Με ένα απλό άγγιγμα ανεβαίνει η θερμοκρασία της γυναίκας

Μόλις ένα απαλό άγγιγμα από έναν άγνωστο αρκεί για να προκαλέσει απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μιας γυναίκας, ειδικά αν το πρόσωπο που πραγματοποιεί την επαφή είναι άνδρας, διαπιστώνουν οι ψυχολόγοι.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν θερμικές απεικονίσεις και είδαν ότι ακόμα και η πιο απλή κοινωνική επαφή, όπως ένα σύντομο άγγιγμα στο χέρι ή το πρόσωπο, αρκεί για να προκαλέσει μια μικρή αλλά ουσιαστική αύξηση στη θερμοκρασία του προσώπου των γυναικών εθελοντών.

Επιπλέον, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του St Andrews ανακάλυψαν ότι η θερμοκρασία του προσώπου των γυναικών αυξήθηκε περισσότερο κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης με έναν άνδρα από ό,τι με μια γυναίκα, και ένα άγγιγμα δυο δευτερολέπτων σε πιο «προσωπικές περιοχές» όπως στο πρόσωπο ή το στήθος, προκάλεσε μεγαλύτερη αύξηση από ό,τι ένα άγγιγμα στα χέρια ή τις παλάμες.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 16 ετεροφυλόφιλες γυναίκες ηλικίας από 19 ως 24 ετών, που πίστευαν ότι μετρούσαν το χρώμα του δέρματός τους με ένα μικρό φακό. Οι ερευνητές πήραν κρυφά θερμικές εικόνες από τα πρόσωπα των συμμετεχόντων καθώς προσποιούνταν ότι μετρούσαν το χρώμα του δέρματος σε τέσσερα διαφορετικά σημεία χρησιμοποιώντας το χέρι που κρατούσε την πλαστική συσκευή.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σε όλες τις περιπτώσεις, ένα άγγιγμα διαπιστώθηκε ότι προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας κατά μέσο όρο περίπου 0.1°C, αλλά η αλλαγή ήταν ουσιαστικά πιο έντονη όταν τα σημεία επαφής ήταν «προσωπικές» περιοχές του σώματος, όπως το πρόσωπο και το στήθος, και ακόμα εντονότερη όταν ο ερευνητής ήταν άνδρας.

Ερευνητές που γράφουν στην εφημερίδα Biology Letters δήλωσαν ότι τα τελευταία αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την προηγούμενη έρευνα που έδειξε ότι η θερμοκρασία του προσώπου και του σώματος αυξάνεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης. Για παράδειγμα η θερμοκρασία του δέρματος των ανδρών αυξάνεται όταν διεγείρονται σεξουαλικά.
Ωστόσο, έχει επίσης διαπιστωθεί ότι ο φόβος και το άγχος αυξάνουν τη θερμοκρασία του προσώπου. Το άγχος που προκαλείται από τα ψέματα ή την εκπλήρωση δύσκολου πνευματικού έργου αυξάνει επίσης τη θερμοκρασία του δέρματος στο μέτωπο και γύρω από τα μάτια.
Ερευνητές δήλωσαν ότι το κοκκίνισμα, σε προηγούμενες μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται περισσότερο ελκυστικοί, και ακόμα και όταν το πρόσωπο δε δείχνει κάποια χρωματική αλλαγή, η αλλαγή στη θερμοκρασία του προσώπου μπορεί ακόμα να ανιχνευθεί από τους άλλους μέσω της αφής ή ακόμα και της όσφρησης.
Η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να λειτουργήσει αφενός ως σημάδι για το ίδιο το άτομο έτσι ώστε να αλλάξει τη συμπεριφορά του και αφετέρου ως κοινωνική ένδειξη για τους άλλους.

Πηγή

You may also like