Μακαρονάκι κοφτό με χταπόδι

ΥΛΙΚΑ:

1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι (το πιο μακρύ με μάκρος διπλάσιο του πάχους)
1 κουταλιά αλάτι και ένα κουτάλι ελαιόλαδο για το νερό
Επειδή το χταπόδι είναι αλμυρό μπορούμε να αποφύγουμε το αλάτι και στο νερό για τα μακαρόνια, πριν δοκιμάσουμε το χταπόδι.
1½ κιλό χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο
2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες, 5 λεπτά βρασμένα και στραγγισμένα
2 μικρές σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες ή 800 γραμ. ντοματάκια
2 πιπεριές κόκκινες γλυκές Φλωρίνης
2 πιπεριές μακριές πράσινες (τις λένε και κέρατο)
¼ κούπας ή το πολύ έξι κουταλιές ελαιόλαδο
1 ποτηράκι ξηρό λευκό κρασί
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουταλάκια ψιλοκομμένο άνηθο
1 κουταλάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Πλένουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε κατσαρόλα χωρίς νερό. Το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιει το νερό του και να μαλακώσει αρκετά. Θέλει περίπου 1 ώρα. Το ζουμί γίνεται κόκκινο και έχει μία κολλώδη υφή. Το βάζουμε σε ένα μπολ βγάζουμε την πέτσα του (όση περισσότερη μπορούμε) και κόβουμε σε μικρά κομμάτια, μπουκίτσες.
Βγάζουμε τα σπόρια από τις πιπεριές και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Αφού ξεπλένουμε και σκουπίσουμε την κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε για 5 λεπτά χωρίς να αλλάξει χρώμα. Απλώς να ασπρίσει και να φύγει το νερό του.
Βάζουμε τις πιπεριές και το κρασί. Τα γυρίζουμε λίγο με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες ή τα ντοματάκια, το σκόρδο και ένα ποτήρι ζεστό νερό και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά.
Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια για 5 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Ρίχνουμε στην ντομάτα το χταπόδι, τον άνηθο και τα μακαρόνια ανακατεύοντας με μαλακές κινήσεις.
Δοκιμάζουμε και αν είναι ανάλατο ρίχνουμε λίγο αλάτι. Ρίχνουμε πιπέρι.
Βράζουμε ακόμη 5-7 λεπτά μέχρι να γίνουν τα μακαρόνια και να φύγει το πολύ νερό.
Σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με μαϊντανό.

Πηγή: http://makaronades.foodweb.gr/
(Από το βιβλίο “Το παστίτσιο της μαμάς” του Ευτύχη Μπλέτσα)

You may also like