Μουσείο Μπενάκη: Ο ιδιοφυής Μποστ και το διαχρονικό του πνεύμα

17157Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και το Μουσείο Μπενάκη οργανώνουν μια έκθεση αφιερωμένη στο γελοιογραφικό έργο του Μποστ και επικεντρωμένη κυρίως στη γελοιογραφική σάτιρά του, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο την περίοδο 1950-1980, με τίτλο «Cherchez να Φαμ! Μποστ του Τύπου».

Για την έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες στο κτίριο της Οδού Πειραιώς και θα διαρκέσει έως τις 19 Μαΐου 2013 έγινε συνέντευξη τύπου στην οποία μίλησαν η επιμελήτρια της, θεατρολόγος επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μαρίνα Κοτζαμάνη, ο Ηλίας Μακρής εκπροσωπώντας τη Λέσχη Γελοιογράφων, και ο Κώστας Μποσταντζόγλου αναφερόμενος σε προσωπικές αναμνήσεις από τη ζωή με τον πατέρα του. Προλόγισε ο ΄Αγγελος Δεληβορριάς.

Οπως αναφέρθηκε, τα ιδιοφυή σκίτσα του καλλιτέχνη εντάσσονται σε ιστορικό πλαίσιο. Οι γελοιογραφίες συνοδεύονται από κατατοπιστικά ιστορικά κείμενα καθώς και ντοκουμέντα που αποσαφηνίζουν την σχέση με την εποχή τους. Παράλληλα, η έκθεση ανιχνεύει τη σύγχρονη σημασία της σάτιρας του Μποστ καθώς και την αισθητική της αρτιότητα που εκτείνεται πέρα από το επικαιρικό.
 
mpostsch0Ο Μποστ, ως ποιητής του εφήμερου, είναι σήμερα πολιτικά επίκαιρος όσο ποτέ. Με επίκεντρο τους θρυλικούς χαρακτήρες του, την καθημαγμένη Μαμά Ελλάδα, την Ανεργίτσα και τον Πειναλέοντα, οι γελοιογραφίες του συσχετίζονται με τη σημερινή Ελλάδα της κρίσης. Η έκθεση αναδεικνύει τη φιλολαϊκή οπτική του Μποστ, που ξεπερνά τα κομματικά πλαίσια και δηλώνει πίστη σε ένα δημοκρατικό ήθος συμμετοχής. Σημαντικό σκέλος της είναι επίσης και το τιμητικό αφιέρωμα στον Μποστ από σύγχρονους γελοιογράφους, όπου το παρόν συνδιαλέγεται με το παρελθόν, ωθώντας μας, όχι μόνο να γελάσουμε με τα «χάλια» μας, αλλά και «να λογαριάσουμε πώς προχωρούμε».
Τα σκίτσα του Μποστ παρουσιάζονται μεγεθυμένα, σε ψηφιακή αναπαραγωγή. Ο κυριότερος λόγος γι’ αυτή την επιλογή είναι ότι τα έργα της πιο γόνιμης περιόδου του καλλιτέχνη (1959-1966), κατασχέθηκαν από την απριλιανή δικτατορία και έχουν χαθεί. Την έκθεση πλαισιώνουν πρωτότυπα σκίτσα, εκδόσεις των έργων του, και άλλο υλικό, όπως σχέδια για πίνακες, κοστούμια ή διαφημίσεις που μαρτυρούν το μεγάλο εύρος των δραστηριοτήτων του καλλιτέχνη.
Η παρουσίαση συμπληρώνεται επίσης από σημαντικό αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό της ΕΡΤ με συνεντεύξεις του καλλιτέχνη και άλλων προσωπικοτήτων που μιλούν για το έργο του.
Παράλληλα, οι επισκέπτες της έκθεσης, εάν τους εμπνεύσουν οι γελοιογραφίες που θα δουν, θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν και εκείνοι τους προβληματισμούς τους σχετικά με την κρίση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην έκθεση. Η έκθεση για τον Μποστ είχε προταθεί και σχεδιαστεί από την ιστορικό τέχνης Μαρία Κοτζαμάνη, που χάθηκε πρόσφατα και υλοποιείται με την επιμέλεια της κόρης της Μαρίνα Κοτζαμάνη ως προσφορά στη μνήμη της μητέρας της.
Cherchez Να Φαμ! Ο Μποστ του Τύπου~561418-253-1(1)_600_400_-1520156786
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα «Ξαναθυμόμαστε τον Μποστ»
Αμφιθέατρο, Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138
Κυριακή 14 Απριλίου 2013 (ώρα 12:00)
Εντάσσει το γελοιογραφικό έργο του Μποστ σε ιστορική προοπτική, ενώ παράλληλα ερευνά τη σύγχρονη σημασία του. Οι συμμετέχοντες θα αναδείξουν επίσης την πολυμέρεια ενός καλλιτέχνη που το πληθωρικό ταλέντο του εκφράστηκε σε πολλούς τομείς, από την πεζογραφία και τη δραματουργία έως τη ζωγραφική, τη διαφήμιση και τη διακόσμηση αντικειμένων για βιοπορισμό. Συμμετέχουν οι: Κώστας Γεωργουσόπουλος (φιλόλογος, μεταφραστής και κριτικός θεάτρου), Στάθης Σταυρόπουλος (γελοιογράφος), Θανάσης Παπαγεωργίου (σκηνοθέτης), Γιάννης Κοντός (ποιητής), Μανόλης Σαββίδης (φιλόλογος), Τάσος Σακελλαρόπουλος (ιστορικός), Κώστας Μποσταντζόγλου (γραφίστας, γιος του Μποστ).

