Ο οραματιστής, Μανώλης Ζωγραφάκης… πίσω από Brokeinlondon.com

Όταν ο Μανώλης Ζωγραφάκης, τελείωνοντας το μεταπτυχιακό του, με αντικείμενο την πολιτιστική πολιτική και διαχείριση στο Goldsmiths University of London,πριν από ένα χρόνο, συνειδητοποίησε ότι έλειπε από το διαδίκτυο ένας χρηστικός “οδηγός” επιβίωσης στη βρετανική πρωτεύουσα.

Κάπως έτσι γεννήθηκε και η ιδέα για την δημιουργία του site . Οι μεγάλες πρακτικές δυσκολίες, οι άπειρες ώρες έρευνας στο Διαδίκτυο αλλά και στους δρόμους του Λονδίνου, οι φιλικές συμβουλές, τα inside info και τα tips από φίλους και γνωστούς αποτέλεσαν την βάση για το brokeinlondon.com

Συναντώντας τον σε ένα καφέ στην Αθήνα, είδα έναν πανέξυπνο νέο με πολλές φρέσκιες ιδέες που με εντυπωσίασε. Το φιλικό χαμόγελο και η ζεστή χειραψία του, με κέρδισαν….Με τη συνέντευξη, θα σας πείσει  ότι πηγαίνοντας στο Λονδίνο έχετε εκεί τον καλύτερό σας φίλο για να σας βοηθήσει για τα πάντα!

Τhe K-magazine:Το Brokeinlondon.com είναι ένα site που απευθύνεται σε κάποιο συγκεκριμένο κοινό; Ποιο είναι το target group σου;
Μανώλης Ζωγραφάκης: Σε κάθε υπάρχον, νέο και μελλοντικό μετανάστη του Λονδίνου, είτε αυτός είναι επαγγελματίας είτε φοιτητής.

Τhe K-magazine:Το όνομα δείχνει ξεκάθαρα ποιος είναι ο ρόλος του, αλλά πόσο εύκολο ήταν να βρεις αυτό το ευφάνταστο όνομα;
Μανώλης Ζωγραφάκης: Μου ήταν κάπως εύκολο γιατί ήρθε αυθόρμητα με το που συνέλαβα την ιδέα του website. Είναι βασισμένο στην κατάσταση στην οποία βρισκόμουν την περίοδο αυτή την οποία λίγο ή πολύ περνάει ή έχει περάσει κάθε μετανάστης του Λονδίνου. Είναι μία ονομασία με την οποία ταυτίζεται μεγάλο ποσοστό των μεταναστών του Λονδίνου.

Τhe K-magazine:To site είναι ένας ζωντανός οργανισμός: Πώς ενημερώνεσαι και το ανανεώνεις; και πως χρηματοδοτείς το site;
Μανώλης Ζωγραφάκης: Το χειρίζομαι σαν να είναι παιδί μου. Το brokeinlondon.com έχει ήδη περάσει από την ιδέα, στην έρευνα, την υλοποίηση, την προώθηση, την εξέλιξη και την διαχείριση, στάδια τα οποία απαιτούσαν άπειρο χρόνο και ιδρώτα. Κάθε στάδιο είχε την δική του χάρη και ομορφιά. Τώρα πια αφιερώνω τον περισσότερο μου χρόνο στην έρευνα των πληροφοριών και άρθρων που ανεβάζω καθημερινά στο website. Η έρευνα αυτή βασίζεται κυρίως σε ηλεκτρονικά Media, οπότε όπως φαντάζεσαι ενημερώνομαι μέσω διαδικτύου αλλά και μέσω φίλων και γνωστών.
Όσον αφορά την χρηματοδότηση του website, μέχρι στιγμής έχω βασιστεί σε προσωπικές μου οικονομίες με σκοπό στο μέλλον να συντηρούμαι από το website.

Τhe K-magazine:Πως σε αντιμετωπίζουν στο Λονδίνο, ως Έλληνα;
Μανώλης Ζωγραφάκης: Δεν έχω συναντήσει μέχρι στιγμής καμία μορφή προκατάληψης είτε στον εργασιακό μου περιβάλλον, είτε κατά την διάρκεια των σπουδών, ή στις καθημερινές μου συνδιαλλαγές. Ακούγονται πολλές διαφορετικές απόψεις πάνω στο θέμα. Καθένας έχει τις δικές του ιστορίες να διηγηθεί. Εγώ προσωπικά πάντως δεν έχω συναντήσει είδος ρατσισμού λόγω της εθνικότητάς μου.
Είναι και πως αντιμετωπίζεις εσύ ο ίδιος τους άλλους και ιδίως τους οικοδεσπότες σου. Εξάλλου δεν είναι αυτοί οι ξένοι στο Λονδίνο, εμείς είμαστε.

