Μαρία Γρυπάρη: Η γυμναστική είναι καλύτερη το πρωί ή το βράδυ;

Πρωί  ή βράδυ η γυμναστική και τα οφέλη της είναι πολλά. Ωστόσο δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν η πρωινή γυμναστική  είναι πιο αποδοτική από την βραδινή.  Ουσιαστικά εστιάζουμε στο τι μας  εξυπηρετεί καλύτερα,  ωστόσο πάντα θα συναντάμε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα βάσει ώρας.

Αν λοιπόν είσαστε πρωινός  τύπος τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η πρωινή άσκηση μειώνει τα τριγλυκερίδια για όλα την διάρκεια της ημέρας ακόμα και μετά τα γεύματα με αποτέλεσμα να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων .  Αν επιθυμείς  να χάσεις περισσότερο λίπος  το πρωί θεωρείται  ιδανικό καθώς το στομάχι είναι άδειο. Όπως ένα καλό πρωινό γεύμα  ξυπνά την ενέργεια μας  έτσι και η πρωινή άσκηση  δίνει μια ώθηση στον μεταβολισμό μας από νωρίς . Με απλά λόγια το σώμα μας συνεχίζει να χρησιμοποιεί  περισσότερη ενέργεια και να καίει λίπος ακόμα και αν φάτε μετά την άσκηση ο οργανισμός μας θα κάψει  τις θερμίδες με ταχύτερους ρυθμούς.  Ένα βασικό πλεονέκτημα είναι ότι μεσολαβούν πολλές ώρες από την τελευταία κατανάλωση γεύματος. Συγκεκριμένα το πρωί τα επίπεδα γλυκογόνου είναι χαμηλά και ο οργανισμός κατά την διάρκεια του ύπνου έχει χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες , με αποτέλεσμα το πρωί να χρησιμοποιήσει την ενέργεια από τις αποθήκες του λίπους του.

Από την άλλη για όσους επιθυμούν να γυμναστούν και να τονώσουν το σώμα τους χωρίς να χάσουν κιλά η βραδινή γυμναστική  είναι πλεονεκτική καθώς οι θερμίδες που έχουμε πάρει κατά την διάρκεια της ημέρας βοηθούν για να τονώσουν την άσκηση . Επίσης  ο κίνδυνος τραυματισμών μειώνεται καθώς το σώμα  παράγει θερμότητα κατά την διάρκεια της ημέρας οπότε η κατάσταση των μυών είναι καλύτερη σε σχέση με το πρωί αφού κατά την διάρκεια του ύπνου οι μύες χάνουν θερμότητα οπότε και το πρωί απαιτείται πολύ καλό ζέσταμα για να αποδώσουν.  Τέλος  όσο η πρωινή γυμναστική βοηθά στην ψυχολογία μας τόσο η βραδινή βοηθά και προετοιμάζει το νευρικό μας σύστημα να έτοιμο για άσκηση, καθώς το βράδυ δεν έχουμε πίεση χρόνου για την δουλειά μας , κάνουμε καλύτερη προθέρμανση και σωστή αποθεραπεία μετά από την γυμναστική.

Κείμενο: Μαρία Γρυπάρη / φυσικοθεραπεύτρια &PilatesInstructor / ιδιοκτήτρια του Maria GripariStudioPilates/ τηλ: 210-9690011

You may also like