Μαρία Σπυράκη: “Είμαι ένας κανονικός άνθρωπος που θέλει να ζει σε μία κανονική χώρα..”

photo2

Μας είχαν συστήσει το 2004 σε κάποια Σύνοδο στις Βρυξέλλες και μου είχε κάνει εντύπωση ο αυθορμητισμός της και το χαμόγελό της, καθώς την είχε συνδυάσει με το αυστηρό προφίλ που έβλεπα στην τηλεόραση μέσα από τα ρεπορτάζ της και τα δελτία ειδήσεων.  Η απόφασή της να “φύγει” από τη δημοσιογραφία, προκάλεσε πολλά και ποικίλα σχόλια. Στη συνέντευξη αυτή ξεκαθαρίζει τη θέση της και βγάζει το πραγματικό της πρόσωπο…της μαχόμενης γυναίκας, της μητέρας που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τη χώρα μας, ακόμα κι από μακριά!

The K-magazine:Κυρία Σπυράκη, ενώ έχετε μία πολύ επιτυχημένη πορεία ως δημοσιογράφος, ποιός ο λόγος να τα “παρατήσετε” και να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Μαρία Σπυράκη: Αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική, γιατί όταν ο πρωθυπουργός της χώρας σου λέει: « θα ήταν τιμή μας να συμμετάσχεις σε αυτόν τον αγώνα» δεν μπορείς να αρνηθείς. Δεν νιώθω ότι τα παρατάω. Νιώθω ότι μου δίνεται η ευκαιρία να ανταποδώσω στη χώρα μου κάτι από όσα μου έδωσε σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Τη στιγμή που χώρα παίρνει τη στροφή για την έξοδο από το τούνελ της κρίσης και της ύφεσης.
Είναι μια πτώση χωρίς αλεξίπτωτο. Από τη στιγμή που το αποφάσισα παραιτήθηκα και από το Μega και από την “Ημερησία” χωρίς καμία απαίτηση. Και έγινα από ψαράς, ψάρι όπως λένε και κάποιοι. Έκλεισα την πόρτα. Και άνοιξα μια άλλη η οποία είναι εξίσου ενδιαφέρουσα και αν οι πολίτες επιλέξουν να βάλουν ένα σταυρό δίπλα στο όνομά μου και μου δώσουν την ευκαιρία να τους εκπροσωπήσω θα αποδειχθεί και πιο δημιουργική.

The K-magazine: Και γιατί όχι ως δημοτικός σύμβουλος; Δεν θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον και δεν θα ήταν πιο κοντά στον Έλληνα πολίτη (που γνωρίζετε την καθημερινότητά του) να συμβάλετε στα κοινά, αλλά εδώ στον τόπο μας;
Μαρία Σπυράκη: Τα 17 χρόνια που έκανα πολιτικό ρεπορτάζ μου έδωσαν τη δυνατότητα να αποκτήσω μια εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα. Πιστεύω ότι οι γνώσεις που απέκτησα και οι γνωριμίες μου με ανθρώπους «κλειδιά» στην Ε.Ε. μου δίνουν την ευκαιρία να βοηθήσω περισσότερο τη χώρα μου. Άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια έχω περάσει περισσότερο καιρό στις Βρυξέλλες από ότι σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύω ότι είμαι πιο κοντά στα προβλήματα του Έλληνα πολίτη .

The K-magazine:.Εχετε ζήσει στο εξωτερικό είτε για τις σπουδές σας είτε λόγω της θέσης σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει στη νοοτροπία των Ελλήνων για να ξεπεράσουμε αυτό το στάδιο της κοινωνικής κρίσης …(όχι οικονομικής);
Μαρία Σπυράκη: Στην Ελλάδα έχουμε περάσει από δύο στάδια ότι αφορά τη σχέση μας με την Ε.Ε. Η πρώτη ήταν ότι η Ευρώπη μας δίνει χρήματα τα οποία δεν τα επενδύσαμε κατά κοινή ομολογία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και η δεύτερη ότι μας τιμωρεί και μας αντιμετωπίζει ως ζητιάνους. Και οι δυο είναι λανθασμένες. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ε.Ε. μας δίνει τα εργαλεία για να αναπτυχθούμε και να προοδεύσουμε. Και εμείς μέσω της ψήφου μας έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε-αυτή τη φορά και απευθείας επιλέγοντας με τους τέσσερις σταυρούς που έχουμε- όσους θεωρούμε πιο άξιους και ικανούς να μας εκπροσωπήσουν στο κέντρο των αποφάσεων.

