλειά που μου αρέσει πάρα πολύ. Πολλοί άνθρωποι , κάνουν δουλειές  που δεν τους αρέσουν και είναι πολύ μεγάλη δυστυχία αν  δεν καλύπτεσαι  και την κάνεις γιατί κάποιοι την επέλεξαν για σένα, ή γιατί βρέθηκες αγχωμένος για το μέλλον και πιάστηκες από κάτι συγκεκριμένο. Ναι πάντα αυτό ήθελα να κάνω, μουσικά πράγματα πιο πολύ, επειδή ξεκίνησα ως πιανίστας. Δεν είχα σκεφτεί πότε τον εαυτό μου ως ηθοποιό, αλλά στη πορεία μου βγήκε και είναι παρεμφερή αυτά τα δύο, η μουσική με το θέατρο, είναι δύο κλαδιά του ίδιου δέντρου, και πόσο μάλλον το μουσικάλ που λατρεύω, επειδή είναι ο συνδυασμός των δύο. Πάντα ονειρευόμουν να κάνω κάτι που να έχει σχέση με τα καλλιτεχνικά.

Λίνα Γριβογιάννη: Η τηλεόραση ουσιαστικά σε ανέδειξε και σε έκανε πιο γνωστό στο ευρύ κοινό. Οι εμφανίσεις σου όμως είναι επιλεκτικές. Θα συμμετείχες σε μία σειρά τύπου Glee, όπου θα μπορούσες να συνδυάσεις τα ταλέντα σου;
Μέμος Μπεγνής: Φυσικά και βέβαι θα ήθελα να συμμετέχω σε αυτή τη σειρά, και η συγκεκριμένη σειρά είναι μία από τις αγαπημένες μου.

1Λίνα Γριβογιάννη: Μιλώντας για επιλογές… αν είχες να επιλέξεις μεταξύ κινηματογράφου, τηλεόρασης και θεάτρου τι θα προτιμούσες ;
Μέμος Μπεγνής: Δεν ξεχωρίζω για να πω την αλήθεια. Δεν είμαι ο άνθρωπος που θα πω τηλεόραση ίσον κακή ποιότητα. Εμένα με ανέδειξε η τηλεόραση, είμαι παιδί της τηλεόρασης, αν και ξεκίνησα με θέατρο. Δεν μου αρέσουν και οι ταμπέλες που βάζουμε «Τηλεοπτικός ηθοποιός» ή «Θεατρικός ηθοποιός». Στην τηλεόραση γίνονται πολύ καλές  και πολύ κακές δουλειές, όπως και στο θέατρο. Απλά είναι άλλο το μέσο, αν και εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό, και διαφορετική η ευκολία ή η δυσκολία σε καθένα από αυτά. Όποτε δεν ξεχωρίζω κάτι.

Λίνα Γριβογιάννη: Ποιος είναι ο ήρωας των παιδικών σου χρονών;
Μέμος Μπεγνής: Πάντα είχα και έχω ακόμα τον ίδιο, είναι ο Πήτερ Παν, ο οποίος δεν μεγαλώνει πότε. Όχι γιατί δεν θέλω να μεγαλώσω, αλλά πιστεύω ότι αν ένας άνθρωπος χάσει την παιδικότητα του , έχει χάσει το παιχνίδι της ζωής.

Λίνα Γριβογιάννη:  Υπάρχει κάποια συνεργασία από το εξωτερικό που ιδανικά θα ήθελες να κάνεις;
Μέμος Μπεγνής: Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Τιμ Μπάρτον που είναι οι αγαπημένοι μου.

Λίνα Γριβογιάννη: Με τι δεν θα συμβιβαζόσουν ποτέ;
Μέμος Μπεγνής: Με τα «πρέπει» δεν θα συμβιβαζόμουν. «Πρέπει να κάνεις αυτό». Θέλω να μου εξηγήσεις για ποιό λόγο, κι αν με πείσεις μπορεί και να το κάνω. Τα πρέπει δεν τα κατάλαβα πότε, δεν υπάρχει για μένα το πρέπει, υπάρχει το τι μου αρέσει και τι θέλω να κάνω.

Λίνα Γριβογιάννη: Έχεις κακιές  συνήθειες …
Μέμος Μπεγνής: Ναι, δυστυχώς το τσιγάρο. Μία πάρα πολύ κακή συνήθεια.

Λίνα Γριβογιάννη: Θα σκεφτόσουν να δοκιμάσεις μία καριέρα στο εξωτερικό;
Μέμος Μπεγνής: Όχι, γιατί για να αρχίσω κάτι στο εξωτερικό θα έπρεπε να είμαι 20 χρονών. Δεν μπορώ να το κάνω και δεν θέλω κιόλας. Αν γνώριζα κάποιον και μου πρότεινε κάτι, εννοείται  ότι  είναι και όνειρο ζωής, αλλά να σηκωθώ τώρα να πάω στο εξωτερικό δεν πρόκειται.

3Λίνα Γριβογιάννη: Πόσο εύκολη είναι η ζωή όταν είσαι γνωστός;
Μέμος Μπεγνής: Κάνουμε μία δουλεία για να μας γνωρίζει ο κόσμος και έρχεται να μας δει για να βγάζουμε χρήματα και να μπορούμε να ζήσουμε. Όποτε γνωρίζοντάς μας ο κόσμος και μιλώντας μας στο δρόμο είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα. Όταν σου λένε πόσο ωραίο ήταν αυτό που έκανες, ή και κακά πράγματα, αυτό σημαίνει ότι γυρίζει ο τροχός, ότι πηγαίνεις μπροστά και κάνεις πράγματα που έχουν απήχηση. Αυτό είναι το ζητούμενο, εγώ τα πάω πάρα πολύ καλά με αυτό. Για μένα δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα, η ζωή μου είναι ίδια.

Λίνα Γριβογιάννη: Ποιά είναι τα σχέδια για το καλοκαίρι και για την επόμενη σεζόν;
Μέμος Μπεγνής: Δεν το ξέρω αυτό ακόμα, προς το παρόν είμαστε στο Badminton μέχρι τις 28 Απριλίου. Πάντως από την επόμενη σεζόν η παράσταση θα πάει στη Θεσσαλονίκη και μετά θα είναι πάλι εδώ.

Λίνα Γριβογιάννη; Η παράσταση λέγεται «Θα σε πάρω να φύγουμε». Αν μπορούσες να φύγεις τώρα για οπουδήποτε που θα πήγαινες και γιατί;
Μέμος Μπεγνής: Επειδή μου αρέσουν πάρα πολύ τα ταξίδια και έχω την εντύπωση ότι δουλεύω για να ταξιδεύω, ίσως να ήθελα να πάω κάπου που δεν έχω πάει ακόμα. Όπως στην Αυστραλία, στο Περού, Αργεντινή, Βραζιλία, Ιαπωνία.

Οι παραστάσεις στο θέατρο Badminton συνεχίζονται μέχρι τις 28 Απριλίου.

Σχετικά άρθρα:

Μιχάλης Μαρίνος: Ενας γελαστός Πολίτης του κόσμου
Αντώνης Λουδάρος: «Ενας υπέροχος άνθρωπος»!
Δήμητρα Σιγάλα: Μία εγκληματολόγος στο χώρο του θεάματος!
«Θα σε πάρω να φύγουμε», από τη Ναταλία Αργυράκη

(Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του κ. Μπεγνή…)

 

You may also like