Όταν η yiayia εγκρίνει “ελληνικά” προϊόντα (video)

Athenos yiayiaΠρόκειται για μία διαφημιστική καμπάνια μεγάλης εταιρείας τροφίμων, Kraft Foods, που κυκλοφόρησε τον προηγούμενο χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μία μαυροφορεμένη γιαγιά (yiayia) κατακρίνει μέλη -μάλλον- της οικογενείας της για τον τρόπο ζωής τους, συμπεριφοράς, ντυσίματος, αλλά “εγκρίνει” τα φαγητά που τρώνε καθώς ανήκουν στη σειρά “Athenos“, που βασίζονται σε “ελληνικές” πραδοσιακές συνταγές…

 

[vsw id=”We3MxsWdqOc” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Τα Athenos περιλαμβάνουν γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά, χούμους (!!!), τυριά όπως φέτα, blue cheese και gorgonzola , καθώς και pita chips με χαμηλά λιπαρά. Μπορεί να αναρρωτιέστε από που κι ως που η Λιβανέζικη λιχουδιά χούμους, το Ιταλικό τυρί gorgonzola αλλά και το… Βορειο-Ευρωπαϊκό τελοσπάντων blue cheese βαφτίζονται Ελληνικά… Αυτό είναι άλλο θέμα…

[vsw id=”x9LinzE_85I” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται: Στο επίκεντρο της καμπάνιας βρίσκεται μία στερεοτυπική Ελληνίδα γιαγιά (για να ακριβολογούμε… yiayia), σε 4 παραλλαγές, η οποία γκρινιάζει για τα πάντα και καταδικάζει οτιδήποτε σύγχρονο με τον χειρότερο τρόπο – ωστόσο εγκρίνει απόλυτα την αυθεντική και πεντανόστιμη γεύση των προϊόντων της σειράς Athenos.
Συγκεκριμένα, η yiayia (κλασικά μαυροντυμένη και με το απαραίτητο τσεμπέρι στο κεφάλι) θεωρεί την εγγονή της πόρνη επειδή φοράει ένα ανάλαφρο καλοκαιρινό φουστανάκι, αποδοκιμάζει έναν πατέρα επειδή μένει στο σπίτι με τα αιδά, ενώ η σύζυγος της εργάζεται ένας άντρας που μένει στο σπίτι για να φυλάξει τα παιδιά ενώ η γυναίκα του εργάζεται. Τα προϊόντα Athenos, όμως, τυγχάνουν της απόλυτης εκτίμησης και έγκρισής της.

[vsw id=”mFSKqkDiSJY” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Δεν ξέρω από πού η σειρά Athenos πήρε το όνομά της, σίγουρα για να θυμίζει Αθήνα, αλλά τι ακριβώς… την Θεά Αθηνά, τον πρώτο γαστρονόμο της ιστορίας, τον Αθήναιο, ή κάτι άλλο; Μάλλον πρόκειται για την κλασική συνταγή μίας λέξης που δημιουργήθηκε από κάποιους συμβούλους marketing/branding πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, και η οποία κρίθηκε αρκούντως Ελληνο-φανής, στολίστηκε με ένα λογότυπο με κεντρικό γραφικό ένα κλαδί ελιάς, και – ως δια μαγείας – μία νέα μάρκα “Ελληνικών” προϊόντων γεννήθηκε!

[vsw id=”ZuyCW8pDdao” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Είναι σχεδόν πρφανές ότι η Ελληνικότητα των προϊόντων Athenos περιορίζεται στον τρόπο παρασκευής τους (made the authentic Greek way, όπως γράφεται στο site της εταιρείας).

Διάβασα ότι η καμπάνια έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Αμερική, τόσο από τους ομογενείς μας, όσο και από ομάδες του Αμερικάνικου κοινού, σε αυτή την περίπτωση όμως κυρίως για τη χρήση της λέξης “πόρνη” (prostitute) σε ένα από τα σποτ.

Ενημερωτικά, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Nielsen, η δημοτικότητα των προϊόντων τροφίμων που σχετίζονται με την Ελληνική διατροφή έχει απογειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Αμερικάνικη αγορά, ενώ οι πωλήσεις Ελληνικού γιαουρτιού έχουν αυξηθεί κατά 160% μεταξύ 2010-2011, δημιουργώντας πλέον έναν κλάδο αξίας 589 εκατομμυρίων δολαρίων!

You may also like