The K-magazine:Τι είναι αυτό που αγαπάτε και τι είναι αυτό που σας ενοχλεί στην Αθήνα;
Μαρία Σπυράκη: Το ότι είναι το κέντρο των εξελίξεων για τη χώρα μου. Αγαπώ ότι όλες οι σημαντικές εξελίξεις λαμβάνονται στην Αθήνα, με ενοχλεί όμως ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης πολλές φορές η μισή πόλη βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας. Δεν είναι δυνατόν να ζεις κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης και να μην μπορείς να κάνεις βόλτα με τα παιδιά σου χωρίς να ταλαιπωρηθείς από 50 ή 100 άτομα που μπορεί να διαδηλώνουν για δίκαια αιτήματα, κλείνουν όμως την πρόσβαση στο κέντρο σε πέντε εκατομμύρια πολίτες.

photo1The K-magazine:Μία ερώτηση από δημοσιογράφο σε δημοσιογράφο. Με την προϋπόθεση ότι εκλέγεστε ευρωβουλευτής, δεν θα σας λείψει η καθημερινή παρουσία στα media, και η δυνατότητα να εκφράζεστε μέσα από τα γραπτά σας;
Μαρία Σπυράκη: Δεν θα μου λείψει η παρουσία μου στην τηλεόραση γιατί δεν αποτελούσε για μένα αυτοσκοπό. Ήταν το επακόλουθο του ότι εργαζόμουν σε τηλεοπτικό κανάλι. Αυτό που ίσως μου λείψει είναι αυτό που λέμε «το κυνήγι του ρεπορτάζ». Η προσπάθεια να έχεις πρώτος την είδηση. Αν όμως τελικά οι συμπατριώτες μου επιλέξουν να μου δώσουν έναν από τους τέσσερις σταυρούς που έχουν στη διάθεσή τους, θα τρέχω και πάλι. Αυτή τη φορά όμως θα κυνηγώ τις ευκαιρίες που δίνει η Ε.Ε. για ανάπτυξη και πρόοδο και σκοπεύω να έχω τις ελάχιστες δυνατές αστοχίες.

The K-magazine: Ποιο είναι αυτό που σας προβληματίζει περισσότερο για τη θέση της γυναίκας στην Ελλάδα;
Μαρία Σπυράκη: Η Ελληνίδα έχει κάνει πολλά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Και θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα αν είχε τις δυνατότητες που έχουν οι υπόλοιπες γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλούς και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς για να αφήνουν τα παιδιά τους ώστε να μπορούν να επιστρέψουν γρήγορα στην εργασία τους, εφόσον το επιθυμούν, καλά δημόσια σχολεία για να μην χρειάζονται τα παιδιά από το δημοτικό βοήθεια στο σπίτι για να διαβάσουν κ.ο.κ.
Δεν είναι δυνατόν να επιλέγουμε ακόμη αν κάποιος είναι ικανός να ανταποκριθεί σε μια επαγγελματική υποχρέωση ανάλογα με το φύλο.
Επειδή εκτός από γυναίκα είμαι και μητέρα δύο παιδιών, δεσμεύομαι ότι θα «ξετρυπώσω» όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα που βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Θα είμαι ικανοποιημένη , αν στο τέλος της θητείας μου , έρθει μια γυναίκα και μου πει: «με βοηθήσατε να βρω τους πόρους για να ανοίξω μια μικρή προσωπική επιχείρηση, και μέσω των κοινοτικών κονδυλίων χρηματοδοτήθηκε ο παιδικός σταθμός που αφήνω τα παιδιά μου τις ώρες που δουλεύω».

