Μεγάλη Βρετανία : Το σπίτι που “κυλά”!

dezeen_house-with-slipped-down-facade-Margate-Alex-Chinneck_4Η πρόσοψη αυτού του σπιτιού στην παραθαλάσσια πόλη της Margate, στη Μεγάλη Βρετανία, φαίνεται να γέρνει προς τα κάτω. Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Alex Chinneck το σχεδίασε με μία πολύ περίεργη λογική, αφαιρώντας την πρόσοψη από ένα τετραώροφο σπίτι που ήταν εγκαταλελειμμένο για έντεκα χρόνια και αντικαθιστώντας τη με μία νέα που αφήνει τον τελευταίο όροφο εκτεθειμένο και την είσοδο να “κυλά” προς στη αυλή, σα χαλί….

«Αισθανόμουν αυτή την απίστευτη επιθυμία να δημιουργήσω» είπε ο Chinneck στο Dezeen . « Κάτι που να μπορεί να χρησιμοποιείται και να έχει χιούμορ, ή την ψευδαίσθηση που μπορεί να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης αλλά που μπορεί να γίνει κατανοητή και να την απολαμβάνει ο θεατής.»

Το σπίτι της οδού Godwin στην πόλη Margate, ανήκει πλέον στο τοπικό συμβούλιο της περιοχής με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για κοινωνική στέγαση. Ο τελευταίος όροφός του αποκαλύπτει την ερειπωμένη κατάσταση του εσωτερικού του, στην οποία βρισκόταν πριν αρχίσει ο σχεδιαστής της την ανακαίνιση του. «Μου αρέσει όλο και περισσότερο η ιδέα ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτω την αλήθεια.Αν και δεν ξεκίνησα με αυτή την ιδέα, αλλά κατά τη διαδικασία και μου άρεσε η εξέλιξή του.»

dezeen_house-with-slipped-down-facade-Margate-Alex-Chinneck_5
Το Cliftonville είναι μια εύπορη περιοχή. « Έχει κοινωνικά προβλήματα, “πολεμά” τα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας και η αρχιτεκτονική έχει πέσει στο έλεος ενός αρκετά κουρασμένου κράτους», δήλωσε Chinneck.

«Μου αρέσει η ιδέα της έκπληξης», λέει, «Στην εργασία μου ποτέ δεν έβαλα ετικέτες, έτσι ώστε να υπάρχει αυτή η αίσθηση του μυστηρίου. Είναι τοποθετημένο κατά τέτοιο τρόπο που μπορείτε να το δείτε καθώς πλησιάζετε από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Θα δείτε ακριβώς την τρύπα στην κορυφή από μακριά, και ακολουθούν μια σειρά από “ανακαλύψεις” καθώς θα περπατάτε γύρω από αυτό.»

dezeen_house-with-slipped-down-facade-Margate-Alex-Chinneck_3

Ο σχεδιαστής ξεκίνησε μόνος του το έργο και χρειάστηκε δώδεκα μήνες για να πείσει, επιχειρήσεις να τον βοηθήσουν και να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Όλα χορηγήθηκαν από δέκα διαφορετικές εταιρίες. Το σπίτι θα παραμείνει ως έργο τέχνης για ένα χρόνο , προτού το κτίριο μετατραπεί για κοινωνική στέγαση.
Η πρακτική της τεχνικής του Alex Chinneck στρεβλώνει παιχνιδιάρικα τον καθημερινό κόσμο γύρω μας , παρουσιάζοντας ένα σουρεαλιστικό θέαμα. Είναι από τις πιο τολμηρές κινήσεις κατασκευής και συνεχίζει να συνδυάζει θεατρικά την τέχνη και την αρχιτεκτονική σε φυσικά στοιχεία με εντυπωσιακό τρόπο.

dezeen_house-with-slipped-down-facade-Margate-Alex-Chinneck_12

You may also like