Τhe K-magazine: Τι ανταπόκριση έχει το site; Ποιες ενότητες παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους χρήστες;
Μανώλης Ζωγραφάκης: Η ανταπόκριση είναι μεγάλη κατά κύριο λόγο από Ελλάδα μεριά λόγω και της προώθησης που έλαβε το website μέσα από τα Ελληνικά τους τελευταίους δύο μήνες. Έπαιξε ρόλο και η περίοδος του καλοκαιριού που όλοι ψάχνονται να δουν πώς θα κινηθούν στο άμεσο μέλλον, αλλά και η τάση των Ελληνικών μέσων να προβάλλουν τέτοιου είδους κινήσεις. Η επισκεψιμότητα πάντως ποικίλει και επειδή το website είναι στους πρώτους μήνες λειτουργίας η κίνηση δεν είναι ομαλή. Παρ’ολα αυτά αυξάνεται μήνα με τον μήνα οπότε πάμε καλά..
Όσον αφορά τις ενότητες που λαμβάνουν την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, αυτές είναι η εύρεση εργασίας (job hunting) αλλά και διαμονής (room search). Αυτές οι δύο βάσεις δεδομένων μπορούν να σε γλιτώσουν από άπειρο χρόνο αναζήτησης στο διαδίκτυο αλλά και στους δρόμους του Λονδίνου.

Τhe K-magazine:Ποιος είναι ο στόχος σου; Ισχύουν οι «φήμες» ότι σκέφτεσαι για brokeinberlin και brokeinparis ;
Μανώλης Ζωγραφάκης: Βραχυπρόθεσμος στόχος μου είναι να διαδοθεί το website και να το δω να ορθοποδεί. Μακροπρόθεσμος στόχος να καταφέρω κάποια στιγμή να ζω δουλεύοντας εξολοκλήρου το BrokeinLondon.

Υπάρχουν πλάνα να επεκταθεί το Brokein+ somewhere και σε άλλες πόλεις ανά τον κόσμο όπως το Παρίσι ή το Βερολίνο. Αλλά κάθε τέτοιο πρότζεκτ χρειάζεται αφοσίωση και προσοχή οπότε όπως καταλαβαίνεις βρίσκομαι στην αναζήτηση ικανών συνεργατών.

Τhe K-magazine:Brokeinathens; Ή δεν πληροί ακόμα τα κριτήρια;
Μανώλης Ζωγραφάκης: Πως δεν πληροί; Είναι στα πλάνα. Βασικά η αγορά της Αθήνας δεν είναι τόσο χαοτική όσο του Λονδίνου και τα websites που ασχολούνται με τις κατηγορίες του BrokeinLondon δεν φτάνουν καν το 1/3 του αριθμού των αντίστοιχων του Λονδίνου. Κατά τ’ άλλα ένα website σαν το BrokeinAthens θα βοηθούσε τον κόσμο να γλιτώσει από χρήμα αλλά και χρόνο που συνεπάγεται σε χρήμα.

Τhe K-magazine:Θα επιστρέψεις στην Ελλάδα;
Μανώλης Ζωγραφάκης: Εννοείται κάθε καλοκαίρι για διακοπές και κάποτε στο μέλλον για να ζήσω αλλά όχι στο άμεσο μέλλον καθώς θέλω να πάρω και άλλα ερεθίσματα από το εξωτερικό. Η συναναστροφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και η αλλαγή παραστάσεων βοηθάει πολύ στο να εξελίσσομαι προσωπικά σαν άτομο αλλά και επαγγελματικά. Οπότε όπως καταλαβαίνεις σκοπεύω να ταξιδέψω πολύ προτού επιστρέψω για τα καλά στην Ελλάδα.

Τhe K-magazine:Αν σου ζητούσαν να γίνεις “πρέσβης καλής θελήσεως ή Τουρισμού για την Ελλάδα, τι ήταν αυτό που θα προωθούσες;
Μανώλης Ζωγραφάκης: Τα νησιά μας, τη φιλοξενία μας καθώς και τη καλοσύνη μας. Αυτά μου λείπουν και αναπολώ όταν είμαι στο εξωτερικό.

Τhe K-magazine:Ποιο είναι το μότο σου;
Μανώλης Ζωγραφάκης: Να βλέπεις τα πράγματα πάντα θετικά και καλοδιάθετα. Η παροιμία «κάθε εμπόδιο σε καλό» με έχει στιγματίσει και με έχει κάνει να αναθεωρήσω πολλά στο πώς βλέπω το κόσμο. Κάθε πράγμα συμβαίνει για κάποιον ‘καλό’ λόγο.

Τhe K-magazine:Υπάρχει κάτι που σου αρέσει να κανείς στην Αθήνα και δεν το βρίσκεις στο Λονδίνο;
Μανώλης Ζωγραφάκης: Τα βασικότερα! Φαγητό και κουβέντες με την οικογένεια και φίλους, Μπάνια στην θάλασσα, βόλτες στο κέντρο.. και πολλά άλλα που τώρα δεν μου έρχονται στο μυαλό αλλά πιστεψέ με όταν τα έχεις δεν τα βλέπεις και όταν λείπεις μακριά τα εκτιμάς και σου λείπουν.

Τhe K-magazine: Η μουσική…. Παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή σου; Συνεχίζει να είναι μέσα στις προτεραιότητές σου;
Μανώλης Ζωγραφάκης: Είναι το νούμερο ένα. Είναι κάπως στενάχωρο το γεγονός ότι την έχω παραμελήσει τα τελευταία δύο χρόνια αλλά νιώθω ότι με το που βρω λίγο χρόνο θα μου έρθει πάλι έμπνευση και διάθεση να γράψω μουσική. Στόχος μου βασικά είναι να τελειώσω επιτέλους το δεύτερο μου άλμπουμ που παλεύω να τελειώσω 3 χρόνια τώρα.

www.brokeinlondon.com

You may also like