The K-magazine: Κατά τη διάρκεια της καριέρας σας -ως δημοσιογράφος- ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;
Μαρία Σπυράκη: Αντιμετώπισα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι δημοσιογράφοι που ξεκινούν μόνοι τους χωρίς να έχουν από πίσω τους ένα μεγάλο όνομα δημοσιογραφικό ή όχι.
Όσα κατάφερα, πολλά ή λίγα θα το κρίνετε εσείς, τα κατάφερα μόνη μου και είμαι περήφανη για αυτό. Δείγματα γραφής έχω δώσει και πιστεύω ότι είναι αρκετά για να μου δώσουν οι Έλληνες την ευκαιρία να πάω ένα βήμα παρακάτω. Γιατί η Ν.Δ. η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη υπό την καθοδήγηση του Αντώνη Σαμαρά ακόμη και σήμερα που έχουμε πάρει τη στροφή για το ξέφωτο, η δεν μοιράζει υποσχέσεις.
Είναι το μόνο κόμμα που στόχο έχει με οποιοδήποτε κόστος να πάει τη χώρα μπροστά και να την κρατήσει στον σκληρό πυρήνα των 18 της Ε.Ε.

The K-magazine: Ποια είναι η πιο συγκλονιστική στιγμή της καριέρας σας;
Μαρία Σπυράκη: Δεν θα ξεχάσω ποτέ , σε ένα χωριό στο Κοσσυφοπέδιο, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, μέσα σε μια σπηλιά ,την εικόνα 100 μικρών παιδιών με τις μητέρες τους, να προσπαθούν να προστατευθούν από τις μάχες. Ήταν γυναικόπαιδα παγιδευμένα και απροστάτευτα αφού όλοι οι άντρες του χωριού άνω των 12 ετών πολεμούσαν.

Το 2004 μαζί με συναδέλφους στις Βρυξέλλες..ανάμεσά τους ο Ανδρέας Παναγόπουλος και ο Στρατής Λιαρέλης

Το 2004 μαζί με συναδέλφους στις Βρυξέλλες..ανάμεσά τους ο Ανδρέας Παναγόπουλος και ο Στρατής Λιαρέλης

The K-magazine:Αν ένα νέο παιδί -που θέλει να γίνει δημοσιογράφος- σας ζητούσε την συμβουλή σας για το μέλλον της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, Τι θα λέγατε;
Μαρία Σπυράκη: Η μόνη συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι δουλειά-δουλειά-δουλειά. Όλα τα άλλα έρχονται.

The K-magazine: Είστε μητέρα δύο παιδιών, τι εύχεστε για το μέλλον τους;
Μαρία Σπυράκη: Εύχομαι να μεγαλώσουν σε μια χώρα με αληθινή και ουσιαστική ανάπτυξη- και όχι ευκαιριακή και με ξύλινα πόδια- σε μια χώρα που θα έχει καλή και αναβαθμισμένη Παιδεία για όλους, σε μια χώρα που θα σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις αυτό που θέλεις και να μην αναγκάζεσαι να ξενιτευτείς για να βρεις δουλειά.

The K-magazine: Ποιο είναι το μότο σας;
Μαρία Σπυράκη: Είμαι ένας κανονικός άνθρωπος και θέλω να ζω σε μια κανονική χώρα.

The K-magazine: Για να κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη πιο χαλαρά… ποιο είναι το τραγούδι που απολαμβάνετε να ακούτε αυτή την περίοδο;
Μαρία Σπυράκη: Το « Dernière Danse» της Indila γιατί θα μπορούσε να είναι το soundtrack της Αθήνας και όχι του Παρισιού.

Μπορείτε να κάνετε Like στην επίσημη σελίδα της Μαρίας Σπυράκη στο facebook, εδώ

You may also like