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Chercez να Φαμ! Ο Μποστ του Τύπου» που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί μέσα στην έκθεση από τον ιστορικό και υπεύθυνο των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, κ. Τάσο Σακελλαρόπουλο, στις ακόλουθες ημερομηνίες:
Σάββατο 6 Απριλίου 2013, (ώρα 11:00)
Παρασκευή 12 Απριλίου 2013, (ώρα 18:00)
Σάββατο 13 Απριλίου 2013, (ώρα 11:00)
Παρασκευή 19 Απριλίου 2013, (ώρα 18:00)
Σάββατο 20 Απριλίου 2013, (ώρα 11:00)
Παρασκευή 26 Απριλίου 2013, (ώρα 18:00)
Σάββατο 27 Απριλίου 2013, (ώρα 11:00)
Παρασκευή 17 Μαΐου 2013, (ώρα 18:00)
Σάββατο 18 Μαΐου 2013, (ώρα 11:00)
Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις επιβαρύνει το εισιτήριο €2.
Πληροφορίες: 210 3671 015
 
 
mpost2ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για παιδιά από 10 ετών
Κυριακή 12 Μαΐου 2013, (ώρες: 11:00 – 14:00)
 Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου Μπενάκη θα περιμένουν τους νεαρούς φιλότεχνους και χιουμορίστες στην εκπαιδευτική εκδήλωση με τίτλο «Γνωριμία με έναν σκιτσογράφο». Τα παιδιά θα γνωρίσουν το Μποστ μέσα από τα έργα του. Παρέα με τη σκιτσογράφο Μαρία Τζαμπούρα κι έναν μαύρο μαρκαδόρο θα μπορέσουν να συζητήσουν για την ιδιαίτερη αυτή τέχνη και τη σημαντική – διασκεδαστική συμβολή της στην καθημερινή μας ενημέρωση.
Κόστος συμμετοχής: €5.
Πληροφορίες και κρατήσεις: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (Τηλ: 210 3671067 -069)
BOST LIVE!
Σάββατο 20 Απριλίου 2013 (ώρα 19:00)
 Η νεότερη γενιά οικειοποιείται και ζωντανεύει τα σκίτσα του Μποστ στη σκηνή. Δραματοποίηση επιλεγμένων γελοιογραφιών του Μποστ από φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την καθοδήγηση του καθηγητή τους, σκηνοθέτη Γιάννη Λεοντάρη.
 

You may also like