Μικρόβια & γυμναστήρια: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

gymnast 2

Το γυμναστήριο το επιλέγουμε όλοι για να διατηρήσουμε την υγεία μας. Τι συμβαίνει, όμως, όταν αυτό υπονομεύεται; Κάθε χώρος συνωστισμού, το ίδιο και τα γυμναστήρια, αποτελεί εστία μικροβίων και ιών που καραδοκούν για να «επιτεθούν».

Ποιοι είναι οι πιο σοβαροί κίνδυνοι που ελλοχεύουν;

Το γυμναστήριο είναι ένας χώρος που συχνάζουν πολλά άτομα. Έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν αποδείξει ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός μικροβίων που «λατρεύει» να συχνάζει στα γυμναστήρια. Οι πιο συχνά απαντώμενοι ιοί και μικρόβια είναι ο σταφυλόκοκκος, το E. Coli, μύκητες και ο νοροϊός (ιός που ευθύνεται για την πρόκληση γαστρεντερίτιδας).

Ο ιός της γαστρεντερίτιδας μπορεί να παραμείνει ενεργός πάνω στα όργανα του γυμναστηρίου ακόμη και έναν μήνα μετά. Τα αποδυτήρια είναι οι αγαπημένοι χώροι των μικροβίων. Η υγρασία και ο συνωστισμός δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να αναπτυχθούν.

Ποια είναι τα σημεία που θα πρέπει κανείς να προσέχει;

Πετσέτα: Η πετσέτα που χρησιμοποιείτε μπορεί να είναι ατομική και δική σας, ωστόσο από τη στιγμή που έρθει σε επαφή με τα όργανα του γυμναστηρίου παύει πλέον να είναι καθαρή. Καλό θα ήταν να πλένετε την πετσέτα κάθε φορά που φεύγετε από το γυμναστήριο.

Όργανα γυμναστικής: Τα όργανα γυμναστικής αγγίζονται από πολλά και μάλιστα ιδρωμένα άτομα. Τα χέρια μας είναι σοβαροί φορείς μικροβίων. Αν δεν μπορείτε να έχετε μαζί σας αντισηπτικά μαντηλάκια καθαρισμού, καλό είναι να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας.

Αποδυτήρια: Τα αποδυτήρια είναι γεμάτα υγρασία και κόσμο. Αυτό αποτελεί ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων και μικροβίων. Όταν κάνετε ντους φροντίστε πάντα να φοράτε σαγιονάρες καθ’ όλη τη διάρκεια και φυσικά, να σκουπιστείτε με μια καθαρή πετσέτα. Αποφύγετε να καθίσετε στους πάγκους με τα εσώρουχα και μην περπατάτε καθόλου ξιπόλητοι.

Σάκος γυμναστηρίου: Ο σάκος μας περιέχει την καθαρή πετσέτα και τα καθαρά μας ρούχα όταν πηγαίνουμε γυμναστήριο. Όταν φεύγουμε όμως από το γυμναστήριο τα πράγματα αυτά είναι βρώμικα ή ιδρωμένα, άρα εκτεθειμένα σε ιούς και βακτήρια. Καλό είναι να τα βάζετε πάντα σε πλαστικές σακούλες μετά το πέρας της προπόνησης.

gymnasthrio 1Στρώμα γυμναστικής: Αν το στρωματάκι γυμναστικής δεν είναι δικό σας είναι πολλές οι πιθανότητες να κολλήσετε κάτι, ειδικά δερματικό. Αν δεν μπορείτε να έχετε δικό σας στρώμα και πρέπει να χρησιμοποιήσετε του γυμναστηρίου, εφαρμόστε ένα απολυμαντικό σπρέι ή καθαρίστε το με υγρά μαντηλάκια.

Και μερικές συμβουλές καλής υγιεινής για το γυμναστήριο…

Αν πάσχετε από κάποια μεταδοτική δερματική νόσο ή από οποιαδήποτε μεταδοτική νόσο μην πηγαίνετε για λίγο καιρό γυμναστήριο, διότι θα μεταδώσετε και στους υπόλοιπους την ασθένεια.

Πριν επιλέξετε ένα γυμναστήριο επισκεφθείτε τους χώρους και ελέγξτε τις συνθήκες υγιεινής του (χώρος προπόνησης, τουαλέτες, αποδυτήρια).

Αν έχετε κάποια ανοιχτή πληγή, καλύψτε την καλά με επίδεσμο πριν το γυμναστήριο, διότι μπορεί να αποτελέσει εύκολη πύλη εισόδου στον οργανισμό για πολλά μικρόβια και ιούς.

 

Πηγή: περιοδικό Forma

You may also like