Μαθαίνοντας να είμαστε ευγνώμονες (Pt. II)

Πριν λίγες μέρες μιλήσαμε για τη σημασία του αισθήματος της ευγνωμοσύνης και γνωρίσαμε πέντε τρόπους για να μάθουμε να εκτιμούμε όσα έχουμε. Σήμερα γνωρίζουμε ακόμη πέντε τρόπους ώστε η καλλιέργεια κι η οικειοποίηση του αισθήματος να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο και να γίνει τρόπος ζωής.

01 Αποφεύγουμε τον πειρασμό της σύγκρισης. Κακά τα ψέματα, πάντα θα βρίσκεται κάποιος πιο πλούσιος, πιο επιτυχημένος, πιο…, πιο…, πιο… Η σύγκρισή, όμως, θα μας κάνει μόνο να νιώσουμε υποτιμητικά για τον εαυτό μας, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να έχουμε αυτοπεποίθηση και να χαιρόμαστε για όσα έχουμε, είτε αυτά είναι “λίγα” και “μικρά” είτε όχι.

02 Προσέχουμε τι λέμε. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν αυτό που λέει ο Coelho: “αν θες κάτι πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις”. Όσο μεταφυσικό κι αν ακούγεται αυτό το διάσημο απόφθεγμα, έχει τη βάση του. Έχετε παρατηρήσει πως όταν φοβάστε για κάποια πιθανή εξέλιξη και την “μελετάτε” συνεχώς με ανησυχία, τελικά αυτή έρχεται; Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, λοιπόν, φροντίζουμε να προσθέσουμε στο λεξιλόγιό μας και στις σκέψεις μας θετικότητα και προοπτική.

03 Εκτιμούμε όσα έχουμε ΤΩΡΑ. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που απολαμβάνουν κι εκτιμούν όσα ήδη έχουν. Καθώς όλα ξεκινούν από το μυαλό, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως όσα έχουμε είναι άφθονα – δεν έχει καμία σημασία αν είναι απλά ή όχι, από τη στιγμή που μας κάνουν ευτυχισμένους. Έτσι μόνο μπορούμε να τα απολαύσουμε και (φυσικά) να νιώσουμε ευγνωμοσύνη γι’ αυτά.

04 Αναγνωρίζουμε το παρελθόν, αλλά μαθαίνουμε να προχωράμε. Κανείς δε λέει πως πρέπει να αγνοούμε το παρελθόν, αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να ζούμε σε αυτό. Αντίθετα, όσα έγιναν στο παρελθόν πρέπει να γίνονται βάσεις πάνω στις οποίες χτίζουμε τη ζωή μας από εδώ και πέρα. Όλα είναι μαθήματα σε αυτή τη ζωή και ακόμη και γι’ αυτά πρέπει να είμαστε ευγνώμονες. Άλλωστε, το λέει κι ο γερο-Ραφίκι!

05 Προσφέρουμε και στους άλλους βελτιώνοντας τη ζωή τους. Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από το να γνωρίζει κανείς πως συνέβαλλε στο να επηρεάσει θετικά στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη ζωή κάποιων (ίσως) λιγότερων τυχερών. Εκτός του ότι ο εθελοντισμός κι η προσφορά γενικότερα μας κάνουν να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, επιπλέον μας βοηθούν να αντιληφθούμε την πραγματική αξία όσων ήδη έχουμε και, βεβαίως, να τα εκτιμήσουμε.

Για να μπορέσουμε να κατακτήσουμε νέους στόχους είναι βασικό να μάθουμε να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όσα ήδη έχουμε κι όσα ήδη πετύχαμε. Ας κάνουμε, λοιπόν, το αίσθημα αυτό εργαλείο για να προχωρήσουμε στη ζωή μας με υπομονή κι επιμονή.

You may also like