Μήπως το ντους κάνει κακό στην επιδερμίδα μας;

Ξέρουμε ήδη τι σκέφτεστε; Πόσο άσχημα μπορεί να καταλήξει ένα ντους; Τι κακό μπορεί να συμβεί με λίγο νερό και λίγο σαπούνι που θα μας κάνει να νιώθουμε φρέσκες, καθαρές και χαλαρωμένες; Τι θα λέγατε όμως, αν σας δείχναμε πέντε βασικά λάθη, που μπορούν να κάνουν αυτή την καθημερινή συνήθεια, εφιάλτη για το δέρμα μας.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα μακράς διάρκειας, ζεστό ντους σε μια κρύα μέρα (ή μετά από μια έντονη προπόνηση). Αλλά εκείνο το αχνιστό νερό είναι σκληρό στο δέρμα μας. Το ζεστό νερό φέρνει το αίμα την επιφάνεια του δέρματος (γι ‘αυτό γίνεται κόκκινο σε ένα ζεστό μπάνιο ή ντους), κάτι που προκαλεί κνησμό, φλεγμονή ή και έκζεμα. Το χλιαρό νερό είναι η καλύτερη θερμοκρασία για ένα σωστό ντους και το κρατάει σύντομο. Τα δέκα λεπτά θεωρούνται αρκετά ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε.

Αφήνοντας το σφουγγάρι σας να στεγνώσει, κρεμασμένο μέσα στο γεμάτο υγρασία και υδρατμούς μπάνιο σας, δεν είναι και η σωστότερη λύση μιας και αυτό που καταφέρνετε να κάνετε είναι να υπερφορτώνετε ένα ήδη βεβαρημένο προϊόν με έξτρα βακτήρια και μούχλα. Αντ’αυτού, βγάλτε το από το μπάνιο και κρεμάστε το αλλού για να στεγνώσει. Εναλλακτικά, προσπαθήστε να το αλλάζετε κάθε δύο μήνες περίπου.

Όσο για την πετσέτα που σκουπίζεστε μετά, στην περίπτωση που κάνετε καθημερινά μπάνιο, φροντίστε να την αλλάζετε κάθε βδομάδα. Προσπαθήστε να μην τρίβετε, με δυνατές κινήσεις το σώμα σας, προκειμένου να απομακρύνετε το νερό. Ταμπονάρετε το δέρμα σας, με απαλές κινήσεις. Έτσι δεν θα το καταπονήσετε και θα αφήσετε το σώμα σας να απορροφήσει την υγρασία που χρειάζεται.

Το σαπούνι, και ιδιαίτερα, το σαπούνι σε μπάρες, δεν αφαιρεί μόνο την βρωμιά από το δέρμα σας, απομακρύνει επίσης, μερικά από τα φυσικά έλαια του σώματός σας. Από την άλλη, όλοι λατρεύουμε να βγαίνουμε από το ντους και να μυρίζουμε σαν τροπικό δάσος ή σαν καραμέλα, αλλά τα αρωματικά συστατικά, μπορούν να στεγνώσουν το δέρμα μας. Προτιμήστε σαπούνια με ουδέτερο pH, και με έξτρα ενυδατικά στοιχεία, που θα καθαρίσουν το δέρμα σας, χωρίς όμως να το αφυδατώνουν και να το ταλαιπωρούν. Υπάρχουν άλλωστε και φαρμακευτικά αφρόλουτρα, που έχουν πολύ καλό αποτέλεσμα στις ευαίσθητες επιδερμίδες.

You may also like