Μία ντομάτα την ημέρα…

04392f060fd993784e31eacfa65f04cdΕίναι ένα από τα πιο κοινά φρούτα-και όχι λαχανικά, όπως οι περισσότεροι νομίζουμε- και αποτελεί διατροφικό θησαυρό αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών αλλά και στη λάμψη και την υγεία του δέρματος. Ο λόγος για τη ντομάτα!

Χάρη στην περιεκτικότητά της σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που της δίνει το κόκκινο χρώμα της, η ντομάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων, να βελτιώσει την όραση, να μειώσει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα, να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης 9 τύπων καρκίνου. Ακόμη το σκέφτεστε να την εντάξετε στο καθημερινό διατροφικό σας πρόγραμμα; Διαβάστε περισσότερα:

 

  • Ομορφαίνει το δέρμα σας ενώ μπορεί να προλάβει ηλιακά εγκαύματα

Κι αυτό διότι το λυκοπένιο ενισχύει το προ-κολλαγόνο, το οποίο κρύβεται πίσω από το σφριγηλό και νεανικό δέρμα. Μάλιστα το ίδιο μόριο μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ηλιακών εγκαυμάτων. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά 55 γραμμάρια σάλτσα τομάτας είχαν 33% περισσότερη προστασία ενάντια στις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Αν και χρειάζονται πρόσθετες επιστημονικές μελέτες και η διατροφή δεν είναι υποκατάστατο του αντηλιακού, είναι πολύ πιθανό οι ντομάτες να προσφέρουν κάποιου είδους προστασία έναντι των συνεπειών του ήλιου.

  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 50%

Φαίνεται ότι η ζουμερή ντομάτα είναι ευεργετική και για την υγεία του εγκεφάλου. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1000 Φιλανδούς προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα τους μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Όπως αποδείχθηκε, οι συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού-κατά 55 έως 59%. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

  • Μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη καρδιακού επεισοδίου

Ακολουθώντας την-πλούσια σε ντομάτες-μεσογειακή διατροφή-εμπλουτισμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο-μειώνετε κατά 30% τον κίνδυνο καρδιαγγειακών περιστατικών, όπως είναι το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.

  • Βελτιώνει την υγεία των οστών

Επισκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Lifestyle Medicine έδειξε ότι υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στην κατανάλωση ντομάτας και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης. Παράλληλα, η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση ντομάτας βοηθά στην απόκρουση της βλαβερής και υπεύθυνης για την φωτογήρανση υπεριώδους ακτινοβολίας.

  • Προστατεύει ενάντια σε 9 τύπους καρκίνου

Σε κάποιες έρευνες, τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου-ειδικά εκείνους που προσβάλλουν τον προστάτη, τον πνεύμονα και το στομάχι. Παράλληλα, το λυκοπένιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του μαστού και του παγκρέατος.

  • e89b926ae12170e5ad8f4ed1def295dcΜειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκισον

Σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο Annals of Neurology οι τροφές που περιέχουν μικρές ποσότητες διαιτητικής νικοτίνης, συμπεριλαμβανομένης της ντομάτας και της πιπεριάς, μπορεί να συμβάλουν στην πρόληψη της νόσου Πάρκινσον. Πιο αναλυτικά, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ εξέτασαν περίπου 500 ασθενείς οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί με Πάρκινσον, παράλληλα με ένα δείγμα 600 ατόμων οι οποίοι δεν είχαν προσβληθεί από τη νόσο. Η προστατευτική δράση της ντομάτας ενάντια στη νόσο ήταν πιο ισχυρή σε εκείνους που δεν είχαν λάβει-ή είχαν λάβει λίγη- νικοτίνη σε μορφή καπνού. Περαιτέρω έρευνα μένει να δείξει αν η διαιτητική νικοτίνη έχει τελικά αυτή την προστατευτική δράση ή υπάρχουν και άλλοι παράγοντες.

  • Βελτιώνει τον ύπνο μας

Η ντομάτα είναι κυριολεκτικά μία από τις τροφές των ονείρων μας. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (University of Pennsylvania’s Perelman School of Medicine) η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Appetite, τα άτομα που απολαμβάνουν καλύτερο ύπνο είναι εκείνα που καταναλώνουν περισσότερο λυκοπένιο, ενώ όσοι απαρνούνται την ντομάτα φαίνεται ότι ροχαλίζουν περισσότερο.  Η ίδια έρευνα έδειξε ότι εκείνοι που απολαμβάνουν καλύτερες συνήθειες ύπνου (7 με 8 ώρες κάθε βράδυ) έχουν υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης C μέσω διατροφής.

 

Tip: ένα φλιτζάνι κόκκινες ντομάτες περιέχουν περίπου 20 mg βιταμίνης C ή περίπου 31% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (στο πλαίσιο ημερήσιου διατροφικού προγράμματος 2.000 θερμίδων).

(!) Οι ντομάτες βιολογικής καλλιέργειας έχουν υψηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης C και λυκοπενίου.

Πηγή: health.yahoo.net

You may also like