Μείωση ερωτικής επιθυμίας στους μπαμπάδες

Τι συμβαίνει όταν ένας πατέρας, μετά τα 35, μετά από κάποια χρόνια γάμου, χάνει το ενδιαφέρον για τη σύντροφό του; Ο Δημήτρης, 38 ετών, τον τελευταίο καιρό δεν έχει διάθεση να έρθει σε επαφή με την γυναίκα του. Κάθε φορά που τον πλησιάζει “ερωτικά” βρίσκει δικαιολογίες για να αποφύγει την επαφή. Και δυστυχώς δεν είναι ο μόνος…

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η έλλειψη του σεξουαλικού ενδιαφέροντος συμβαίνει σήμερα τουλάχιστον σε έναν στους τέσσερις παντρεμένους άνδρες.

Η απώλεια της σεξουαλικής ορμής συνήθως οφείλεται σε χρόνιες συγκρούσεις με την σύντροφο, σε επικοινωνιακά αδιέξοδα, σε μία φυσιολογική καμπή που κάθε μακροχρόνια σχέση περνά, σε καταστάσει που προκαλούν άγχος (π.χ. εργασιακή πίεση), σε προβλήματα υγείας (π.χ. διαβήτης) και σε ανάλογες φαρμακευτικές επιδράσεις , σε ψυχοσεξουαλικές διαταραχές (π.χ. στυτική δυσλειτουργία) ή ακόμα και σε συναισθηματικές διαταραχές (π.χ. κατάθλιψη).

Εάν η χαμηλή σας ερωτική επιθυμία ή η έλλειψή της χαλάει την ποιότητα της σχέσης σας- το οποίο φαίνεται φυσιολογικό- τότε είναι σημαντικό να αναζητήσετε την βοήθεια ψυχολόγου, προκειμένου να εντοπίσετε τα αίτια καθώς και τρόπους ενίσχυσης της επιθυμίας σας. Μην φοβάστε να ζητήσετε τη βοήθεια του ειδικού. Οι συζητήσεις με φίλους δεν είναι απαράιτητο να σας βοηθήσουν να βγείτε από το αδιέξοδο, καθώς μπορεί να σας αγχώσουν περισσότερο οι “επιδόσεις” τους ή να αισθανθείτε άβολα συζητώντας κάτι τόσο προσωπικό.

Πάντως, η έλλειψη ερωτικής επιθυμίας συχνά κρύβει κι άλλα προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού και να είναι ένας τρόπος για να “εκφραστούν”. Ίσως μία ανοιχτή κι ειλικρινής συζήτηση με τη σύντροφό σας να βοηθούσε ιδιαίτερα στη βελτίωση των σχέσεων σας σε όλα τα επίπεδα.

You may also like