Μεσογειακή διατροφή vs σύγχρονη διατροφή

140033869634031032_hqxqO1Bk_c

από τον Νίκο ΜαραβέγιαΠαθολόγο*

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα μεγάλης μελέτης Iσπανών ερευνητών, με χορηγό το ισπανικό κράτος,  και αφορά στην επίδραση της μεσογειακής διατροφής στη πρωτογενή πρόληψη καρδιαγγειακών ασθενειών.

Η μελέτη είναι μοναδική στο είδος της, ανακοινώθηκε στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Φυτοφαγικής Διατροφής και δημοσιεύτηκε σε πρόσφατη online έκδοση του NEJM. Κατά τη διάρκειά της,  παρακολουθήθηκαν 7500 άτομα 55-80 ετών χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο αλλά με παράγοντες κινδύνου γιά καρδιαγγειακά νοσήματα (αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης,δυσλιπιδαιμία,κάπνισμα,κοιλιακή παχυσαρκία) .

Τα άτομα αυτά χωρίσθηκαν σε τρείς ομάδες :

α) μεσογειακή διατροφή με επιπρόσθετο extra παρθένο ελαιόλαδο

β) μεσογειακή διατροφή με επιπρόσθετους ανάμεικτους ξηρούς καρπούς-κυρίως καρύδια

και

γ) διατροφή πτωχή σε λιπαρά.

Σημειώνεται ότι οι δύο πρώτες ομάδες δεν ελάττωσαν τις ημερήσιες καταναλισκώμενες θερμίδες και κατανάλωναν 7 ποτήρια κόκκινο κρασί/βδομάδα. Η παρακολούθηση διακόπηκε μετά από 4,8 χρόνια γιατί στις ομάδες της μεσογειακής διατροφής διαπιστώθηκε μείωση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισόδιων, των οξέων εμφραγμάτων μυοκαρδίου και γενικά οξέων καρδιαγγειακών θανατηφόρων συμβαμάτων κατά 30%!!!

Συμπέρασμα: Οι τροφές-κλειδιά για την πρόληψη οξέων καρδιαγγεικών νοσημάτων σε άτομα με γνωστούς παράγοντες κινδύνου για αυτά τα νοσήματα είναι οι εμπεριεχόμενες στην γνωστή μεσογειακή διατροφή- ειδικά με την προσθήκη παραπάνω φυτικού λίπους , όπως το περιεχόμενο στο ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς.

Καταναλώνετε λοιπόν λαχανικά,όσπρια,ξηρούς καρπούς,φρούτα, ψάρια, λευκό κρέας,ελαιόλαδο και μικρή ποσότητα κόκκινου κρασιού και μείνετε μακριά από κόκκινο κρέας (κύρια επεξεργασμένο όπως τα αλλαντικά ), πλήρη γαλακτοκομικά, γλυκά , σακχαρούχα αναψυκτικά,πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι και τροφές με trans λιπαρά οξέα (πατατάκια,κέικς,μπισκότα, έτοιμες σάλτσες κ.α).
prosciuttodiparmaDOPΑξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω στο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (μπέικον, λουκάνικο,ζαμπόν,χοιρομέρι, προσούτο).

Μεγάλη μελέτη 5200οο ατόμων μέσης ηλικίας από 10 χώρες γιά 12 χρόνια ( ΕPIC study) απέδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος (160 χγμ/ημέρα) σε σχέση με μικρή κατανάλωση (20 χγμ/ημέρα) οδηγεί σε 2πλασιασμό της θνησιμότητας από όλα τα αίτια, και ειδικότερα αύξηση του καρδιαγγειακού θανάτου κατά 70% και του θανάτου από καρκίνο κατά 43%.

Τα αποτελέσματα αυτά αποδίδονται στην αυξημένη περιεκτικότητα σε αλάτι, λίπος,χοληστερόλη, και στα πρόσθετα συντηρητικά.

Επίσης τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος καθημερινά, είναι πιθανό να καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, να έχουν ολιγότερη φυσική δραστηριότητα και να είναι καπνιστές.

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com

*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος κι εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

You may also like