Μικρότερος κίνδυνος καρκίνου για τις γυναίκες που γεννούν μετά τα 30

Οι γυναίκες που αποκτούν παιδιά μετά τα 30 και τα 40 έτη, ίσως έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Οι γυναίκες που γεννούν μετά την ηλικία των 40 ετών έχουν 44% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, συγκριτικά με εκείνες που είχαν την τελευταία γέννα σε ηλικία 25 ετών ή νωρίτερα.

[quote_right]Για εκείνες που απέκτησαν παιδιά μεταξύ 35-39 ετών, ο κίνδυνος είναι μειωμένος κατά 32% και για αυτές που γέννησαν μεταξύ 30-34 ετών, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 17%, συγκριτικά με τις γυναίκες που απέκτησαν το τελευταίο τους παιδί σε ηλικία 25 ετών[/quote_right].

«Η επίδραση καταγράφηκε καθώς οι γυναίκες μεγάλωναν, δείχνοντας μας ότι η προστατευτική επίδραση της καθυστερημένης μητρότητας διαρκεί πολλά χρόνια», εξηγεί η Δρ Γουέντι Σετιάβιαν καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή «Keck» στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 17 παλαιότερες έρευνες που είχαν συμπεριλάβει συνολικά 8.671 γυναίκες με καρκίνο του ενδομητρίου και 16.562 χωρίς τη νόσο. Εξέτασαν πως η απόκτηση παιδιών επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου και συνυπολόγισαν άλλες μεταβλητές που επηρεάζουν τον κίνδυνο αυτό, όπως η χρήση αντισύλληψης και ο αριθμός των παιδιών.

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για το πώς ακριβώς η καθυστερημένη μητρότητα μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Η Δρ Σετιάβιαν εξηγεί ότι ενδεχομένως τα επίπεδα των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να είναι ωφέλιμα στην πρόληψη του καρκίνου σε προχωρημένες ηλικίες. Η απόκτηση παιδιών μπορεί να απαλλάσσει τη μήτρα από τα καρκινογόνα κύτταρα, ή οι γυναίκες μπορούν να κυοφορήσουν σε μεγάλη ηλικία έχουν υγιέστερες μήτρες.

Πάντως η καθυστερημένη μητρότητα έχει σχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο απόκτησης μικρού νεογνού και περισσότερες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού. Επίσης μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που αποκτούν το πρώτο τους παιδί σε μεγάλη ηλικία έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών και του μαστού.

Πηγή: health.in.gr

You may also like